Travolta može da ubije nekog i sekta će to zataškati: Mračni svet sajentologije i holivudskih zvezda

18.08.2022

11:30

0

On je jednom prilikom izjavio da mu je "crkva" mnogo pomogla da prebrodi gubitke

Travolta može da ubije nekog i sekta će to zataškati: Mračni svet sajentologije i holivudskih zvezda
profimedia-0673664696 - Copyright Profimedia

Lija Remini i cela njena porodica su dugi niz godina bili članovi sajentologije - možda i najpoznatijeg kulta koji postoji na svetu. Ona, naravno, nije jedina holivudska ličnost koja je pripadala ovoj samoprozvanoj crkvi.

Iako je Lija napustila taj svet, njene kolege poput Toma Kruza, Džona Travolte i drugih su i dalje tu, a ono što oni mogu da urade i što crkva može da zataška prelazi granice normale.

Remini je dala više intervjua o toj temi nakon svog odlaska, napisala je memoare i producirala seriju koja je dobila i Emi nagradu. Kada se serija završila nakon tri sezone, Remini je nastavila svoj zagovarački rad i pokrenula podkast sa bivšim sajentologom, Majkom Rinderom, pod nazivom „Sajentologija: poštena igra".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leah Remini (@leahremini)

Lija Remini je možda napustila sajentologiju, ali ona misli da je Džon Travolta ostao veran istoj zbog toga koliko moći ima u organizaciji. Remini je dala komentar u podkastu stend-ap komičara Džoa Rogana 2017.

- Travolta ima oznaku Khakana koja u suštini kaže da možete ubiti drugo ljudsko biće. Ako si Khakhaned, pogledaćeš na drugu stranu. (odnosno ako si član nižeg ranga).

Kada je Rogan pritisnuo da ispriča da li je mislila da bi Travolta mogao da se izvuče sa ubistvom, Remini je odgovorila sa "da", dodajući:

- To se zove etička zaštita. Postoji još jedna politika koja se zove odgovornost lidera, za koju on kaže da ono što morate da uradite da zaštitite vođu, morate to učiniti. Ako vidite telo, morate učiniti da nestane - ispričala je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leah Remini (@leahremini)

Glumica je takođe prozvala Travoltu u svom dokumentarcu da je "zatvorenog uma" i da menja narativ organizacije kada razgovara sa novinarima. 

- Bilo da ste slavna ličnost ili ne, nešto mora da vam padne na pamet da "Ovo nije u redu, opravdavam užasno ponašanje sebe i drugih" - rekla je Remini tokom jedne epizode.

- I poznate ličnosti imaju pristup informacijama. Sada nema izgovora. Oni su u zatvoru sopstvenog uma da ne žele da znaju, a ako znaju, sajentologija ima mehanizam samozaštite koji ne dozvoljava ljudima da sumnjaju - rekla je.

Travolta tvrdi da mu je sajentologija pomogla

Dok je Lija Remini osvestila mnoge svojom dokumentarnom serijom o sajentologiji, nije imala mnogo uspeha da dođe do Džona Travolte, koji je rekao da ga ta tema "ne zanima". Travolta je dao komentar kada je dao intervju za E! Vesti u decembru 2016. tokom premijere filma.

- Sajentologija mi samo pomaže već 40 godina, kroz sve moje gubitke - moje majke, moje devojke, mog sina. Nikada nisu napustili moju stranu, pa zašto bih želeo da pristajem na nešto što nije ono što osećam? - pitao se on.

Profimedia
Džon Travolta

Međutim, Travolta nije bio ljut na Liju, rekavši za medije:

- Sve dok to mogu da radim i moja porodica može to da radi, ja sam srećan.

Sa druge strane, Remini razume zašto Travolta nije u mogućnosti da se javi sve dok je uključen u organizaciju, ali je rekla da je on "jedan od najlepših, najslađih ljudi koje ćete ikada upoznati".

Navodno se od tada mnogo toga promenilo. Džon je skoro prodao svoju vilu blizu sajentološke crkve u Kaliforniji i mnogi to komentarišu kao "udaljavanje od ove sekte", iako javno nije pričao po svemu tome.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike