Sajentolozi nepoželjni u Rusiji: Označeni kao pretnja po bezbednost

04.10.2021

08:07

0

Autor: I. P.

Na ažuriranoj listi nepoželjnih na tlu Rusije objavljenoj u petak dva ključna entiteta Sajentološke crkve stavljena su na crnu listu kao "nepoželjna"

Sajentolozi nepoželjni u Rusiji: Označeni kao pretnja po bezbednost
Copyright Printscreen/YouTube/I Am Your Target Demographic

Nazivajući sajentologe "pretnjom po bezbednost Ruske Federacije", u saopštenju za medije se navodi da su "1. oktobra Svetski institut za sajentološku kompaniju 'Internacional', Biblioteka 'L. Ron Habard', kao i ENEMO dodati na listu organizacija čije aktivnosti Generalno tužilaštvo smatra nepoželjnim."

Ova dva entiteta su registrovana u Kaliforniji i za njih se kaže da su od vitalnog značaja za sajentološke operacije u stranim zemljama. Dodavanje na listu "nepoželjnih" znači da država zatvara sve lokalne kancelarije, a imovinu zamrzava.

U većini zemalja širom sveta, grupa se zvanično smatra religijom i uživa status oslobođenih od poreza. U SAD gde je pre više od pola veka rođen "otac" sajentologa, pisac naučne fantastike Ron Habard, ova "religija" i dalje izaziva ogromne kontroverze.

Slavne ličnosti poput Toma Kruza i DŽona Travolte su otvoreni javni zagovornici religije koja između ostalog prisiljava žene da "ćute" tokom rođenja deteta. O "sistemu verovanja" čudaka snimljeno je niz dokumentarnih filmova i neverovatno je da sajetnologe mnogi u svetu gledaju kao "elitu".

OD 2010. ruske vlasti istražuju rad sajentološke grupe, i njihovih velikih filijala u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Takođe, poznato je da sajentologija zapošljava armiju advokata, što lokalnim, državnim ili centralnim vladama često otežava istragu i zabranu "čudaka". Pred sudovima u svetu dosad su lako dobijali sudske sporove dokazujući da su religija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike