Nije Hari jedini skandal-majstor: Kako je princ Edvard VIII imao aferu sa kurtizanom koja je počinila ubistvo u poznatom hotelu

08.01.2023

08:11

0

Autor: N. Pavlović

Princ Edvard je celog života jurio nedostižne žene, koje je dvor smatrao neprikladnim

Nije Hari jedini skandal-majstor: Kako je princ Edvard VIII imao aferu sa kurtizanom koja je počinila ubistvo u poznatom hotelu
princ Edvard tokom Prvog svetskog rata - Copyright Profimedia

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl već mesecima prave probleme britanskoj kraljevskoj porodici snimanjem dokumentarnog serijala o njihovom životu, a onda i objavljivanjem memoara.

Međutim, nije princ Hari jedini skandal-majstor. Primera radi, mnogi su zaboravili na avanture princa Edvarda VIII koji je svojevremeno bio zaljubljen u kurtizanu.

Zločin u hotelu "Savoj"

Iako je osoblje londonskog hotela "Savoj" bilo naviklo na neverovatne zahteve gostiju, kao i na njihovo bahato ponašanje, par iz apartmana 41 je privlačio veliku pažnju.

Mešoviti parovi su bili neobični 1923. godine, posebno u raskošnom okruženju "Savoja", tako da su glamurozna Parižanka i njen suprug Egipćanin privlačili poglede gde god da su išli.

Jednog dana, u vreme ručka, princ Ali Fahmi i njegova supruga Margerit su se toliko glasno svađali da je morao da interveniše vođa hotelskog orkestra. Margerit je dramatično izjavila: "Moj muž će me ubiti u naredna 24 sata."

Profimedia
Hotel "Savoj"

Zapravo, princ je bio taj koji je kasnije pronađen mrtav u lokvi krvi.

Te noći je par prisustvovao opereti, prikladnog naziva "Vesela udovica", a po povratku u hotel su počeli da urlaju jedno na drugo tokom večere. Margerit je uzela flašu vina zapretivši da će princa udariti u glavu.

- Ukoliko to učiniš, uzvratiću istom merom - rekao je.

Odjurio je iz hotela i vratio se u dva ujutru, kada se ponovo čula vika. Izleteli su u hodnik i naišli na noćnog portira Džona Bitija. On je pozvao noćnog menadžera, ali kada je zašao iza ćoška, čuo je tri pucnja. Kada je potrčao nazad, video je Alija naslonjenog uza zid u lokvi krvi. Ogromnu rupu je imao na glavi.

Margerit je pištolj bacila na zemlju, a potom je vrištala na francuskom: "Šta da radim? Upucala sam ga!"

Kada je uhapšena i odvedena u zatvor, činilo se da će biti obešena. Međutim, oslobođena je.

Svi su se pitali kako se to dogodilo, a ispostavilo se da joj je život poštedeo bivši ljubavnik i član kraljevske porodice - Edvard VIII.

Sjaj i beda kurtizane Margerit

Čini se da je i u to vreme britanska kraljevska porodica morala da "pegla" posledice burnog ljubavnog života mladog kraljevića.

U knjizi "Princ, princeza i savršeno ubistvo", nekadašnji advokat Endru Rouz izneo je tvrdnju da su se dvorjani zajedno sa sudstvom postarali da Margerit ne bude osuđena kako bi se zaštitio Edvard.

Neobična intervencija vuče korene još iz Prvog svetskog rata kada je Edvard, poznat porodici i prijateljima kao Dejvid, bio stacioniran u Francuskoj.

Kako se navodi, njegovi saborci su rekli da princ, u to vreme 20-godišnjak, svoje prvo seksualno iskustvo treba da doživi u Francuskoj, kada već ima priliku. Odveli su ga u bordel gde ga je "uslužila" prostitutka Polet.

Od tog trenutka, Edvard je postao opsednut seksom. Nekoliko meseci kasnije, kada je bio na odsustvu u Parizu, sreo je Margerit (24) i odmah je postao opčinjen njome.

Ćerka taksiste i čistačice, zatrudnela je kao tinejdžerka dok je radila kao sluškinja. Dete je odrastalo na nekom drugom mestu, a ona je počela da radi kao prostitutka kako bi se prehranila u Parizu. Krasila ju je velika lepota, a ubrzo su je u jednom elitnom bordelu naučili svim tajnama zanata.

Jednom prilikom je uslikana sa bičem i bila je poznata kao tzv. domino dama. Bogataši su je obasipali novcem i nakitom, a to joj je omogućilo da živi u velikom stanu sa slugama.

Kada je izbio rat, Pariz je postao stecište bogatijih Britanaca koji su tamo provodili slobodne dane, a među njima su bili vojvoda od Vestminstera i njegov pomoćnik Ernest Bold. Margerit je zabavljala obojicu, a upravo vojvoda ju je upoznao sa princem Edvardom kada je došao u Pariz u aprilu 1917. godine.

Narednih 18 meseci su bili ljubavnici, sastajali su se kad god je mogao da skokne do Pariza. Pili su šampanjac i vozili se u njegovom "rols-rojsu".

Tokom njihovog druženja joj je napisao 20 "veoma indiskretnih" pisama, kako je otkrio "Dejli mejl", oslovljavajući je sa "mon bebe". Često je kritikovao i svog oca Džordža V. Ona mu je, osim pisama, slala i erotsku literaturu.

Profimedia
Edvard VIII

Kada je Edvard raskinuo vezu da bi se fokusirao na novu britansku ljubavnicu, udatu Fredu Dadli Vord, zamolio je Margerit da uništi njegova pisma, što ona nije učinila.

Umesto toga, počela je da ga ucenjuje.

- Plašim se da je ona od onih "100.000 funti ili ništa"- rekao je svom konjušaru. Ta suma je danas vredna oko devet miliona funti.

Međutim, odjednom su ucenjivanja prestala - Margerit je trebalo da se uda za bogatog muškarca. Ipak, zadržala je pisma.

Uskoro je saznala da za nju nije bračni život, pa se razvela i vratila životu kurtizane.

Mladog egipatskog plejboja i multimilionera, princa Alija Fahmija, upoznala je 1922. Iako tehnički nije bio princ, bio je izvanredno bogat i obasipao ju je dijamantima. Početkom 1923. su se venčali u Kairu nakon što je Margerit prešla u islam.

Međutim, imali su velike razmirice, a kada su stigli u London u julu, Margerit je često viđana sa modricama, ali je i Ali imao ogrebano lice.

U "Savoju" je pozvala doktora koji joj je dijagnostikovao hemoroide, što je ona pravdala time da je muž insistirao da imaju "neprirodni odnos". Operacija je zakazana za 11. jul, ali se u ranim jutarnjim satima odigrala pucnjava. Ali je odveden u bolnicu, ali je preminuo nekoliko sati kasnije.

Kraljevska porodica se uspaničila

Kada se pročula vest o njenom hapšenju, kraljevska porodica je bila u panici. Da je na sudu bila prikazana kao prevaranktinja, sposobna za ubistvo, to bi ukaljalo reputaciju princa od Velsa.

Spisatelj Endru Rouz veruje da je Margerit pristala da preda prinčeva pisma u zamenu za garancije da se neće pominjati njegova burna prošlost. Princ je tokom suđenja poslat u Kanadu.

Iako ne postoje zvanična dokumenta koja bi potvrdila ovu teoriju, postoji pismo lorda Kurzona, sekretara za spoljne poslove, koji je svojoj ženi uoči suđenja napisao da je Margerit bila Edvardova ljubavnica u Parizu.

- Srećom, on je u Kanadi i njegovo ime se neće pominjati - naveo je.

Suđenje je bilo prava senzacija. Margerit je tvrdila da je ispod jastuka držala napunjen pištolj u slučaju da joj u apartman upadnu kradljivci nakita i da je upucala Alija kada je nasrnuo na nju jer je zatražila razvod.

Profimedia
 

Ipak, upucala ga je triput u leđa.

Njen advokat je tvrdio da je ona žrtva nasilnog "orijentalnog" muža koji je bio biseksualac (navodno je imao aferu sa svojim sekretarom), pa ju je primoravao na "neprirodne seksualne radnje".

Njeno nasilničko ponašanje nije pominjano. Igrajući na kartu rasizma, advokat je zamolio da se "ova zapadnjačka žena vrati pod svetlost božjeg velikog zapadnog sunca".

Margerit je oslobođena i uskoro se vratila u Pariz, gde je pokušala da se domogne Alijevog bogatstva, što je njegova porodica sprečila. Nakon toga se ponovo vratila životu kurtizane.

Kada je reč o Edvardu, on je i dalje jurio žene koje nisu bile prikladne dvoru. Trinaest godina kasnije se odrekao krune zbog još jedne razvedene žene - Volis Simpson.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike