Da li će kralj Čarls oduzeti titule Hariju i Megan: Nove turbulencije u britanskoj kraljevskoj porodici posle skandaloznog dokumentarca

16.12.2022

08:15

0

Samo tri meseca od smrti kraljice Elizabete II, Vindzore ponovo drma veliki skandal

Da li će kralj Čarls oduzeti titule Hariju i Megan: Nove turbulencije u britanskoj kraljevskoj porodici posle skandaloznog dokumentarca
Kralj Čarls III, Megan Markl i princ Hari - Copyright Profimedia

Dokumentarna serija "Hari i Megan" podigla je veliku prašinu u svetu i Velikoj Britaniji, gde su čak i neki političari zahtevali da se paru oduzmu titule i da im se zabrani ulazak u zemlju.

Ipak, prema rečima stručnjaka koji poznaje prilike u britanskoj kraljevskoj porodici, verovatnoća da će princ Hari i Megan Markl ostati bez titula veoma je mala, koliko god kralj Čarls bio ogorčen na njih.

I to se verovatno neće promeniti čak ni posle drugog dela dokumentarne serije od šest epizoda koji je objavljen u četvrtak.

Hariju i Megan Markl pokojna kraljica Elizabeta II dala je titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa na dan njihovog venčanja, 19. maja 2018.

Kritičari para pričali su već posle tri epizode Netfliksove serije, objavljene prošle nedelje, da bi Hariju i Megan trebalo da se oduzmu titule nakon što su izneli prljav veš kraljevske porodice i pričali o svom nesrećnom životu iza zidova palate.

- Kralj Čarls treba da uzme preostale titule od ova dva otrovna pacova i prekine njihove veze sa kraljevskom porodicom, i mora to da uradi brzo, pre nego što unište monarhiju - tvitovao je Pirs Morgan.

Međutim, jedan kraljevski stručnjak smatra da se to neće desiti.

Profimedia
Megan Markl i princ Hari

- Oduzimanje njihovih titule nije nešto o čemu bi kralj razmišljao, uglavnom zato što bi to bilo previše sitničavo i prestrogo - kazao je ekspert i dodao:

- To bi samo izazvalo Sasekse da tvrde da je to bila osvetnička akcija i dokaz da nikada nisu bili željeni u kraljevskoj porodici.

U trejleru za Netfliksovu seriju objavljenom u ponedeljak, Markl (41) kaže: „Nisam bačena vukovima, nego su vukove hranili mnome."

U međuvremenu, Hari dodaje: „Bili su srećni što su lagali da bi zaštitili mog brata. Nikada nisu bili voljni da kažu istinu da bi zaštitili nas.”

Identitet „onih“ o kojima Hari (38) govori nije jasan iz trejlera, a par će u naredne tri epizode, kako je najavljeno, pričati o maltretiranju od strane zvaničnika palate.

Šta bi se desilo kad bi im titule bile oduzete?

Čak i kada bi Saseksima kralj Čarls III oduzeo titule, Megan Markl bi, prema kraljevskom protokolu, dobila drugu počasnu titulu: princeza Henri.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Kralj Čarls III

Samo princezama rođenim u kraljevskoj porodici dozvoljeno je da koriste svoja imena. Žena koja se uda za princa, kao što je princeza Majkl od Kenta, uzima ime svog muža.

- S obzirom na to da su Saseksi šou nazvali jednostavno „Hari i Megan“, trebalo bi da preuzmu na sebe odluku da prestanu da koriste svoje titule. U suprotnom, šalju mešovite poruke - rekao je jedan kraljevski posmatrač.

- Da li žele da budu normalni, iako su izuzetno moćni ljudi, ili žele da žive u senci svojih bivših kraljevskih života? - zapitao se on.

Glavni urednik časopisa „Veličanstvo" Džo Litl rekao je za „Pejdž siks“ da ništa ne sprečava Harija da se odrekne svojih titula.

- Hari bi mogao da se odrekne svoje prinčevske titule ako želi, baš kao što je to uradila princeza Patriša od Konota, unuka kraljice Viktorije, kada se udala za običnog čoveka pre nešto više od jednog veka - kazao je Litl.

Veruje se da Hari i Megan žele da njihova deca, Arči (3) i jednogodišnja Lilibet, koriste kraljevske titule, ali se smatra da Čarls čeka i na kraj Netfliksove serije i na Harijeve memoare - „Spare" („Rezervni"), koji će biti objavljeni 10. januara.

Profimedia
Princ Hari i Megan Markl sa decom

Kao što su britanski mediji ranije pisali, Saseksi se i dalje očekuju na Čarlsovom krunisanju u maju 2023, bez obzira na to šta će se dešavati u narednim nedeljama, uprkos pozivima jednog bivšeg ministra da oni ne budu prisutni na ceremoniji.

Šta su sve otkrili Hari i Megan?

Megan Markl je u dokumentarcu istakla da je pitanje njene boje kože postalo sporno tek kada se preselila u Veliku Britaniju, a da se do tada time niko nije bavio.

„Gardijan“ ističe da serija ne donosi nikakva nova saznanja i da su se uglavnom izbegavale otvorene kritike ka kraljveskom dvoru, a da je najveći fokus na Harijevom odnosu prema medijima, tačnije odnosu medija prema Megan i njegovoj pokojnoj majci Dajani.

Megan se fokusirala na priču o raspadu odnosa sa svojim ocem uoči venčanja.

Ona je ispričala da nije znala kako treba da obavlja brojne dužnosti, među kojima su takozvane šetnje, odnosno (ne)formalni susreti sa građanima.

- Nikada nisam videla slike ili video-zapise šetnje, pitala sam se šta je to šetnja - priznala je ona.

Hari je tada dodao da je mogao da pomogne supruzi, ali samo do određene mere.

Profimedia
Princ Hari i Megan Markl

- Deo za koji zapravo nisam znao bio je stil, šta žena treba da radi, kako treba da se oblači i takve stvari - kazao je on.

Marklova je ispričala i da je mislila da se Hari šali kada je proveravao da li zna naklon pre nego što je upoznala kraljicu Elizabetu II.

- Kako objasniti nekome da se klanjaš svojoj baki? - zapitao se Hari.

Kako je reagovala kraljevska porodica?

„Mejl on Sandej" pisao je o reakcijama kraljevske porodice na dokumentarnu seriju, navodeći da je Tomas Markl oštro demantovao navode svoje ćerke da je neko drugi koristio njegov telefon da joj šalje poruke dok je on bio u bolnici.

Insajderi palate odbacili su tvrdnje Megan Markl da su joj savetovali da ne poziva nećaku na svoje venčanje sa Harijem.

Šefovi Komonvelta ljutito su uzvratili na nagoveštaj o „Carstvu 2.0“, a princa Vilijama navodno je razbesnelo Harijevo uključivanje u dokumentarac dela iz čuvenog intervjua princeze Dajane u emisiji „Panorama" do kojeg je Martin Bašir došao prevarom.

Na pitanje o svim optužbama iznesenim u emisiji, insajder iz palate ponovio je komentar pokojne kraljice nakon ranijih optužbi para, rekavši:

- Još jednom, mnoga sećanja se mogu razlikovati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike