Princ Hari na udaru kritika nakon tvrdnji da je ubio 25 talibana: Britanska vojska ga prekorila, talibani besni

07.01.2023

10:47

2

Ovaj detalj otkrio je britanski „Dejli Telegraf", koji je navodno dobio kopiju španske verzije knjige pre njenog zvaničnog objavljivanja

Princ Hari na udaru kritika nakon tvrdnji da je ubio 25 talibana: Britanska vojska ga prekorila, talibani besni
Princ Hari u Avganistanu - Copyright John Stillwell, Pool Photo via AP, File

Britanski princ Hari izazvao kritike nekih britanskih bezbednosnih i vojnih ličnosti i prekor talibana nakon što je u svojim memoarima tvrdio da je ubio 25 boraca pobunjeničke grupe dok je služio za britansku vojsku u Avganistanu.

Hari je otkrio tu cifru u autobiografiji „Rezervni" („Spare"), koja tek treba da bude objavljena, a ovaj detalj otkrio je britanski „Dejli Telegraf", koji je navodno dobio kopiju španske verzije knjige pre njenog zvaničnog objavljivanja u utorak, 10. januara.

- Moj broj je 25. To nije broj koji me ispunjava zadovoljstvom, ali me ni ne sramoti - navodno piše Hari. U drugom delu, on je citiran kako opisuje talibanske pobunjenike kao „šahovske figure“ skinute sa table, a ne kao ljude.

Prinčevi komentari izazvali su oštru reakciju pripadnika vojne zajednice, a vodeće ličnosti su rekle da bi mogli da ugroze njegovu bezbednost i da britanskoj vojsci daju lošu reputaciju.

Bivši britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Darok, koji je bio britanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama od 2016. do 2019. godine, rekao je za Skaj njuz da bi savetovao Harija da ne daje takve izjave, dok je pukovnik Ričard Kemp, penzionisani oficir britanske vojske, istom mediju kazao da su „ukaljali“ njegovu reputaciju i „nepravedno“ obojili britansku vojsku u negativnom svetlu.

- Njegova sugestija da je ubio 25 ljudi ponovo će podstaći one koji mu žele zlo. Nadajmo se da neće uspeti i siguran sam da ima prilično dobro obezbeđenje, ali to je jedan problem - rekao je Kemp.

John Stillwell, Pool Photo via AP, File
Princ Hari u Avganistanu

- Drugi problem koji sam našao u njegovim komentarima jeste to što je on okarakterisao britansku vojsku u suštini kao da je obučavala njega i druge vojnike da vide svog neprijatelja kao manjeg od čoveka, baš kao što su šahovske figure na tabli, što nije slučaj. To je upravo suprotno od činjenica - dodao je on.

Negodovanje talibana

Talibani, koji su se vratili na vlast 2021. posle dve decenije nakon haotičnog povlačenja SAD i saveznika iz zemlje, takođe su ljutito odgovorili na Harijeve komentare.

- Gospodine Hari! Oni koje ste ubili nisu bili šahovske figure, bili su ljudi, imali su porodice koje su čekale njihov povratak - rekao je Anas Hakani, koji radi kao vršilac dužnosti savetnika ministra unutrašnjih poslova i sin je osnivača mreže Hakani, Džalaludina Hakanija.

- Među ubicama Avganistanaca malo ko ima Vašu pristojnost da otkrije svoju savest i prizna sopstvene ratne zločine - dodao je on.

Princ Hari je služio u britanskoj vojsci 10 godina. U dva navrata bio je u Avganistanu, jednom od 2007. do 2008. i drugi put od 2012. do 2013. godine. Čin kapetana stekao je 2011. i kvalifikovao se kao komandant aviona Apač. Kapetan Hari Vels, kako su ga zvali u vojsci, povukao se iz službe 2015. godine.

John Stillwell, Pool Photo via AP, File
Princ Hari u Avganistanu

Dok je služio u britanskoj vojsci u Avganistanu, Hari je rekao da je gledao snimke svakog „ubistva" sa kamere na nosu na svom helikopteru Apač nakon povratka u bazu, preneo je „Dejli Telegraf".

Bivši kraljevski marinac Ben Makbin, sa kojim je Hari služio u Avganistanu, takođe je napisao na Tviteru u četvrtak: „Volim te prinče Hari, ali moraš da ućutiš! Čovek mora da se zapita sa kkvim ljudima se družiš. Da su to dobri ljudi, neko bi mu do sada rekao da prestane”.

Nije jasno je da li je Makbin posebno mislio na Harijeve komentare o vremenu provedenom u vojsci ili na niz drugih otkrića u Harijevim memoarima koja su izazvala previranja u britanskoj kraljevskoj porodici.

Možda najdramatičnije otkriće koje se pojavilo bila je tvrdnja da je Vilijam fizički napao Harija tokom svađe 2019. godine, a tu su i tvrdnje da je kralj Čarls III sumnjao da je on njegov sin, kao i da su ga brat i snaja Kejt Midlton podstakli da obuče nacističku uniformu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike