Bajden napravio novi lapsus, pričao da su sistemi Patriot već stigli u Ukrajinu: Oni mnogo pomažu (VIDEO)

07.01.2023

11:36

0

Američki lider nije precizirao kako su sistesmi koji još nisu stigli na isotk Evrope od pomoći u borbama

Bajden napravio novi lapsus, pričao da su sistemi Patriot već stigli u Ukrajinu: Oni mnogo pomažu (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/The White House

Sjedinjene Američke Države najavile su u decembru da će poslati raketnu bateriju Patriot u Kijev u okviru novog paketa oružja vrednog 1,85 milijardi dolara. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je u sredu da su „pripreme za primopredaju“ sistema počele, ali nije saopštilo tačan datum isporuke, dok su američki zvaničnici naveli da bi to moglo da traje „mesecima“.

Za to vreme američki predsednik Džozef Bajden pohvalio učinak raketnih sistema Patriot u Ukrajini iako oni još nisu isporučeni.

- Mi ćemo, mi ćemo obe..., obezbedićemo dodatnu Patriot bateriju protivvazdušne odbrane. Oni rade, a Rusi to počinju da shvataju. Oni dobro funkcionišu i mnogo pomažu - rekao je Bajden na sastanku kabineta u Beloj kući u četvrtak.

- Nemačka je takođe najavila da će pomoći Ukrajincima da se nose sa vazdušnim napadima slanjem sistema protivvazdušne odbrane Patriot - dodao je američki lider.

Bajden nije precizirao kako sistemi PVO, koji po svemu sudeći, još nisu poslati, u ovom trenutku „pomažu” Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su ove nedelje nagovestili da su pripreme za preuzimanje Patriota „već počele“ i da se Kijev „raduje raspoređivanju“ oružja „što je pre moguće“.

Međutim, visoki zvaničnik američke odbrane rekao je medijima krajem prošlog meseca da će Patriotima namenjenim Kijevu trebati „nekoliko meseci“ da stignu zbog potrebe da se obuči posada i da se sistemi razmeste u zoni borbenih dejstava.

U odvojenom izveštaju američkih medija prošlog meseca, koji se poziva na par zvaničnika Pentagona, navodi se da američka vojska razmatra da obuči ukrajinske trupe da upravljaju Patriotima u bazama unutar SAD.

U četvrtak je sekretar za štampu Ministarstva odbrane Pat Rajder potvrdio da vojska i dalje izviđa lokacije za obuku.

- Detalji o obuci za rad sa raketnim sistemima Patriot još se razrađuju u koordinaciji sa našim ukrajinskim partnerima. Mogu da vam kažem da istražujemo razne opcije da uključimo potencijalnu obuku ovde, u SAD, u inostranstvu ili kombinaciju i jednog i drugog - rekao je Rajder.

Takođe u četvrtak, američki predsednik i nemački kancelar Olaf Šolc zajednički su najavili nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, uključujući borbena vozila pešadije Bredli i Marder i nemačku bateriju Patriota.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike