Bela kuća ponovo ispravlja Bajdenove brljotine: Rekao da je iranski nuklearni sporazum „mrtav", nije znao da ga snimaju (VIDEO)

21.12.2022

11:23

0

Snimak je, po svemu sudeći, nastao 4. novembra, tokom kampanje demokrata u Oušnsajdu u Kaliforniji

Bela kuća ponovo ispravlja Bajdenove brljotine: Rekao da je iranski nuklearni sporazum „mrtav", nije znao da ga snimaju (VIDEO)
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Bela kuća je u utorak saopštila da oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom „trenutno nije naš fokus“, nakon što je na mreži objavljen video u kom predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden naziva Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) „mrtvim“.

- Sada nema napretka u vezi sa iranskim sporazumom. Ne očekujemo nikakav napredak u bliskoj budućnosti. To jednostavno nije naš fokus - rekao je novinarima na brifingu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kada je upitan o snimku.

Bajden je, po svemu sudeći, već rekao to nakon predizbornog skupa prošlog meseca u Kaliforniji. U kratkom videu koji se pojavio na Tviteru žena traži od Bajdena da saopšti da je JCPOA mrtav.

- Ne. Mrtav je, ali nećemo to objaviti - odgovara Bajden u snimku, verovatno nesvestan da ga snimaju.

Kada ga pita zašto, on odgovara: „Iz mnogo razloga. Duga priča".

Snimak je, po svemu sudeći, nastao 4. novembra, tokom kampanje demokrata u Oušnsajdu u Kaliforniji. Nije poznato zašto je bilo potrebno više od šest nedelja da bi bio objavljen.

 

 

JCPOA je bio dogovor postignut između pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke (P5+1) s jedne strane i Irana s druge, u julu 2015. godine, kada je Barak Obama bio predsednik SAD, a Bajden njegov potpredsednik. Aranžman je predviđao ukidanje sankcija UN protiv Irana u zamenu za strogi nadzor nad nuklearnim programom Teherana.

U maju 2018. Obamin naslednik Donald Tramp jednostrano je odbacio sporazum u ime SAD. Bajden, koji je zamenio Trampa 2021. godine, zvanično je nastojao da ga oživi, ali pregovori sa iranskim predstavnicima nisu uspeli. Najnovija inicijativa za spas sporazuma bio je kompromis koji je predložila EU u avgustu, a koji bi kažnjavao Vašington ako bi se ponovo povukao.

- Bili smo veoma blizu, ali Bajden se „ohladio“ pred međuizbore - rekao je u ponedeljak za televiziju Al-Majadin profesor Sejed Mohamed Marandi sa Teheranskog univerziteta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike