Da li će se opet izvući? Bela kuća pred teškom odlukom zbog problematičnog sina Džoa Bajdena

18.12.2022

08:03

0

Administracija se dvoumi da li da se pozove na privilegiju izvršne vlasti da bi sprečila da dokumenti postanu javni 28. februara 2023.

Da li će se opet izvući? Bela kuća pred teškom odlukom zbog problematičnog sina Džoa Bajdena
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bajdenova administracija se suočava sa teškom odlukom početkom sledeće godine - da li da blokira Nacionalni arhiv da objavi stotine dokumenata iz Obamine ere koji se odnose na Hantera Bajdena i njegovu vezu sa ukrajinskom energetskom kompanijom „Burizmaa“ u vreme kad je njegov otac Džo Bajden bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Bela kuća se dvoumi da li da se pozove na privilegiju izvršne vlasti da bi sprečila da dokumenti postanu javni 28. februara 2023, pisao je Biznis insajder.

Šta bi moglo da bude objavljeno?

Zapisi uključuju 69 fotografija i 260 imejlova u kojima se pominje „Burizmaa“ i datiraju iz 2014. godine, kada je Hanter imao važno mesto u upravnom odboru kompanije, a izveštaji objavljeni 2020, neposredno pred izbore u Americi, pokazali su da je ova veza veoma sumnjiva.

Nacionalni arhiv je u pismu 30. novembra obavestio Belu kuću i Fondaciju Obama da planira da objavi zapise odgovarajući na zahtev Zakona o slobodi informacija za potpredsedničku evidenciju kreiranu između maja i decembra 2014. koja sadrži reč „Burizma“.

U pismu se navodi da je „nekoliko“ mejlova uključivalo medijska ispitivanja nakon što je 2014. otkriveno da će Hanter Bajden prihvatiti mesto u odboru „Burizme“, gde je bio plaćen čak 83.333 dolara mesečno, iako nije imao iskustva u energetici.

Nacionalni arhiv je takođe naveo u pismu da su još 22 mejla „ograničena“, ne navodeći zašto.

Profimedia
Hanter Bajden

Nacrti dokumenata koji su ​„deo procesa odlučivanja ili kreiranja politike“​ mogu biti izuzeti od takvih zahteva, zajedno sa informacijama koje bi mogle da naruše nečiju privatnost ili razotkriju poslovne tajne.

Nemoguća odluka

Prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji, pravni timovi koji predstavljaju Bajdenovu i Obaminu administraciju do kraja februara mogli bi da traže izvršnu privilegiju pre objavljivanja mejlova.

Ako odluče da to učine, imejlovi bi mogli da ostanu zapečaćeni do januara 2029, osim ako sud ne bude intervenisao.

Mnoštvo mejlova moglo bi da rasvetli optužbe brojnih republikanskih poslanika da je predsednik Džo Bajden lično imao koristi od poslova njegovog sina u inostranstvu.

Republikanci su obećali da će pokrenuti seriju istraga o ovom pitanju kada preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom u novoj godini.

Poslanik Džejms Komer, budući predsedavajući Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je za ​„Njujork post“ da su republikanci spremni da nastave krivično gonjenje Bajdena, u zavisnosti od toga šta istrage otkrivaju o odnosima Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini.

AP Photo/Nick Wass, File
Džozef i Hanter Bajden

- Ako dokazi to opravdavaju, onda ćemo imati krivične preporuke - rekao je Komer prošle nedelje.

Mark Zaid, advokat za nacionalnu bezbednost koji je zastupao nekoliko federalnih uzbunjivača, rekao je za Insajder da je pravni osnov da se Bajdenova administracija poziva na privilegiju izvršne vlasti klimav jer su mnogi dokumenti već u rukama treće strane.

Takođe je istakao da će Bela kuća preuzeti ogroman rizik zadržavajući informacije koje se odnose na tako politički napetu i kontroverznu situaciju.

- Svako selektivno pozivanje na privilegije bez sumnje bi poslužilo samo da se istakne osetljivost - rekao je on.

Nekoliko istraga protiv problematičnog sina

Nacionalni arhiv je rekao za Insajder da je zahtev za poštovanje Zakona o slobodi informacija podnela „America First Legal“, neprofitna grupa koju je osnovao bivši zvaničnik Trampove administracije Stiven Miler.

Zajedno sa predstojećim istragama u Kongresu, Ministarstvo pravde ispituje „poreske poslove“ Hantera Bajdena, pokušavajući da utvrdi da li je prvi sin kršio zakone o pranju novca u svojim poslovima u inostranstvu.

Profimedia
Hanter Bajden

Hanter je takođe predmet istrage povodom toga da li je lagao o upotrebi droge kada je kupio pištolj krajem 2018, nakon incidenta između njega i njegove snaje Hali Bajden, koja mu je postala ljubavnica.

Kontroverzni izveštaj

Izveštaj „Njujork posta“ o Hanteru Bajdenu u oktobru 2020. zasnovan je na informacijama koje su pronađena na hard-disku laptop računara koji je 2019. godine ostavio u radnji za popravku kompjutera u Delaveru.​

„Tviter“ i druge kompanije društvenih medija prvobitno su potisnule izveštaje o ovoj temi, a u poslednjih nekoliko dana novi vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask je objavio interna razmatranja kompanije o toj odluci.

Serija izveštaja, poznatih kao „Tviterovi dokumenti“, otkrila je korake koje je tim rukovodilaca „Tvitera“ preduzeo da spreči javnost da dođe do tekstova „Njujork posta“ o Hanteru Bajdenu.

Mala grupa najviših rukovodilaca giganta društvenih medija odlučila je da označi priču kao „hakovani materijal“, bez pružanja bilo kakvih dokaza i bez obaveštavanja tadašnjeg izvršnog direktora Džeka Dorsija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike