Bajden ima razrađen plan za Ukrajinu u 2023: Sve je spremno, ali postoji jedan problem

05.01.2023

09:52

0

Autor: 24sedam

Iako predsednik namerava da pomaže Kijevu u slabljenju Rusije, mnogo političari se protive slanju dodatne pomoći

Bajden ima razrađen plan za Ukrajinu u 2023: Sve je spremno, ali postoji jedan problem
Vladimir Zelenski i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Bajdenova administracija pažljivo je razradila plan za Ukrajinu za 2023. godinu, u kojoj će se koncentrisati na redovne isporuke oružja Kijevu sa ciljem slabljenja Rusije, tvrde analitičari američkog lista „Forin polisi“.

- Glavni zadatak Bajdenove administracije, kao najvećeg snabdevača Ukrajine oružjem, biće da održi stabilne isporuke oružja kako bi Kijev mogao da nastavi borbu, a istovremeno da izbalansira svoje sopstvene obaveze i povećan nadzor republikanaca u Kongresu - navodi se u članku.

Analitičari, međutim, smatraju da će lider SAD na tom putu naići na niz problema jer je sve veći broj američkih političara protiv finansiranja Kijeva.

Kako navodi američki list, predsednik SAD Džozef Bajden mora da obrati pažnju i na rivalstvo sa Kinom i poziciju saveznika u EU.

Bivši specijalni savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Majk Alen izjavio je ranije da bi Zapad mogao da prestane da finansira Ukrajinu, ukoliko ukrajinski lider Vladimir Zelenski prestane da teži ofanzivi na frontu.

Zelenski je u decembru prošle godine posetio Vašington gde se sastao sa Bajdenom i rukovodstvom Kongresa. Uoči njegove posete objavljen je novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 1,85 milijardi dolara, koji uključuje i jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike