Bivši savetnik šefa Pentagona: "Patriot" neće spasiti Ukrajinu od poraza, Rusi ga čekaju kao zapete puške

28.12.2022

17:20

0

Autor: 24sedam

Prema rečima pukovnika Daglasa Mekgregora, ovaj sistem je veoma osetljiv i skup za upotrebu, a praktično beskoristan protiv krstarećih raketa i dronova

Bivši savetnik šefa Pentagona: "Patriot" neće spasiti Ukrajinu od poraza, Rusi ga čekaju kao zapete puške
PVO sistem Patriot - Copyright Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File

Kijev će morati da se pomiri sa zastrašujućom istinom da sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" neće spasiti Ukrajinu od poraza, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

- Verujem da nabavka "Patriota" neće dovesti do ozbiljne eskalacije u Ukrajini.. uticaj će biti marginalan - rekao je on.

Prema rečima pukovnika, ovaj sistem je veoma osetljiv i skup za upotrebu, a praktično beskoristan protiv krstarećih raketa i niskoletećih dronova.

- Najviše što mogu da urade je da obezbede određena mesta od velikog značaja, kao što su štab ili kontrolni centar... Neće moći da zaštite Kijev ili Lavov - naglasio je Mekgregor.

On je podsetio da Rusija ima iskustva u suprotstavljanju takvim sistemima, tako da joj neće biti teško da zaobiđe "patriot" i dodao da će "Ukrajini ponestati raketa brže nego što one mogu da nanesu štetu neprijatelju".

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Pukovnik je istakao da su obuke za "Patriot" vrlo intenzivne i traju šest meseci i da nije dovoljno par nedelja "obučavanja ukrajinskih vojnika u Nemačkoj". 

Mekgregor je skrenuo pažnju i na to da je na Zapadu sve teže sakriti katastrofalno stanje u Kijevu, koji će, bez obzira na vojnu pomoć NATO-a, biti poražen u bliskoj budućnosti.

Rusi čekaju kao zapete puške

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošle nedelje posetio Vašington, na poziv američkog predsednika Džoa Bajdena. Tom prilikom je najavljen novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i PVO sistem "Patriot".

Moskva je više puta istakla da Zapad nastoji da produži sukob u Ukrajini. Kako naglašavaju u Ministarstvu odbrane Rusije, skladišta sa stranom municijom postaće legitimne mete ruske vojske.

Penzionisani obaveštajac marinskog korpusa Skot Riter poručio je u razgovoru za RT Balkan da je poslednji paket američke pomoći dovoljan za jednu bateriju "Patriota". Osim toga, trebaće bar pet meseci da se ukrajinska vojska obuči za upravljanje "Patriotom", pa se oni neće pojaviti na ratištu pre maja.

- Čak i tada, bez operativnog iskustva, to će im biti samo 'pozivnica za groblje'. Ruska vojska je fokusirana na uništavanje rakete 'Patriot' u borbi više od 30 godina, tako da oni na to čekaju kao zapete puške - ocenio je Riter.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike