Neviđeni ćorsokak u predstavničkom domu u poslednjih 100 godina: Protiv Mekartija i njegovi, mesto Pelosijeve prazno

04.01.2023

06:10

0

Autor: 24sedam

Republikanac Kevin Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi nasledio demokratu Nensi Pelosi kao predsedavajući

Neviđeni ćorsokak u predstavničkom domu u poslednjih 100 godina: Protiv Mekartija i njegovi, mesto Pelosijeve prazno
Predstavnički dom SAD - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Republikanac Kevin Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi nasledio demokratu Nensi Pelosi kao predsedavajući, pošto su ultrakonzervativni članovi njegove stranke glasali protiv njega. To je prvi put u proteklih sto godina da predsedavajući nije izabran u prvom krugu glasanja,a ni u drugom i trećem krugu.

Lider demokrata Hakim Džefis osvojio je više glasova od Mekartija - 212 prema 203. Deset republikanaca je glasalo za Mekartijevog konzervativnog rivala Endija Bigsa.

U drugom krugu, popularni konzervativni kongresmen Džim Džordan pokušao je da pridobije podršku za Mekartija, ali ga je onda Makartijev protivnik, kongresmen Met Gec sa Floride, nominovao za predsedavajućeg. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
 

Republikanci su osvojili tanku većinu na novembarskim izborima - 222 mesta naspram 212 koliko su osvojile demokrate što znači da je Mekartiju potrebno jedinstvo stranke da bi bio izabran.

Predstavnici "tvrde struje", među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert, izrazili su protivljenje zabrinuti da Mekarti nije dovoljno posvećen "kulturnom ratu", i konzervativnim ciljevima.

Mekarti je na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove. Produženi izbori predsedavajućeg mogli bi da uspore republikance u Predstavničkom domu koji su se nadali da će brzo preći na ostvarivanje svojih prioriteta u zakonodavstvu, koji se odnose na ekonomiju, američku energetsku nezavisnost i sigurnost granice.

Predsedavajući Predstavničkog doma je drugi u redu iza predsednika SAD, posle potpredsednice Kamale Haris.

Republikanci su u novembru osvojili tesnu većinu od 222-213 na nacionalnim izborima za Kongres i preuzeće kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata i odlazeće predsedavajuće Nensi Pelosi. Demokrate, koje su u poslednje dve godine u Senatu imale podjednak broj senatora kao i republikanci (50-50), stekle su prednost 51-49 na izborima pre skoro dva meseca i zadržaće većinu, iako je senatorka iz Arizone Kristen Sinema kasnije prešla iz kluba demokrata u nezavisne senatore.

Mekarti, nepokolebljivi konzervativac, osvojio je 188 glasova u poslaničkom klubu republikanaca u Predstavničkom domu u novembru i od tada je obezbedio veću podršku u svojim nastojanjima da dostigne 218 glasova, koliko je naophodno za položaj predsedavajućeg.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
 

 

Predstavnicima "tvrde struje", ponudio je razne promene u načinu rada Predstavničkog doma ili imenovanje u odbore u kojima se razmatraju ključni zakoni. Jedna promena bi malom broju republikanaca disidenata dala pravo da glasaju u Predstavničkom domu da se mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma proglasi upražnjenim ako se ne slažu sa načinom na koji Mekarti vodi partijsku politiku o zakonodavstvu ili o očekivanim istragama protiv američkog predsednika Džoa Bajdena i njegove administracije.

Izbor predsedavajućeg odvija se i pre nego što zakonodavci polože zakletvu. Poslanici se prozivaju sa govornice Predstavničkog doma i javno glasaju za predsedavajućeg Predstavničkog doma.

Ako Mekarti ne obezbedi potrebnih 218 glasova — ili manje ukoliko se neki poslanici izjasne kao "prisutni" na sednici, smanjujući broj koji bi Makartiju bio potreban za većinu - moglo bi da dođe do dodatnog ili više dodatnih krugova glasanja. Sekretar Predstavničkog doma bi u tom slučaju nastavio da mukotrpno proziva svih 435 članova sa spiska dok Mekarti, ili neko drugi, ne dostigne većinu da postane predsedavajući.

Rekordan broj krugova glasanja koji je bio potreban da se izabere predsedavajući predstavničkog doma bio je 133. Toliko puta se glasalo u periodu od dva meseca sredinom 19. veka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike