Svako ko se zalaže za pregovore biva ismejan: Šta nam događanja u američkom Kongresu govore o ratu u Ukrajini?

27.10.2022

19:30

0

Autor: N. Pavlović

Amerika bi najviše želela da rat traje večno

Svako ko se zalaže za pregovore biva ismejan: Šta nam događanja u američkom Kongresu govore o ratu u Ukrajini?
Predstavnički dom SAD - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Sukob u Ukrajini traje već osam meseci, a šanse da se sedne za pregovarački sto sve su manje i manje.

Zapad, sa Vašingtonom na čelu, samo pumpa oružje i novac, iako nije baš najjasnije koliko dugo misle to da rade, jer lokalno stanovništvo postaje nezadovoljno i mnogi se s pravom pitaju da li je vreme da administracija predsednika Džoa Bajdena promeni strategiju kada je reč o Ukrajini.

Skeptika ima i među demokratama i republikancima.

Međutim, svaki pokušaj da se urgira ili sugeriše da bi Rusija i Ukrajina, odnosno, Rusija i SAD, trebalo da pokrenu mirovne pregovore završi se katastrofom, što se moglo videti i u slučaju milijardera Ilona Maska.

AP Photo/Kiichiro Sato, File
Ilon Mask

On je na Tviteru predložio kako bi mogao da se reši ukrajinski sukob, rekavši da bi Kijev trebalo da prizna da je Krim ruski, između ostalog, ali se zbog toga našao na meti velikih kritika - negodovao je čak i ukrajinski lider Vladimir Zelenski. Poruka je bila jasna: svako ko se usudi da predloži pregovore, biće izvrgnut ruglu. Iako je u pitanju laik kada je reč o geopolitičkim pitanjima, slična sudbina smeši se i državnim zvaničnicima.

To se dogodilo i grupi poslanika američkog Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Rekli, pa porekli

Grupa od 30 demokrata je u pismu Bajdenu navela da, iako cene njegove pokušaje da se Ukrajina podržava bez direktnog uplitanja u rat, trebalo bi raditi na tome da se sukob privede kraju kroz diplomatiju. Kako su istakli, to je neophodno da bi se sprečio dugoročni konflikt.  

- Imajući u vidu uništenje koje je rat stvorio u Ukrajini i svetu, kao i rizik od katastrofalne eskalacije, takođe verujemo da je u interesu Ukrajine, SAD i sveta da se izbegne prolongirani konflikt. Iz tog razloga, podstičemo vas da vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini uparite sa proaktivnim diplomatskim koracima, udvostručujući napore da se u nekom realnom vremenskom roku dođe do prekida vatre - navedeno je u pismu koje predvodi Pramila Džajapal.

U Kongresu se i ranije polemisalo o tome koliko je održivo slanje ogromnih paketa pomoći Ukrajini, a pojedini republikanci su zapretili da će podršku zaustaviti ukoliko dobiju na međuizborima u novembru.

AP Photo/J. Scott Applewhite, File
Pramila Džajapal

Liberalne demokrate u svom pismu kažu da su neophodni direktni pokušaji da se uspostavi dijalog sa Moskvom.

- Ukoliko postoji način da se zaustavi rat, a očuva slobodna i nezavisna Ukrajina, odgovornost Amerike je da se potraži svaki diplomatski put koji podržava rešenje koje je prihvatljivo narodu Ukrajine - dodali su.

Pismo je naišlo na oštre kritike u redovima određenih tzv. progresivaca, odnosno, naprednjaka. Od Džajapalove su tražili da pojasni svoj stav i podrži poteze Bele kuće.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Nacionalnom savetu za bezbednost, rekao je da je Bela kuća primila pismo.

- Svakako cenimo stavove koje su izneli ovi članovi Kongresa. Radili smo sa kongresmenima tokom ovog čitavog procesa, naročito kada nam je bilo potrebno da dodatno finansiramo ukrajinske odbrambene potrebe. I to je rađeno u potpunoj saradnji i transparentnosti sa članovima Kongresa. I to je upravo ono što će predsednik nastaviti da radi - poručio je Kirbi.

Sa druge strane, Kirbi smatra da ruski lider Vladimir Putin ne namerava da pregovara.

Kako je rekao, Ukrajina i Zelenski će odlučiti kada je pravo vreme da se vrati za pregovarački sto.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Podsetimo, Zelenski je nedavno potpisao ukaz o nemogućnosti pregovora sa Putinom.

Nakon svega ovoga, grupa pomenutih 30 demokrata je povukla pismo Bajdenu u kome traži da se uspostavi direktna diplomatija sa Rusijom.

Politiko piše da je i tajming pisma bio loš, jer "Ukrajina nije sada spremna za pregovore, pogotovo zato što radi na svojoj kontraofanzivi, a i nema naznaka da bi Putin želeo da pregovara".

- Kongresni progresivni kokus stoga povlači svoje pismo upućeno Beloj kući. Pismo je napisano pre nekoliko meseci, ali je, nažalost, izašlo u javnost bez provere - navela je Pramila Džajapal.

Kako je rekla, prihvata odgovornost za "ovu neprijatnu situaciju", dodavši da je tajming prouzrokovao probleme, pogotovo jer je i Kevin Mekarti, vođa poslaničke grupe republikanaca u Predstavničkom domu, rekao da bi njegova stranka mogla da povuče finansiranje Ukrajije ukoliko preuzmu kontrolu nad tim telom u novembru.

Džajapalova je potom naglasila da su demokrate do sada jednoglasno i snažno podržale svaki paket pomoći Kijevu.

Politiko je preneo da je originalni datum objave pisma bio 1. avgust, ali da nije jasno zašto je došlo do tolikog odlaganja. Navodno, pismo se našlo u javnosti bez znanja određenih demokrata, ali se ističe da je objavljeno, najvećim delom, u svojoj originalnoj formi.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Ovo je katastrofa. Progresivni kokus mora da unese red među svoje ljude - rekao je jedan neimenovani zvaničnik za Politiko.

Na osnovu ovoga se može zaključiti da neće biti nikakve diplomatije, da će vojna pomoć biti neograničena i da samo Zelenski odlučuje o tome kada će se rat završiti.

Kako je navela novinarka Ketlin Džonston, pismo su osudili i Nensi Pelosi i Berni Sanders, tzv. papa američkog progresivizma.

- Progresivne demokrate su mit, baš kao dobar milijarder ili pravedni američki rat. Oni su ništa drugo nego ogranak Demokratske stranke za društvene mreže - navela je, dodavši da SAD imaju dve ratnohuškačke oligarhijske partije čiji je zadatak da manipulišu Amerikancima kako bi bili stalno uključeni u njihove političke igre.

Pozivi na pregovore

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinču podneo je ostavku rekavši da ne može da sarađuje sa predsednikom države Klausom Johanisom. Rumunski ministar je početkom oktobra rekao da su Ukrajini potrebni međunarodni saveznici kako bi pregovarali o bezbednosnim garancijama i miru sa Rusijom, što je izazvalo kritike predsednika Klausa Johanisa i lidera vladajuće koalicije.

Johanis je rekao da su Ukrajinci plaćali krvlju u ratu i da samo oni mogu da odluče o čemu će pregovarati i kada će da pregovaraju.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je papu Franju da navede Džoa Bajdena i Vladimira Putina da započnu pregovore.

I turski lider Redžep Tajip Erdogan više puta je istakao da su pregovori krucijalni u okončanju sukoba.

Šta su rekli republikanci?

I među republikancima ima neslaganja o tome kako treba nastaviti sa vojnom pomoći Ukrajini. Lider Kevin Mekarti je rekao da, ukoliko njegova stranka osvoji kontrolu nad Predstavničkim domom, neće tek tako "napisati blanko ček" Kijevu. Sa druge strane, ima onih koji smatraju da se pomoć mora povećati.

- Mit Romni, Lindzi Grejem, Mič Mekonel, Liz Čejni i Marko Rubio su nemilosrdni, baš kao i njihovi demokratski partneri u zločinu. Oni su republikanci samo po imenu. Nema uopšte smislenog političkog kontrasta, pa se postavlja pitanje šta bi Amerikanci sve trebalo da urade ukoliko i kada njihove porodice počnu da se smrzavaju i gladuju - rekao je nekadašnji kandidat za Senat SAD Mark Dankof.

AP Photo/Andrew Harnik
Kevin Mekarti

Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da Bajdenova administracija i njeni saveznici moraju da učine više kako bi obezbedili ukrajinske potrebe u ratu protiv Rusije.

Ipak, Kevin Mekarti je sredinom oktobra rekao da neće biti nikakvog "blanko čeka", uzimajući u obzir inflaciju i recesiju u koje je zapalo američko društvo.

Naravno, Mekartija su stranačke kolege Liz Čejni i Adam Kinzinger prozvali da je proruski čovek.

Analitičari procenjuju da bi republikanci u novembru zaista mogli da osvoje Predstavnički dom, što bi značilo da bi broj ljudi koji se protive podršci Ukrajini mogao da se poveća.

Amerika je do sada odobrila 65 milijardi dolara pomoći Ukrajini, a još jedan pozamašan paket bi mogao da usledi do kraja godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike