Trka za Predstavnički dom: Republikanci vode sa 190 : 163, u Senatu izjednačeno! (FOTO/VIDEO)

09.11.2022

06:50

0

U Senatu je trka i dalje tesna - demokrate 48, a republikanci 47 od ukupno 100

Trka za Predstavnički dom: Republikanci vode sa 190 : 163, u Senatu izjednačeno! (FOTO/VIDEO)
Prate se rezultati u SAD - Copyright Erin Woodiel/The Argus Leader via AP)

Sva biračka mesta na međuizborima u Sjedinjenim Američkim Državama zatvorena su u sedam časova jutros po srednjoevropskom vremenu.


Više od 240 miliona Amerikanaca biralo je nov saziv Predstavničkog doma i Senata, guvernere u 36 država, a održani su i lokalni izbori.

U sklopu trke za Predstavnički dom Kongresa, sve je i dalje neizvesno. Noćas su republikanci bili jako blizu pobede, pošto su imali prednost nad demokratama sa 190 prema 167 mesta, a za većinu je potrebno 218 od ukupno 435.

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku. 

Jutros je situacija slična - demokrate imaju 163 mesta, dok su republikanci i dalje na oko 190.

U Senatu je jutros trka takođe neizvesna - demokrate imaju 48, a republikanci 47 od ukupno 100 mesta. Posle samo pola sta izjednačeno je - 48 : 48.

Za sada, demokrate su uspele da osvoje dva mesta koja su ranije držali republikanci, dok su republikanci osvojili čak sedam mesta koja su pre držale demokrate.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da, dok su mnoge trke i dalje pretesne da bi se moglo reći ko je pobedio, jasno je da demokrate snažno nadmašuju očekivanja širom zemlje.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong)
 


Republikanci su "preoteli" mesta u Predstavničkom domu na Floridi, u Džordžiji i Virdžiniji.

 

 


Veliki poraz dogodio se u Virdžiniji, gde je, prema projekcijama CNN, Ilejn Lurija, član komisije koja istražuje smrtonosne nerede na Kapitolu 6. januar 2021. godine, izgubila mesto u Predstavničkom domu.

Inače, skoro trećina glasača rekla je da je inflacija pitanje koje je najvažnije u odlučivanju o tome kako su glasali za kandidate u Predstavničkom domu. A više od sedam od njih 10 se opredelilo za republikance.

 

 

Erin Woodiel/The Argus Leader via AP)
 

 

Potrošači se bore sa rastućim cenama hrane, gasa i drugih osnovnih potrepština više od godinu dana, dok se inflacija kretala oko 40-godišnjih maksimuma.

Oko tri četvrtine glasača na nacionalnom nivou reklo je da je ekonomija „loša“ ili „nije dobra“, a isti procenat glasača je rekao da im je inflacija izazvala teške ili umerene teškoće. Oko dve trećine njih je reklo da im cene gasa prave poteškoće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.S.J.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike