Nensi Pelosi se povlači: Vreme je da nova generacija vodi demokrate

17.11.2022

19:50

0

Autor: N. Pavlović

Jedina žena koja je bila na čelu Predstavničkog doma SAD

Nensi Pelosi se povlači: Vreme je da nova generacija vodi demokrate
Nensi Pelosi - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi (82), saopštila je da se neće ponovo kandidovati za lidera Demokratske stranke u tom telu nakon što su republikanci osvojili većinu na nedavno održanim međuizborima.

- Neću tražiti reizbor za lidera demokrata u novom sazivu Kongresa. Za mene, došao je čas da nova generacija predvodi demokratski kokus koji toliko duboko poštujem. Sada moramo odvažno krenuti u budućnost - rekla je.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Pelosijeva je predvodila demokrate u Predstavničkom domu proteklih 20 godina, ali je rekla da će nastaviti da služi kao odbornik u 12. distriktu Kalifornije, što čini od 1987. 

Prethodno su američki mediji preneli da Pelosijeva planira da prenese lidersku baklju demokrata u Predstavničkom domu i pruži podršku kongresmenu Hakimu Džefrisu.

Ona je i dalje jedina žena koja je bila na čelu Predstavničkog doma SAD.

Podsetimo, veteranka američke politike je nakon napada na njenog muža Pola Pelosija u oktobru rekla da je to menja njene planove za budućnost.

Nensi Pelosi potiče iz porodice istaknutih političara iz Merilenda. Otac Tomas D'Alesandro mlađi je bio gradonačelnik Baltimora i član Predstavničkog doma.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike