Putin neće slati novogodišnju čestitku svima! Minsk: Malo je verovatno da je ukrajinska raketa slučajno pala u Belorusiju (FOTO/VIDEO)

30.12.2022

15:50 >> 22:55

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Putin neće slati novogodišnju čestitku svima! Minsk: Malo je verovatno da je ukrajinska raketa slučajno pala u Belorusiju (FOTO/VIDEO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

U toku je 310. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Velike nestašice struje širom Ukrajine.

Najvažnije činjenice

U toku je 310. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.54 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

22.25 - Novo granatiranje!

Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck i okolinu.

20.19 - Oprečne informacije iz Ukrajine

Oko 12 hiljada muškaraca pokušalo je da nezakonito napusti Ukrajinu od momenta uvođenja ratnog stanja u zemlji, saopštila je državna pogranična služba.

Ne navodi se koliko je ljudi ukupno napustilo Ukrajinu.

Ratno stanje u toj državi uvedeno je 24. februara.

18.59 - Jake eksplozije u blizini Zaporožja

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji borave u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani saopštili su o jakim eksplozijama koje su danas odjeknule u blizini stanice, navodi se na sajtu agencije.

U današnjem saopštenju takođe se navodi da je rezervni dalekovod koji vodi do Zaporoške elektrane isključen kasno sinoć zbog oštećenja, prouzrokovanih granatiranjem.

17.55 -  SAD ima uputstvo za primenu ograničenja cena naftnih derivata

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je preliminarno uputstvo za primenu mehanizma cenovnih ograničenja naftnih derivata, koje Rusija izvozi, a u okviru pooštrenih ekonomskih sankcija zbog ukrajinskog sukoba.

Proširenje granične cene na naftne derivate odmah nakon ograničenja cene sirove nafte planirano je u februaru.

Američko Ministarstvo nazvalo je duboku preradu naftnih derivata van granica Rusije uslovom za oslobađanje od cenovnih ograničenja. Konkretne cifre za sada nisu objavljene.

Kao granična cena nafte utvrđen je iznos od 60 dolara po barelu, sa mogućnošću revizije u budućnosti u zavisnosti od situacije na tržištu.

16.49 - Minsk: Malo je verovatno da je ukrajinska raketa slučajno pala u Belorusiju

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič rekao je za Sputnjik u petak da je malo verovatno da je ukrajinska raketa S-300 slučajno pala na belorusku teritoriju i da bi incident mogao biti deo nečijeg plana.

- Kijev na svaki način nastoji da izazove regionalni sukob. Za Ukrajinu nije dovoljno da vodi rat na svojoj teritoriji. Primer za to je nedavni incident sa uništenjem ukrajinske rakete S-300. Mi ćemo uspostaviti razlog njegovog pada na našu teritoriju, ali je verovatnoća da je slučajno doleteo do nas veoma mala. Očigledno se ovde ostvaruje nečiji plan - rekao je Volfović.

14.46 - Kremlj: Putin neće uputiti Bajdenu, Šolcu, ni Makronu čestitku za Novu godinu

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin neće poželeti srećnu Novu godinu ni američkom kolegi Džozefu Bajdenu, niti drugim "neprijateljskim liderima", jer niko od njih nikada nije uputio čestitke, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li će Putin čestitati Novu godinu Bajdenu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu ili francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, Peskov je odgovorio odrečno i napomenuo da Rusija sa njima ne komunicira s obzirom na neprijateljske korake koje preduzimaju. 

Putinove božićne i novogodišnje čestitke šefovima stranih država i vlada objavljene su danas na sajtu Kremlja, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban su jedini evropski lideri koji su dobili takve telegrame od Putina, preneo je TAS S.

14.23 - Peskov: Proces integracije novih ruskih regiona u punom jeku

Proces integracije novih ruskih regiona je u punom jeku, rekao je danas medijima portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dodajući da je primarni zadatak osiguravanje bezbednosti na ovim teritorijama.

- Proces integracije ovih republika (samoproglašene Donjecke Narodne Republike) DNR i (samoproglašene Luganske Narodne Republike) LNR u pravni, ekonomski, socijalni i bezbednosni prostor Rusije je u punom jeku - kazao je Peskov, preneo je TASS.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Prema njegovim rečima, Rusiji je najvažnije da što pre osigura bezbednost u ovim regionima.

Peskov je podsetio da je osiguravanje bezbednosti civila koji tamo žive glavni cilj specijalne vojne operacije.

14.11 - Konašenkov: Ruske snage oborile dronove, rakete HIMARS i "uragan" u Ukrajini

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom protekla 24 sata šest ukrajinskih dronova, uključujući tri mlazne bespilotne letelice "Striž", saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je ruska PVO za protekla 24 sata uništila  osam raketa HIMARS i "uragan" i presrela antiradarsku raketu američke proizvodnje HARM tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

On je naveo da su ruski borbeni avioni oborili u četvrtak ukrajinski ratni avion MiG-29 i dva helikoptera Mi-8.

Ruske snage su takođe uništile dve radarske stanice američke proizvodnje ANTPK-50 u Donjeckoj Narodnoj Republici, naveo je Konašenkov, preneo je TAS S.

13.50 - Si rekao Putinu da put ka mirovnim razgovorima o Ukrajini neće teći glatko

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da put ka mirovnim razgovorima o Ukrajini neće teći glatko i da će Kina nastaviti da podržava svoj objektivan i pravičan stav po tom pitanju, preneli su kineski državni mediji.

13.41 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, saopštilo je tamošnje Ministarstvo za digitalizaciju.

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost čule samo na istoku i jugu Ukrajine.

Podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom prethodnog dana izveden masovan raketni napad na ukrajinske objekte usled čega je obustavljena proizvodnja i remont ukrajinske vojne tehnike i municije.

13.34 - Kremlj priznao: Pad ukrajinske rakete u Belorusiju izaziva veliku zabrinutost

Moskva i Minsk su u stalnom kontaktu zbog pada ukrajinske rakete u Belorusiju, koja je izazvala veliku zabrinutost saveznica, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12:43 - U Sevastopolju jutros aktiviran PVO

U Sevastopolju je jutros aktiviran sistem PVO, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev na Telegramu.

AP Photo/LIBKOS
 

- Sve službe rade u redovnom režimu. Naši vojnici su, kao i uvek, dobro odreagovali - napisao je Razvožajev, ne navodeći nikakve detalje.

12.21 - Ukrajinska vojska izgubila oko 20 oficira u Donbasu

Ukrajinske snage su tokom protekle nedelje u Donbasu izgubile oko 20 oficira, saopštio je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Kako je precizirao, Kijev je pretrpeo najveće gubitke prilikom pokušaja da napadne ruske položaje u zoni linije fronta Svatovo-Kremena na severu LNR.

Situacija u pravcu Svatova u Donbasu eskalirala je pre nekoliko meseci. Ukrajinska vojska redovno granatira Svatovo iz američkih višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i pokušava da probije odbranu u strateški važnom području.

11.39 - Situacija sa strujom komplikovana

Situacija sa nedostatkom električne energije na jugu i istoku Ukrajine i dalje je komplikovana, saopštila je ukrajinska nacionalna elektroprivredna kompanija „Ukrenergo“.

Kako se navodi, usled granatiranja ključnih infrastrukturnih objekata nije moguće osigurati pouzdanu isporuku struje.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Takođe se navodi i da su ekipe za remont na terenu kako bi se sanirale posledice bombardovanja.

10.07 - Popov: Rusija uspešno testirala novi privezani dron koji će koristiti u Ukrajini

Vojna komanda Vazdušno-desantnih snaga Rusije testirala je novi privezani dron i dogovorena je proizvodnja 50 takvih bespilotnih letelica za njihovo naknadno testiranje u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog ministra odbrane general Pavel Popov.

Popov je, za list Krasnaja zvezda, rekao da je u oktobru na poligonu Zapadnog vojnog okruga sproveden vojno tehnički eksperiment radi procene funkcionalnih sposobnosti novog drona i da je ugovorena proizvodnja 50 bespilotnih letelica za njihovu operativnu procenu u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, preneo je TASS.

Popov je istakao da će dronovi biti proizvedeni i naknadno unapređeni u tehnološkom parku ERA koji je fokusiran na razvoj različitih bespilotnih letelica.

9.41 - FSB uhapsila Ukrajinca koji je planirao teroristički napad na Severnom Kavkazu

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je danas da je uhapsila jednog ukrajinskog državljanina koji je navodno planirao teroristički napad na Severnom Kavkazu po nalogu ukrajinskih specijalnih službi i pokrenula protiv njega krivični postupak.

Profimedia
 

Ta služba je navela za TASS da je ranije ovog meseca osujetila pokušaj pristalice ukrajinskih neonacista da izvrši teroristički napad po naređenju ukrajinskih specijalnih službi.

FSB je saopštila da je uhapšeni Ukrajinac u Rusiju stigao kao radni migrant i da je tokom ispitivanja priznao da je planirao teroristički napad, o čemu svedoči i video zapis saslušanja.

Kako se navodi, FSB je zaplenila oružje iz doma uhapšenog Ukrajinca.

9.06 - Stoltenberg: Slanje oružja Ukrajini doprineće uspostavljanju mira

Vojna podrška Kijevu od zemalja članica NATO doprineće uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

- Koliko god to paradoksalno zvučalo, vojna podrška Ukrajini je najbrži put ka miru - kazao je on.

8.34 - Britanija poslala Ukrajini opremu za uklanjanje mina

Velika Britanija je saopštila danas da je dala Ukrajini više od 1.000 detektora za metal i 100 komada specijalne opreme za deaktiviranje bombi, kako bi se očistila minska polja, u najnovijem paketu vojne pomoći Kijevu.

AP Photo/Frank Augstein
Ben Volas

- Rusko korišćenje mina i gađanje civilne infrastrukture pokazuju šokantnu brutalnost Putinove invazije. Najnoviji paket britanske pomoći će pomoći Ukrajini da bezbedno očisti zemlju i zgrade, dok vraća svoju teritoriju - rekao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Britanije dodaje da detektori za metal, koje je napravila nemačka firma "Valon", mogu da pomognu vojsci u čišćenju puteva od eksplozivnih naprava.

8.08 - Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Donjeck

Ukrajinske snage tokom noći granatirale su Donjeck ispalivši šest raketa iz višecevnih raketnih lansera, sapštile su vlasti.

Napad se dogodio nešto posle dva sata iza ponoći, a za sada nema informacija o žrtvama.

7.45 - SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Kijevu

SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Kijevu, javlja Blumberg.

- Američka vlada razmatra da Ukrajini pošalje borbena vozila "Bredli" kao deo novog paketa vojne pomoći - piše agencija pozivajući se na dobro informisane krugove.

Ističe se da konačna odluka još nije doneta.

7.24 - ​Odesa i veći deo tog regiona bez struje

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Odesa i veći deo tog regiona su bez struje posle udara na energetske objekte.

Ruske snage su počele sa napadima na energetske i infrastrukturne objekte širom Ukrajine nakon terorističkog napada na Krim iza kojeg, smatraju u Moskvi, stoje ukrajinske specijalne službe.

7.10 - Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen za deljenje nedopuštenih vojnih informacija

Oleksandar Mamaj, gradonačelnik grada Poltave, osumnjičen je zbog navodnog deljenja neodobrenih informacija o potezima ukrajinske vojske.

Mamaj je navodno preneo obaveštajne podatke o rasporedu ukrajinskih trupa.

7.00 - Skandalozan potpis Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o medijima kojim se jača kontrola države i zabranjuje da se o aktivnostima Rusije izveštava na pozitivan način.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike