Zvanični Kremlj priznao: Pad ukrajinske rakete u Belorusiju izaziva veliku zabrinutost, Moskva i Minsk su u stalnom kontaktu

30.12.2022

12:34

0

Autor: 24sedam

Rusija pažljivo prati razvoj situacije

Zvanični Kremlj priznao: Pad ukrajinske rakete u Belorusiju izaziva veliku zabrinutost, Moskva i Minsk su u stalnom kontaktu
Ukrajinska raketa pala u Belorusiju - Copyright Telegram/@belarusian_silovik

Moskva i Minsk su u stalnom kontaktu zbog pada ukrajinske rakete u Belorusiju, koja je izazvala veliku zabrinutost saveznica, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je događaj koji izaziva izuzetno veliku zabrinutost ne samo kod nas, nego i kod naših beloruskih partnera - rekao je Peskov.

Vojna lica iz Rusije i Belorusije u stalnom su kontaktu, a „najviši mogući nivo međusobnog dijaloga i njegova poverljiva priroda omogućavaju zemljama da brzo razmenjuju najosetljivije informacije“, dodao je predstavnik ruskog predsednika.

Profimedia
Dmitrij Peskov

- Poznato je da je Belorusija u vezi sa tim preduzela niz akcija, upućujući određeni demarš ukrajinskoj strani. Ali, ponoviću još jednom, ovo je događaj koji izaziva zabrinutost - istakao je Peskov.

Na teritoriju Belorusije pala je 29. decembra ukrajinska raketa koja je ispaljena iz PVO sistema S-300. Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da ju je oborio sistem beloruske protivvazduhoplovne odbrane.

U međuvremenu je portparol komande vazdušnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio da ukrajinske snage ne poriču da bi raketa koja je pala na teritoriju Belorusije mogla biti ukrajinska.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev spreman da sprovede istragu incidenta sa raketom. Načelnik uprave protivvazdušnih raketnih snaga Oružanih snaga Belorusije, pukovnik Kiril Kazancev izjavio je da bi pad ukrajinske rakete na teritoriju Belorusije mogao biti namerna provokacija Kijeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike