Lavrov ismejao predloge Zelenskog: Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog

29.12.2022

10:33

0

Autor: 24sedam

Moskva nije odustala od ideje o diplomatskom rešenju sukoba, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov ismejao predloge Zelenskog: Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija ne namerava da razgovara ni sa kim na osnovu „formule mira“ koju je predložio Vladimir Zelenski jer je očigledno da sam Kijev nije spreman za dijalog, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog. Iznoseći razne ideje i „formule mira“, Zelenski gaji iluziju da će uz pomoć Zapada izdejstvovati povlačenje naših trupa sa ruske teritorije Donbasa, Krima, Zaporoške i Hersonske oblasti, isplatu reparacije od strane Rusije, njeno priznanje krivice na međunarodnom sudu i tome slično. Naravno, pod takvim uslovima nećemo razgovarati ni sa kim - rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

On je dodao da Moskva nije odustala od ideje o diplomatskom rešenju sukoba.

- Da podsetim da je odmah nakon početka specijalne vojne operacije Vladimir Zelenski pokrenuo inicijativu da se sedne za pregovarački sto. Nismo je odbili i dogovorili smo se da se sastanemo sa njegovim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora pokazalo je da je bilo moguće pronaći obostrano prihvatljivi sporazum. Međutim, pregovarački proces koji je počeo u februaru pokazao je potpunu nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka. Već u aprilu, po nalogu Anglosaksonaca, koji su bili zainteresovani za nastavak neprijateljstava, on je brzo prekinuo pregovore i naglo pooštrio svoju poziciju - zaključio je ministar.

Prema rečima šefa MIP-a, sada je teško reći da li u Ukrajini ima političara koji su sposobni da pregovaraju.

- Teško je reći da li su na teritorijama koje kontroliše kijevski režim ostali razumni političari, posebno imajući u vidu raširenu praksu suzbijanja neslaganja i vansudskih represalija protiv neistomišljenika. Može li se kasnije u Kijevu pojaviti neka zdrava politička ličnost? Videćemo - rekao je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike