Granatiran hotel u Donjecku, ranjen Dmitrij Rogozin! Zelenski u Vašingtonu uživa u novoj pomoći Amerike

21.12.2022

20:25

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Granatiran hotel u Donjecku, ranjen Dmitrij Rogozin! Zelenski u Vašingtonu uživa u novoj pomoći Amerike
Ilustracija - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo

Rat u Ukrajini je ušao u 301 dan.

Kremlj je potvrdio da je ruski predsednik Vladimir Putin posetio zonu specijalne vojne operacije. Kako su naveli, on je razgovarao sa tamošnjim komandantima ruskih snaga, piše "Rosijska gazeta".

Francuska je Kijevu isporučila haubice i sisteme protivvazdušne odbrane "Krotal", a planira da isporuči i novu seriju naoružanja početkom sledeće godine, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer tražio je tokom telefonskog razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom od Pekinga da utiče na Moskvu kako bi se okončala specijalna vojna operacija.

Najvažnije činjenice

U toku je 301. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- U nekoliko oblasti Ukrajine nema vode, mnoge ostale bez struje

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.36 - Granatiran hotel u Donjecku, ranjen Dmitrij Rogozin!

Tokom granatiranju hotela u Donjecku, ranjen je bivši šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

22.41 - Bajden na sastanku sa Zelenskim: Rusija koristi zimu kao oružje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je na sastanku sa Vladimirom Zelenskim u Beloj kući izjavio, da će Vašington nastaviti da isporučuje vojnu pomoć Kijevu, između ostalog i sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu.

- Nameravamo da nastavimo sa jačanjem mogućnosti Ukrajine u sferi samoodbrane, između ostalog, i isporukama PVO sistema. To je razlog zašto nameravamo da Ukrajini isporučujemo baterije protivvazdušnih sistema ‘Patriot’, kao i da obezbedimo obuku ukrajinskih vojnika kako bi mogli pravilno da ih koriste - rekao je Bajden.

21.30 - Zelenski uručio orden Bajdenu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uručio je ukrajinski vojni orden Krst zasluga američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i tom prilikom je izrazio veliku zahvalnost na pomoći koju SAD pružaju Ukrajini.

Zelenski je tokom njihovog sastanka u Beloj kući uručio Bajdenu medalju za koju je rekao da ju je poslao ukrajinski kapetan kome je ona uručena za zasluge u borbama ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

AP Photo/Andrew Harnik
 

21.26 - Pentagon otkrio detalje novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu

Paket pomoći obuhvata, između ostalog, 45.000 komada municije kalibra 152 milimetra, 20.000 komada municije kalibra 122 milimetra, 50.000 raketa za višecevne bacače raketa „grad“ i 100.000 granata kalibra 125 milimetara za tenkove.

20.30 - Bajdenovi dočekali Zelenskog u Beloj kući

19.27Zelenski traži "oružje, oružje i još oružja": Koliko bi isporuka sistema "Patriot" mogla da izazove haos?

18.54 - Šojgu: Potrebno ponovo uspostaviti Moskovski i Lenjingradski vojni okrug

Dve strateške teritorijalne formacije, Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, potrebno je ponovo uspostaviti u sastavu Oružanih snaga Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

18.12 - SAD najavile 1,85 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući sistem "Patriot"

Američki predsednik, Džo Bajden, odobrio je da dodatnih milijardu dolara pomoći Ukrajini.

Bajden bi trebalo da najavi ukupno skoro 2 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini što će uključivati i odbrambeni sistem "Patriot". 

18.00 - Zelenski stigao u Ameriku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je u SAD, javio je CBS.

Kako javlja CNN, ukrajinski predsednik Zelenski došao je SAD-u američkim vojnim avionom. U Vašingtonu će se prvo sresti s američkim predsednikom Džo Bajdenom, s kojim će u 22:30 časova održati zajedničku konferenciju.

U ponoć i 15 minuta stići će u zgradu američkog Kongresa, a sat i 15 minuta nakon toga obratiće se poslanicima.

Profimedia
Vladimir Zelenski

15.43 - Hebestrajt: Nemačka nema slobodnih sistema "Patriota" za Ukrajinu

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je danas da se ta zemlja ne protivi da prati SAD u obezbeđivanju sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini, ali da trenutno nema na raspolaganju nijedan za slanje. 

- Ovo su tri dostupna sistema Patriot. Dakle, nije da postoji konkretan korak koji Nemačka ne želi da preduzme, ali nema dostupnih sistema - rekao je Hebestrajt, a prenosi Rojters.

15.31 - Eksplozija u Kijevu, pišu ukrajinski mediji

15.19 - Zelenski otputovao kod Bajdena: Pričaće o odbrani Ukrajine, a evo šta na to kaže Kremlj

15.01 - Šojgu: Ukrajina trpi ogromne gubitke, Rusija nije kriva za konflikt

Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke i veliki deo njenog naoružanja i vojne opreme je uništen, tvrdi ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Ruske snage nastavljaju sa uništavanjem vojnih ciljeva u Ukrajini, nanoseći visokoprecizne udare po vojnoj infrastrukturi, što uključuje i energetska postrojenja. Lanac snabdevanja oružjem je prekinut, a vojni potencijal Ukrajine se postepeno urušava - izjavio je Šojgu  na zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Naveo je da ukrajinska vojska koristi preko 500 američkih i NATO satelita, od kojih je 70 vojnih.
Prema mišljenju Šojgua, izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, bivšeg predsednika

Ukrajine Petra Porošenka i drugih političara o pravim ciljevima Minskih sporazuma, jasno pokazuju da Rusija nije kriva za konflikt u Ukrajini. 

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

14.20 - Aludinov: Posle serije poraza ukrajinske trupe odbijaju da napreduju ka LNR

Ukrajinske trupe aktivne u oblasti Luganjska odbijaju da napreduju nakon brojnih poraza, izjavio je komandant jedinice komandosa Ahmat i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije samoproglašene LNR Apti Alaudinov.

- Svakodnevno gine veliki broj pripadnika neprijateljskih trupa. Došlo je do tačke kada su neprijateljske snage počele da odbijaju da pređu u ofanzivu. Njihovo napredovanje duboko unutar teritorije LNR potpuno je sprečeno - istakao je.

14.05 - Putin: NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije i istakao da će Moskva ispuniti sve ciljeve vojne operacije u Ukrajini.

Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

12.28 - Eksplozije u Krivom Rogu i Očakovu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovske oblasti i Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine čuju se eksplozije, saopštio je ukrajinski portal „Strana“ na svom Telegramu.

Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko takođe je na svom Telegramu potvrdio informaciju o eksplozijama u Krivom Rogu.

12.12 - Kremlj: Ne očekujemo pozitivnu promenu nakon posete Zelenskog Vašingtonu

Kremlj ne očekuje da će se dogoditi ikakve pozitivne promene nakon današnje najavljene posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskom Vašingtonu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Ukratko, ne - odgovorio je Peskov na pitanje da li očekuje pomak u pozitivnom smeru, preneo je TASS.

Peskov je otkrio da se Putin neće sastati sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafealom Grosijem, koji će sutra doći u Moskvu na razgovore o stvaranju bezbedne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

- Sastanak Putina i Grosija nije u planu - rekao je Peskov.

12.09 - Rogov: Ukrajnske trupe otvorile vatru iz teške artiljerije na okolinu Energodara

Ukrajinske snage otvorile su vatru iz teške artiljerije na okolinu Energodara, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- U gradu... u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi čuju se eksplozije. Zvuci naleta (najmanje tri) rakete najglasnije su čuli građana na području industrijske zone i obalskog dela - napisao je Rogov na svom Telegramu.

11.31 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine osim Sumske oblasti

11.29 - Saljdo: Ruske snage će se vratiti u Herson

Ruske snage svakako će se vratiti u Herson, ljudi veruju u to, izjavio je v.d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da ukrajinske oružane formacije samo danju gađaju levu obalu Dnjepra, a zatim „noću odlaze, čak ni ne ostaju u Hersonu“.

11.15 - Ruski diplomata: I dalje postoji pretnja da Ukrajina napravi „prljavu bombu“

AP Photo/Florian Schroetter
Mihail Uljanov

Pretnja da će Ukrajina napraviti „prljavu bombu“ ostaje, uprkos inspekciji IAEA, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Naravno, teoretski, Ukrajina ima neophodan potencijal za stvaranje „prljave bombe", za to nisu potrebni posebni napori, pogotovo što je Ukrajina još od sovjetskih vremena nuklearno napredna zemlja, ima mnoge tehnologije, znanja itd. - rekao je Uljanov odgovarajući na pitanje da li Kijev ima realnu mogućnost da napravi „prljavu bombu“ uprkos činjenici da inspekcije IAEA nisu to otkrile.

10.37 - Grosi ide u Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbednosne zone u nuklearki Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetiće sutra Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, izvestila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na stalnog ruskog predstavnika pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihaila Uljanova.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad postrojenjem u martu i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača, a dve strane se međusobno optužuju za ove napade.

AP Photo/Markus Schreiber
Rafael Grosi

10.08 - Građanima Aljoške savetovano da se evakuišu zbog granatiranja Ukrajinaca

Vlasti Hersonske oblasti preporučile su stanovnicima naselja Aljoški da se evakuišu zbog redovnih granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine.

- Danas će u gradu Aljoški stanovništvo biti evakuisano u bezbedne regione Ruske Federacije. Zbog redovnih granatiranja sa desne obale Dnjepra, uništavanja infrastrukture i stambenih naselja, vojno-civilna uprava Aljoškina preporučuje stanovnicima da se evakuišu - navodi se na Telegramu gradske administracije.

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove na levoj obali Dnjepra: Golu Pristanj, Aljoške, Kahovku i Novu Kahovku. Gradovi se gađaju gotovo svakodnevno, a ciljevi su civilni objekti i civilno stanovništvo.

9.36 - Si: Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi zadržati uzdržanost

Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi zadržati uzdržanost i rešiti bezbednosne probleme političkim sredstvima, rekao je kineski predsednik Si Đinping zameniku predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitriju Medvedevu tokom sastanka u Pekingu, izvestila je danas kineska agencija Sinhua.

7.50 - Zelenski na putu za Vašington

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napisao je na Tviteru da se nalazi na putu za SAD, gde će raditi na jačanju otpornosti i odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

 

 

Prema njegovim rečima, sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom razgovaraće o saradnji dve zemlje, a govoriće i u Kongresu. Pored toga, navodi da će u SAD-u imati brojne bilateralne sastanke.

Inače, Zelenskom je ovo prva poseta inostranstvu od kada je 24. februara Rusija napala Ukrajinu. Za to vreme je u Kijevu ugostio brojne zvaničnike, a na važnim svetskim skupovima je učestvovao putem video-linka.

7.30 - Zelenski potvrdio: Idem u Vašington, razgovaraću sa Bajdenom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otputovaće danas u posetu Vašington, gde će se susresti sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, preneo je "BBC".

To će biti njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je počeo sukob u februaru.

Britanski javni servis navodi da bi Zelenski mogao da se obrati kongresmenima. "Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Konkretno, predsednik Amerike Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka - poručio je Zelenski na Tviteru.

U pismu od utorka uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi apelovala je na kongresmene da budu prisutni u Kongresu večeras.

- Molim vas, budite prisutni zbog vrlo posebnog fokusa na našu demokratiju - navela je Pelosi, bez navođenja više detalja. Zelenski je bio domaćin brojnim svetskim liderima u Kijevu, razgovarao je telefonom sa kolegama iz inostranstva i učestvovao na video konferencijama iz Kijeva. 

7.10 - Putin: Situacija u LNR i dalje veoma teška

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je situacija u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici i dalje veoma teška, a ključno pitanje je bezbednost ljudi koji tamo žive.

- Situacija u Luganskoj Narodnoj Republici ostaje veoma teška, a pre svega ključno pitanje je bezbednost ljudi - rekao je Putin na sastanku sa liderom LNR Leonidom Pasečnikom, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski predsednik je zamolio Pasečnika da ga izveštava o stanju u socijalnoj sferi i privredi u LNR.

7.00 - Bela kuća se priprema za posetu predsednika Ukrajine Zelenskog

U Beloj kući su u toku pripreme za današnju iznenadanu posetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu i susret sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji će mu poželi dobrodošlicu, saznaje Si-En-En iz dva dobro upućena, neimenovana izvora.

Navodi se da se poseta Zelenskog poklapa sa planovima američke administracije da Ukrajini pošalje novi paket vojne pomoći, u kojem bi se našli i protivvazdušni raketni sistemi Patriot.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike