Zelenski stigao kod Bajdena: Pričaće o odbrani Ukrajine, a evo šta na to kaže Kremlj (VIDEO)

21.12.2022

14:19

0

Zelenski bi mogao da se obrati američkim kongresmenima

Zelenski stigao kod Bajdena: Pričaće o odbrani Ukrajine, a evo šta na to kaže Kremlj (VIDEO)
Vladimir Zelenski - Copyright Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Vašington, gde bi trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i da se obrati članovima američkog Kongresa.

To je njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

Zelenski bi mogao da se obrati američkim kongresmenima.

- Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka - poručio je Zelenski na Tviteru.

Bajden bi trebalo da objavi da će SAD poslati Ukrajini protivvazdušni sistem "Patriot".

U pismu od utorka uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, apelovala je na kongresmene da budu prisutni u Kongresu večeras.

- Molim vas, budite prisutni zbog vrlo posebnog fokusa na našu demokratiju - navela je Pelosi, bez navođenja više detalja.

Zelenski je bio domaćin brojnim svetskim liderima u Kijevu, razgovarao je telefonom sa kolegama iz inostranstva i učestvovao na video konferencijama iz Kijeva.

Podoljak: Izuzetno značajna poseta Zelenskog demantovaće Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, izjavio je da će "izuzetno značajna" poseta predsednika Zelenskog demantovati pokušaje Rusije da pokaže da se američko-ukrajinski odnosi hlade.

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džozef Bajden

- Sama poseta i nivo planiranih sastanaka nedvosmisleno svedoče o visokom stepenu poverenja između zemalja. Drugo, ovo konačno stavlja tačku na pokušaje ruske strane da dokaže navodno rastuće zahlađenje u našim bilateralnim odnosima - rekao je Podoljak i dodao da to nije ni blizu, već da SAD nedvosmisleno podržavaju Ukrajinu.

On smatra da će poseta nesumnjivo aktivirati i optimizovati ključne oblasti vojne saradnje, dodatno mobilisati dvopartijsku političku podršku i jasnije oslikati budućnost ukoliko se, kako je rekao, rat ne završi ispravno.

Kremlj: Ne očekujemo pozitivnu promenu nakon posete Zelenskog Vašingtonu

Kremlj ne očekuje da će se dogoditi ikakve pozitivne promene nakon današnje najavljene posete ukrajinskog predsednika Vašingtonu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Ukratko, ne - odgovorio je Peskov na pitanje da li očekuje pomak u pozitivnom smeru.

Peskov je naveo da se američke isporuke oružja Ukrajini nastavljaju i povećavaju, a po njemu, to će samo doprineti dodatnoj eskalaciji konflikta, što "nije u interesu budućnosti Ukrajine."

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

Peskov je otkrio da se Putin neće sastati sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafealom Grosijem, koji će sutra doći u Moskvu na razgovore o stvaranju bezbedne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru.

Peskov je istakao da se rusko Ministarstvo odbrane istinski trudi da popravi situaciju u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

- Predsednik je opisao da je situacija u DNR veoma teška. Naše Ministarstvo odbrane čini maksimalne napore da popravi situaciju - rekao je Peskov.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike