Lavrov još jednom pokušao da raskrinka NATO: Neće da priznaju da su Gorbačovu i Jeljcinu obećali da se neće širiti na istok!

07.12.2022

11:23

0

Autor: 24sedam

Šef ruske diplomatije podsetio je na reči jednog britanskog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima napisao: „Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obećanja i ispuni, jednostavno je bilo potrebno smiriti situaciju"

Lavrov još jednom pokušao da raskrinka NATO: Neće da priznaju da su Gorbačovu i Jeljcinu obećali da se neće širiti na istok!
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna da su Mihailu Gorbačovu i Borisu Jeljcinu obećali da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Poštovani američki, nemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije - rekao je Lavrov na forumu „Primakovska čitanja“.

Šef ruske diplomatije podsetio je na reči jednog britanskog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima napisao: „Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obećanja i ispuni, jednostavno je bilo potrebno smiriti situaciju“.

Lavrov je dodao da Rusija nije zaboravila da su postojale i pisane obaveze o neširenju NATO, potpisane na najvišem niviou.

- Imam u vidu samit OEBS u Istanbulu 1999. godine kada je bila utvrđena tema nedeljivosti bezbednosti - rekao je Lavrov i dodao da se radi o tome da nijedna zemlja ni organizacija ne može da jača svoju bezbednost na prostoru OEBS na račun slabljenja bezbednosti drugih.

- Ali, ni te obaveze ne funkcionišu - istakao je on.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Prema njegovim rečima, ekspanzija NATO i dalje je glavni pokretački motiv u odnosu ne samo prema Rusiji nego i prema drugim zemljama.

- Ekspanzija NATO-a je i dalje, kao što je i bila, glavni pokretački motiv Zapada ne smao u odnosu prema Rusiji, ne samo prema zemljama postsovjetskog prostora, nekadašnjeg Varšavskog pakta koje je Alijansa već progutala, nego i prema drugim državama i regionima u svetu - rekao je ministar.

Ruski ministar je rekao da se globalizacija na američki način završila i da se sada gradi novi sistem koji ne treba da zavisi od hirova Zapada.

On je dodao da Rusija ne želi da se zadrži na iluzijama o tome da će Zapad, koji je dokazao svoju nepouzdanost, nesposobnost za postizanje dogovora i lažljivost, savesno učestovati u procesu globalizacije i da ga neće zloupotrebiti.

Kako je rekao Lavrov, Rusija ima prave partnere u okviru BRIKS, ŠOS, ZND i Evroazijskoj ekonomskoj zajednici.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije kazao je i da Moskva ne shvata tragično aktuelnu situaciju u međunarodnim odnosima.

- Sadašnju situaciju u međunarodnim odnosima ne shvatamo tragično, smatram da je to tragedija za zapadnu civilizaciju, zapadni svetski poredak - naveo je on.

Ruski ministar je naveo da se svetski poredak zasnovan na principima globalizacije, koju su postavili Amerikanci, potpuno diskreditovao.

Prema njegovoj oceni, Evropa nije u stanju da zaštiti svoje interese a poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Sjedinjenim Američkim Državama to potvrđuje.

- Očigledno je da Evropa ima svoje interese koji se ne podudaraju sa američkim. Da Evropa ne može da zaštiti te interese, po mom mišljenju, takođe je činjenica. Rezultati ili odsustvo rezultata posete Makrona SAD potkrepljuju to moje mišljenje - rekao je on, najavivši da će tokom decembra Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo ekonomskog razvoja održati sastanak kako bi se koordinisale aktivnosti u cilju preorijentacije spoljnopolitičke delatnosti na istok i u drugim pravcima.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike