Odbrambeni budžet SAD za 2023. većim delom usmeren protiv Rusije! Moskva reagovala: Plan im je osuđen na neuspeh

07.12.2022

09:49

0

Autor: 24sedam

Nacrt odbrambenog budžeta SAD, koji su usaglasili relevantni odbori oba doma Kongresa, sadrži tezu da će Vašington tražiti isključenje Moskve iz niza međunarodnih organizacija, uključujući G20

Odbrambeni budžet SAD za 2023. većim delom usmeren protiv Rusije! Moskva reagovala: Plan im je osuđen na neuspeh
Ilustracija - Copyright Profimedia

Komentarišući nacrt odbrambenog budžeta Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, kojim se predviđa isključivanje Moskve iz G20, zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško kazao je da su takvi pokušaji Vašingtona osuđeni na neuspeh.

- Vidimo da je sadašnja linija Zapada usmerena na izolaciju Rusije već propala, kao što su propali i pokušaji isključenja Moskve iz različitih multilateralnih formata - rekao je Gruško novinarima tokom „Primakovskih čitanja“.

On je istakao da u tome nema ničega novog i da su ti pokušaji viđeni uoči sastanka G20 na Baliju, ali da nisu uspeli i dodao da svetska zajednica ove pokušaje ne podržava.

- Ozbiljno se odnosimo prema svemu što rade SAD, ali ovi pokušaji osuđeni su na propast - istakao je diplomata.

Nacrt odbrambenog budžeta SAD, koji su usaglasili relevantni odbori oba doma Kongresa, sadrži tezu da će Vašington tražiti isključenje Rusije iz niza međunarodnih organizacija, uključujući G20, sledi iz dokumenta objavljenog u utorak uveče.

Komentarišući antiruske sankcije EU, Gruško je rekao da će odgovor Moskve na deveti paket sankcija biti recipročne restriktivne mere.

AP/Geert Vanden Wijngaert
Aleksandar Gruško

- Naravno, razmotrićemo kontrarestriktivne mere, ako to bude u našem interesu - odgovorio je Gruško na pitanje kako Moskva ocenjuje nove mere Evropske unije koje se razmatraju u okviru devetog paketa sankcija.

- Radi se o tome da su Evropska unija i druge zapadne zemlje već prešle granicu racionalnog ponašanja, i većina ovih sankcija, iako se objavljuju kao usmerene protiv Rusije, zapravo počinju da utiču na fundamentalne interese samih Evropljana. Seku granu na kojoj sede - ocenio je Gruško.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcijama na Moskvu. EU je već usvojila osam paketa sankcija, uključujući i embargo na ugalj i naftu. Međutim, to je izazvalo probleme za SAD i Evropu i prouzrokovalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju.

Šta obuhvata odbrambeni budžet SAD za 2023.

- Više od šest milijardi dolara za inicijativu obuzdavanja Kine i Rusije u Evropi;

- Rad na isključenju Rusije iz nekih međunarodnih institucija, uključujući G20, Bazelski komitet za bankovni nadzor, Odbor za finansijsku stabilnost i Međunarodnu asocijaciju kontrole osiguranja;

Pixabay
 

- Dodatnih 800 miliona dolara pomoći Ukrajini 2023. godine;

- Inicijative za smanjenje zavisnosti od isporuka ruskih energenata;

- Produženje zabrana vojne saradnje sa Rusijom na još pet godina;

- Istraživanje mogućnosti za smanjenje zavisnosti Indije od ruskog naoružanja i odbrambenih sistema;

- Inicijativa o uvođenju sankcija za učešće u transakcijama sa zlatom i devizama sa Rusijom;

- Priprema i predstavljanje „sveobuhvatne strategije“ za borbu protiv hiperzvučnog oružja;

- Odobravanje finansiranja programa za stvaranje strateških bombardera nove generacije B-21 „Rajder“ u potpunosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike