Ključa u EU: Kako je američko zahtevanje da se uvede još sankcija Rusiji posvađalo zemlje članice

27.11.2022

08:14

0

Razdor u Evropskoj nuniji posebno je došao do izražaja kada se razgovaralo o ograničenju koje se pominje već mesecima unazad

Ključa u EU: Kako je američko zahtevanje da se uvede još sankcija Rusiji posvađalo zemlje članice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predlog Evropske komisije da se postavi ograničenje cene uvezenog prirodnog gasa trebalo je da smiri zahteve za akcijom za obuzdavanje visokih cena, ali je umesto toga pokrenuo političku krizu.

Komisija je iznela predlog ranije ove nedelje nakon što je bila pod žestokim pritiskom grupe od 15 zemalja, ali sada su iznenađeni što je određena gornja cena toliko visoka da se ni ovog leta tokom rekordno visoke cene ova mera ne bi primenila.

To je posebno razbesnelo grupu zemalja koje nisu htele da imaju nikakve veze sa ograničenjem iz straha da bi ono moglo da poremeti tržište.

Na sastanku ministara energetike EU u četvrtak se diskutovalo o hitnom paketu koji je uglavnom fokusiran na smanjenje cena struje sledeće godine, uključujući kroz zajedničku kupovinu gasa i stvaranje novog merila za tečni prirodni gas, ali je sve to prilično poremetilo neslaganje oko gornje granice cene gasa.

Grupa zemalja želi da formira savez za blokiranje ukoliko se zajedno ne dogovore i o paketu i gornjoj ceni, rekle su tri diplomate. Međutim, diplomate se imaju drugačije mišljenje o tome da li je grupacija devet zemalja dovoljno jaka da blokira ovu odluku.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Ako ne bude napretka, Češka Republika, koja trenutno predvodi rotirajuće Veće predsedavajućeg EU, mogla bi sredinom decembra da sazove još jedan vanredni Savet za energetiku kako bi se dalje raspravljalo o ovim pitanjima, rekla su dvojica diplomata.

Niko nije zadovoljan

Već mesecima ideja o ograničenju cena pravi razdor među članicama. Podržava je grupa koja uključuje Belgiju, Poljsku, Grčku i Italiju, dok blok koji uključuje Nemačku, Austriju, Dansku i Holandiju strahuje od nedostatka zaliha.

„Mehanizam za korekciju tržišta“ koji je predložila izvršna vlast EU nikoga nije obradovao. On bi postavio ograničenje veleprodajne cene gasa za mesec unapred na 275 evra po megavat-satu - iako bi se on pokrenuo samo ako bi cene ostale iznad tog nivoa dve nedelje i bile više od 58 evra po megavat-satu tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu tokom 10 dana.

Oni koji su za uvođenje ograničenja sada se žale da čak i ako se ponovi rekordno visok nivo veleprodajnih cena gasa viđen krajem avgusta, gde su fjučersi nakratko trgovali po ceni od 350 evra po megavat-satu, ne bi se ostigla visoka granica koju je utvrdila Komisija. Fjučersi na gas na holandskom TTF čvorištu, evropskom standardu, bili su u sredu na 122 evra po megavat-satu.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Predsednica EK Ursula fon der Lajen

Oni koji su uzdržani u vezi sa ograničenjem tvrde da mera i dalje nema dovoljno zaštitnih mehanizama i žale se da nije bilo dovoljno vremena da se izvrši odgovarajuća procena uticaja koja bi pokazala da taj potez ne bi ugrozio njihovo snabdevanje.

- Trenutno niko nije srećan. Ne napredujemo i vraćamo se nazad na tačku na kojoj smo bili na početku - rekao je jedan diplomata EU.

To je takođe privuklo bes Komisiju od strane nekih zemalja koje su kritikovale izvršnu vlast EU zbog sporog tempa u predstavljanju predloga i postavljanju uslova za ograničenje.

- Koliko možeš biti rastrojen i koliko loš da se nosiš sa svim ovim? - razbesneo se jedan diplomata.

- Jasno je da je Komisija stala na stranu Holandije i Nemačke - rekao je drugi diplomata, dodajući da je granica postavljena „na nivo na kom nikada neće biti primenjena“.

To nije jedini izvor besa.

U okviru predloga za ograničenje cena Komisija je rekla da će zahtevati od prestonica da postanu obavezni ciljevi smanjenja potražnje gasa dogovoreni ranije ovog leta. Ali za to „nema potrebe“, rekao je jedan diplomata, navodeći skoro pune rezerve gasa u EU.

AP Photo/Eric Gay, File
 

- Neću sabotirati svoju industriju jer se Nemačka u prošlosti pridružila Rusiji da kupuje gas - istakao je on za „Politiko".

Pokazatelj koji govori o tome koliko je diskusija postala napeta jeste to što je predlog skoro izazvao otvoreni sukob između Komisije i nekih zemalja EU, prema dvojici diplomata.

Jedna ideja o kojoj se nakratko raspravlja u Komisiji uključivala je potpuno povlačenje predloga ograničenja cene gasa ako bi zemlje pokušale da promene gornju granicu cena.

- Politički je to veoma opasno - rekao je jedan diplomata EU, koji je dodao da će biti „posledica ako se ovo desi“, uključujući zemlje koje potencijalno zadržavaju druge zakonodavne dosijee kao odgovor.

EU dogovorila isključenje ruskog gasa iz zajedničke kupovine

Ministri energetike Evropske unije dogovorili su se da isključe ruski gas iz zajedničke kupovine tokom neformalnog sastanka, saopštila je Evropska komisija.

Pixabay
Zgrada Evropske komisije

- Nova pravila će omogućiti državama članicama i energetskim kompanijama da zajednički kupuju gas na globalnim tržištima - navodi se u dokumentu, prenosi TASS.

Međutim, termin ruski gas nije jasno definisan i još je nepoznato da li će se gas proizveden u Rusiji a kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika smatrati takvim.

- Zemlje članice su se složile da gasne kompanije i kompanije koje koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvozom gasa. EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju i traži ponude na globalnim tržištima kako bi zadovoljila ukupnu potražnju - navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.

Italija ne pristaje na uslove EK

Italijanski ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost Gilberto Piketo Fratin rekao je u četvrtak da su 15 zemalja EU koje pozivaju na ograničenje cene gasa, na čelu sa Italijom, odlučile da odbiju mehanizam ograničenja koje je predložila Evropska komisija.

 - Postoji dogovor da se to ne potpiše - rekao je Pičeto Fratin pred Savetom za energetiku.

- U ovoj fazi, u poziciji smo da negativno ocenimo predlog Komisije o ograničenju cena i druge uslove sporazuma koji mogu da se odnose  pitanja, kao što su solidarnost i transparentnost - rekao je on. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike