Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

23.06.2022

20:34

0

U Briselu je danas počeo redovni junski samit

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU
AP Photo/Olivier Matthys

Lideri 27 zemalja članica EU odobrili su Ukrajini status kandidata, a isto važi i za Moldaviju.

U Briselu je danas počeo redovni junski samit čiji je prvi dan bio posvećen situaciji u Ukrajini, kao i kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji.

Predsednik Evropske komisije, Šarl Mišel, istakao je da se radi istorijskom trenutku. Kada je reč o Gruziji, ta zemlja mora prvo da ispuni određene obaveze pre nego što dobije status kandidata.

Ukrajinski lider, Vladimir Zelenski, poručio je da je odluka Evropskog saveta jedinstvena i istorijska.

Sada kada će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, Evropska unija treba da se pripremi za proširenje, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc pre početka sastanka lidera EU.

Tokom samita razgovaraće se i o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška "perspektivi EU članstva za zemlje regiona", poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

 

BONUS VIDEO

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti