Eksplozije u Nikopolju; DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih

05.12.2022

14:53

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozije u Nikopolju; DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

U toku je 285. dan sukoba u Ukrajini.

Najoštrije borbe na istoku zemlje. Ukrajinske snage tvrde da su oborile ruski helikopter Ka-52.

Moskva navodi da je u Donjeckoj oblasti oboren ukrajinski Su-25. Kijev je saopštio da su tokom noći raketirani gradovi Krivi Rog i Nikopoljski okrug u Dnjepropetrovskoj oblasti.

SAD navode da traže načine da Rusiju proglase "zemljom sponzorom terorizma".

Najvažnije činjenice

U toku je 285. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih
 

U ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike (DNR) poginula su četiri civila, a ranjeno je petoro ljudi, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja o ukrajinskim ratnim zločinima.

- 5. decembra 2022. godine, do 22.30 po moskovskom vremenu, četiri civila su poginula, a petoro ih je ranjeno, uključujući tinejdžera rođenog 2005. godine - navodi se u saopštenju Zajedničkog centra objavljenom na Telegram kanalu, preneo je TAS S.

Na meti ukrajinskih raketnih napada iz višecevnih sistema Grad našli su se Donjeck i okruzi Vorošilovski, Kijevski i Kujbiševski.

Istovremeno, 28 civila je ranjeno u gradu Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koji su ukrajinske snage zasule paljbom iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, saopštio je danas gradonačelnik Alčevska Albert Apšev.

23.20 - Mencer: Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susednoj zemlji, izjavio je danas državni sekretar u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.

AP Photo/Andriy Dubchak,file


- Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Mi želimo da krenemo putem mira, a ne rata - napisao je Mencer na svom profilu na Fejsbuku, preneo je TASS.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je prošle nedelje da je od početka novembra više od hiljadu ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru Misije vojne pomoći EU.

23.09 - Italija poslala Ukrajini 50 tona elektronske opreme

Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

- Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe - rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.

22.36 - Eksplozije u Nikopolju, javljaju ukrajinski mediji.

21.45 - Nove pretnje ukrajinskim konzulatima u Španiji

Španska policija presrela je još tri koverte sa životinjskim očima upućene ambasadi Ukrajine u Madridu i njenim konzulatima u Barseloni i Malagi, rekli su policijski izvori bliski istrazi.

Prošle nedelje Ukrajina je saopštila da je niz "krvavih paketa" poslat u njene misije širom Evrope, ubrzo nakon što je bomba sa pismom detonirala u ukrajinskoj ambasadi u Španiji i policija je detonirala druge koje su poslate, između ostalih, premijeru Pedru Sančezu.

21.05 - Ukrenergo: Restrikcije struje u celoj Ukrajini

Vanredna isključenja električne energije uvode se u celoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo". 

"Ukrenergo" je saopštio da je situacija u ukrajinskom energetskom sistemu, posle današnjih ruskih raketnih napada, teška ali pod kontrolom. 

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Državna elektroenergetska kompanija ranije danas navela je njihova infrastruktura pogođena u današnjim napadima, što je dovelo do restrikcije struje.

20.00 - Putin produžio važenje uredbe o promeni posebnih ekonomskih mera

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je važenje uredbe o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Ovim ukazom se zabranjuje čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima. Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrednosti, koje čine sastavni deo osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

18.20 - Ukrajinci pokušali dronovima da napadnu dva aerodroma u Rusiji: Poginula tri vojnika, Amerikanci sve snimali (FOTO)

17.20 - Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su pogođeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti.
 

16.34 - Pala neidentifikovana raketa u Moldaviji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je da je pogranična služba otkrila raketu koja je pala na severu zemlje. Niko ne zna kome ona pripada.

- Objekat je otkrila granična patrola, nedaleko Bričena. U skladu sa akcionim planovima Ministarstva unutrašnjih poslova, granična služba je ogradila teritoriju na kojoj je raketa pronađena, na lice mesta su pozvani demineri - navodi se u saopštenju.

16.27 - Zapadne države su zatražile sednicu SB UN za 6. decembra o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

15.53Putin se provozao obnovljenim Krimskim mostom (VIDEO)

14.59 - Ukrenergo: Infrastruktura za snabdevanje strujom pogođena u današnjim napadima

Ukrajinska državna elektroenergetska kompanija "Ukrenergo" saopštila je da je njihova infrastruktura pogođena u današnjim ruskim raketnim napadima, što je dovelo do vanrednih isključenja struje.

14.55 - Najmanje dve osobe poginule u ruskom raketnom napadu na Zaporožje

Najmanje dve osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na stambene objekte u regionu Zaporožje, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da protivvazdušna odbrana radi u regionu i poručio stanovnicima da ostanu u skloništima.

13.58 - Ruski mediji izveštavaju o eksplozijama u dve ruske vojne baze

U dve ruske vojne baze u centralnoj Rusiji danas su izbile eksplozije, javili su ruski mediji.

Jedna od eksplozija se navodno dogodila u bazi u kojoj su smešteni strateški bombarderi koji su učestvovali u izvođenju napada na Ukrajinu.

Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija.

Ruska agencija RIA Novosti izvestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i da je oštećen avion, rano jutros kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije.

Istovremeno, vlasti u Saratovskoj oblasti duž reke Volge saopštile su da proveravaju izveštaje o eksploziji u zoni vazduhoplovne baze Engels, u kojoj se nalaze strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji su učestvovali u izvođenju udara na Ukrajinu.

Ti bombarderi mogu da nose nuklearno oružje.

13.32 - Ukrajinski komandant: Ruska mobilizacija povećala vojnu pretnju u Ukrajini

Mobilizacija u Rusiji povećala je vojnu pretnju u Ukrajini, jer sada imaju bolje obučene vojnike koji stižu na front, saopštio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

General Oleksander Sirski je na nacionalnoj televiziji, na pitanje o mobilizaciji vojske koju je Moskva naredila u septembru, odgovorio kako je sada povećanja vojna pretnja u Ukrajini.

- Broj osoblja povećao je pretnju po nas, to su nove brigade, novi bataljoni koji su bolje obučeni od onih koju su prethodno dolazili na front. Ovo je popuna koju je vojska čekala jer je bila iscrpljena - rekao je Sirski.

13.21 - Rusija pokrenula novi raketni napad na Ukrajinu

Rusija je pokrenula danas novi raketni napad na Ukrajinu, zbog čega su ljudi krenuli u skloništa širom zemlje, a protivvazdušna odbrana je reagovala.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u glavnom gradu Kijevu i širom zemlje.

12.37 - Šolc: Moramo izbeći podelu sveta na blokove

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da može doći do novog Hladnog rata zbog podele sveta u blokove i pozvao da se ulože napori kako bi se izgradila nova partnerstva.

- Svet se suočava sa prekretnicom. Napad Rusije na Ukrajinu znači kraj jedne ere. Nove sile su ojačale i ponovo ojačale, a među njima je ekonomski jaka, i politički samouverena Kina. U takvom novom multipolarnom svetu takmiče se različite zemlje, modeli vladanja oko moći i uticaja - naglasio je Šolc u autorskom tekstu za "Foreign affairs".

Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

12.34 - Peskov: Antiruske sankcije štete evropskim zemljama

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da antiruske sankcije očigledno nanose štetu evropskim zemljama koje su ih uvele.

- Određeni problemi očigledno nastaju zbog sankcija. Iako one do sada nisu bile kritične, ovde bi se moglo raspravljati sa nemačkim kancelarom Šolcom - rekao je Peskov o uticaju sankcija na Rusiju.

Profimedia
Dmitrij Peskov

11.56 - Finska vlada traži od parlamenta da usvoji osnivački sporazum NATO

Finska vlada saopštila je danas da je zatražila od parlamenta da zvanično usvoji osnivački sporazum NATO, pripremajući na taj način zemlju za članstvo u vojnom savezu kada Mađarska i Turska odobre pristupanje.

- Naše članstvo u NATO-u je važno za nas Fince, ali i za članice NATO-a - rekao je ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

U maju su Finska i susedna Švedska podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali njihove prijave su uslovljene odobrenjem svih 30 članica, od kojih je do sada zeleno svetlo dalo njih 28.

11.54 - Rusi oborili avione Su-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga

Borbeni avioni ruskih vazdušnih snaga oborili su proteklog dana avion Suhoj-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Su-25 je oboren na području Jurjevke u samoproglašenoj DNR a MiG-29 kod Zvereva, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Profimedia
Igor Konašenkov

10.36 - LNR: Devet osoba ubijeno u ukrajinskom granatiranju grada Alčevska

Devet osoba ubijeno je danas nakon što je Ukrajina granatirala grad Alčevsk, saopštio je jedan od komandanata Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

Kako je rekao, ispaljeno je šest raketa iz HIMARSA i nastavlja se spasilačka operacija.

9.05 - Isporuke gasa ka istoku preko gasovoda Jamal pale na nulu

Protok gasa ka istoku, iz Nemačke u Poljsku, preko gasovoda Jamal-Evropa pao je jutros na nulu, pokazali su podaci operatera gasovoda Gaskejda.

Protok na izlaznoj mernoj stanici Malnov na nemačkoj granici bio je na nuli između 6 i 7 časova po centralnoevropskom vremenu u odnosu na 1,305,783 kWh na sat u prethodnom satu.

9.00 - Makron: Održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa Putinom

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da održava redovne razgovore i direktan kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Uvek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa predsednikom Putinom, jer verujem da je to najbolji način da se nastavi interakcija održavanja direktnog kanala. Izolacija je najgora stvar, posebno za vođu kao što je on - rekao je Makron.

Izrazio je mišljenje da je Rusija 24. februara, kada je odlučila da pokrene rat u Ukrajini, napravila ogromnu grešku, prvo zato što time nije poštovala međunarodno pravo i prekršila je sve principe, a drugo zato što je "verovatno mnogo grešila u proceni svojih i ukrajinskih kapaciteta".

AP Photo/Thibault Camus, Pool
Makron i Putin u Kremlju

7.30  - Ukrajina: Rusi raketirali Krivi Rog, jedna osoba poginula, tri povređene

 Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da su ruske snage ispalili tri rakete na Krivi Rog i da je pogođeno industrijsko preduzeće, čiji je radnik poginuo, prenosi Interfaks Ukrajina. Rezničenko je dodao da su ruske snage gađale iz teške artiljerije Nikopoljski region, ali da nije bilo žrtava. (Kraj) cv/drm

7.15 - Stupio na snagu embargo EU na rusku naftu koja stiže morskim putem

U ponoć je stupio na snagu embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, a od danas važi i ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara, koje su usvojile EU, G7 i Australija.

Rusija je saopštila da ne prihvata to ograničenje ni po cenu smanjenja proizvodnje. EU, G7 i Australija uvele su embargo na rusku naftu koja stiže preko mora, u nastojanju da smanje finansijsku dobit Moskve i njenu sposobnost da finansira rat protiv Ukrajine.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike