Poslanica EP iskritikovala NATO: Dok vode rat u Ukrajini, setimo se Libije - tamo su ostavili „teror, smrt, bezakonje, siromaštvo, glad”

03.12.2022

11:52

0

Dejli, zajedno sa irskim levičarem Mikom Volasom, glasala je prošle nedelje protiv rezolucije koja poziva EU da igra „aktivniju ulogu“ u obnovi ratom razorene Libije

Poslanica EP iskritikovala NATO: Dok vode rat u Ukrajini, setimo se Libije - tamo su ostavili „teror, smrt, bezakonje, siromaštvo, glad”
Copyright Profimedia

Irska poslanica Evropskog parlamenta Kler Dejli optužila je NATO da je u Libiju doneo „teror, smrt, bezakonje i silovanje“, tvrdeći da će strategija bloka predvođenog SAD u Ukrajini dati slične rezultate. Dejli je ovo izjavila nakon što je glasala protiv rezolucije koja poziva na veće učešće EU u Libiji.

Dejli, zajedno sa irskim levičarem Mikom Volasom, glasala je prošle nedelje protiv rezolucije koja poziva EU da igra „aktivniju ulogu“ u obnovi ratom razorene Libije, uključujući uspostavljanje policijskih i vojnih jedinica pod komandom Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju UN.

Dok EU u celini podržava GNA, rivalska Libijska nacionalna armija (LNA) ima podršku Francuske i navodno je angažovala privatne vojne izvođače iz Rusije da pojača svoje snage. Usred ove tekuće borbe za vlast, Dejli vidi NATO bombardovanje 2011. kao koren libijskih problema.

- Glasala sam protiv ovog izveštaja. Tajming je prilično prikladan jer dolazi, kao što i jeste, nekoliko kratkih nedelja nakon 11. godišnjice od dana kada je libijski lider Moamer Gadafi ubijen tokom NATO napada na Libiju: sodomiziran bajonetom i upucan u glavu - izjavila je ona u video-snimku objavljenom na njenoj Tviter stranici u sredu.

- Intervencija NATO-a u Libiji, izvedena u ime zaštite slobode, demokratije i ljudskih prava, nešto je što bi bilo dobro da zapamtimo dok NATO vodi svoj proksi rat u Ukrajini u ime, pogađate, sloboda, demokratija i ljudskih prava - nastavila je ona.

 

 

Gadafija su svrgnuli i mučili militanti koje podržava NATO u oktobru 2011, a njegov unakaženi leš ostavljen je izložen na pijaci mesa u gradu Misrata. Nekada naftom bogata i prosperitetna država, Libija je pala u anarhiju nakon njegovog ubistva, a izveštaj Amnesti internešenela ranije ove godine opisuje uslove kao „paklene“.

- Šta se dešava nakon što NATO interveniše u vašoj zemlji po ovom osnovu? - zapitala je Dejli poslanike EU i sama dala odgovor: „Teror, smrt, bezakonje, silovanje, siromaštvo, glad”.

- Libija je zemlja iskidana sukobima, njena ekonomija je razbijena, njeno stanovništvo, nekada najbogatije u Africi, zarobljeno u siromaštvu. Migranti se kupuju i prodaju na pijacama robova. To je zemlja masovnih grobnica, zločina protiv čovečnosti. Ovo je nasleđe NATO-a - zaključila je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike