Policija za moral: Šta se zna o njenom ukidanju i šta je sve dovelo do te revolucionarne odluke u Iranu? (VIDEO)

04.12.2022

11:21

0

Autor: N. Pavlović

Policajci imaju moć da zaustave žene i procene da li su pokazale previše kose, pantalone i da li su im hidžabi prekratki ili pripijeni

Policija za moral: Šta se zna o njenom ukidanju i šta je sve dovelo do te revolucionarne odluke u Iranu? (VIDEO)
Protesti u Iranu - Copyright Profimedia

Vest da će Iran raspustiti tzv. policiju za moral obišla je svet, ali je i dalje nejasno da li će ona ubuduće postojati u nekom novom obliku.

- Moralna policija nema nikakve veze sa pravosuđem - naveo je državni tužilac Muhamed Džafar Montazeri.

Sumnja se da će moralna policija samo privremeno biti suspendovana, a da će se krivično gonjenje građana zbog "kršenja morala" nastaviti, uključujući i sprovođenje smrtnih kazni.

AP Photo/Vahid Salemi
Žene u Iranu

Iako na ulicama Teherana i drugih gradova i dalje besne protesti, primetilo se da nema više pripadnika moralne policije što je pokrenulo tvrdnje da je ta jedinica ukinuta.

Uprkos tome što su iranski zvaničnici, uključujući predsednika Ebrahima Raisija, više puta napomenuli da policija za moral neće biti raspuštena, Montazerijevi komentari sugerišu da će jedinica ipak biti "uspavana" nakon što je u septembru u njihovom pritvoru preminula devojka Mahsa Amini (22).

Smrt devojke pokrenula proteste

Mahsa Amini iz Kurdistana je bila u poseti rođacima u Teheranu kada je jedne večeri, po izlasku iz stanice metroa, bila primorana da uđe u kombi patrole Gašt e Eršad.

Policija za moral treba da osigura da se žene oblače u skladu sa strogim islamskim pravilima.

Amini (22) je odvezena u zloglasni pritvorni centar Vozara gde je su bile i druge žene osumnjičene da nisu nosile hidžab ili adekvatno prekrile glavu. Trebalo je da joj "očitaju lekciju" zbog njenog navodnog neprikladnog oblačenja. Međutim, ubrzo je preminula.

Profimedia
Mahsa Amini

Iako je policija izjavila da se radi o nesrećnom slučaju i da je devojci pozlilo u pritvoru i da je doživela srčani udar, porodica je tvrdila drugačije. Amini je već bila u komi kada je prebačena u bolnicu, a imala je vidljive modrice po telu. Sumnja se da je pretučena nasmrt, a porodica ističe da ne veruju u policijska saopštenja jer nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

Skener njene glave je navodno pokazao frakturu kosti, krvarenje i moždani edem što potvrđuje da je preminula usled udarca u glavu.

Nakon što se proširila vest o smrti devojke, na ulicama su izbili veliki protesti, a brojne žene su počele da skidaju i pale svoje hidžabe.

Veruje se da je tokom višemesečnih protesta stradalo više od 300 ljudi.

Kakvi su iranski zakoni o hidžabu?

Iran upošljava hiljade tajnih agenata koji treba da sprovode stroga pravila odevanja, a slične policijske snage postoje i u drugim muslimanskim zemljama poput Saudijske Arabije, Sudana i Malezije.

I dok ima onih koji podržavaju ovakav način života, drugi bi želeli da se uvedu promene u društvu.

Nakon Islamske revolucije 1979. godine vlasti u Iranu su uvele obavezni kodeks oblačenja koji zahteva od svih žena da nose marame i široku odeću koja prikriva njihovo telo u javnosti.

Moralna policija, poznata kao Gašt e Eršad (Patrole za usmeravanje), ima zadatak, između ostalog, da obezbedi da se žene povinuju tumačenju koje včast ima kada govori o „prikladnoj" odeći.

Policajci imaju moć da zaustave žene i procene da li su pokazale previše kose, pantalone i da li su im hidžabi prekratki ili pripijeni, kao i da li su previše našminkane. One žene koje prekrše pravila mogu da dobiju novčanu kaznu, da završe u zatvoru ili da budu bičevane.

Moralna policija je deo snaga bezbednosti zadužen za sprovođenje zakona i ima pristup moći, oružju i pritvorskim centrima, rekla je Tara Sepehri Far, viši istraživač u odeljenju za Bliski istok i severnu Afriku u Hjuman Rajts Voču. Oni takođe imaju kontrolu nad nedavno uvedenim „centrima za prevaspitavanje“.

AP Photo/Yorgos Karahalis
Protesti u Iranu

Centri deluju kao pritvorski objekti, gde se žene, a ponekad i muškarci, pritvaraju zbog nepoštovanja državnih pravila o umerenosti. Unutar objekata pritvorenicima se daju časovi o islamu i važnosti nošenja hidžaba (ili marame), a zatim su prisiljeni da potpišu obavezu da će se pridržavati državnih propisa o odeći pre nego što budu pušteni na slobodu.

Prva od ovih ustanova otvorena je 2019. godine, rekao je Hadi Gaemi, izvršni direktor njujorškog Centra za ljudska prava u Iranu, dodajući da su „od njihovog osnivanja, koje nema osnova ni u jednom zakonu, agenti ovih centara proizvoljno pritvarali bezbroj žena pod izgovorom ne ispunjavaju državne zahteve o nošenju hidžaba”.

Međutim, iako ove patrole misle da u društvu grade vrline i moralnost, efekat je potpuno suprotan jer se time samo širi strah, mržnja, ali i prezir prema islamu.

Vlada je nedavno najavila novčane kazne onima koji krše pravila hidžaba u javnosti što je samo jedan način na koji režim želi da zaradi u ime religije i "širenja vrlina".

Kako za Tajms pisala iransko-američka novinarka, Tara Kangarlou, u Iranu postoje milioni žena koji veruju u vrlinu hidžaba, ali preziru nametnuta pravila oblačenja koja su rezultat nasilne i zastarele politike režima. Sa druge strane, mnoge Iranke bi hidžab skinule u treptaju oka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike