"Nisu mi dali da vidim njeno telo": Bes se ne smiruje u Iranu, isključen internet, Amerika uvela nove sankcije

22.09.2022

16:24

0

Autor: N. Pavlović

Sumnja se da je u sukobima sa policijom ubijeno nekoliko desetina ljudi

"Nisu mi dali da vidim njeno telo": Bes se ne smiruje u Iranu, isključen internet, Amerika uvela nove sankcije
Ilustracija - Copyright AP photo

Iran je isključio internet u delovima Teherana i Kurdistana i blokirao pristup određenim platformama poput Instagrama i WhatsAppa kako bi suzbili proteste koji se ne smiruju nakon smrti devojke koju je, navodno, pretukla policija zbog neadekvatnog nošenja hidžaba.

Već danima na ulicama besne protesti, a demonstranti su zapalili brojne policijske stanice i vozila. Sumnja se da je u sukobima sa policijom ubijeno nekoliko desetina ljudi i da se broj mrtvih krije.

Nakon smrti Mahse Amini, mnoge žene su počele da snimaju kako skidaju i pale hidžabe u znak protesta.

AP Photo/Bilal Hussein
 

Podsetimo, Amini, rodom iz Kurdistana, bila je u poseti rođacima u Teheranu kada ju je uhapsila policija za moral jer nije pokrila glavu, prema njihovim strogim šerijatskim pravilima.

Aktivisti sumnjaju da je udarena u glavu posle čega je pala u komu. Policija je saopštila da se radi o nesrećnom slučaju i da je devojci pozlilo u pritvoru, međutim, porodica negira te tvrdnje. Kako su naveli, nije uopšte imala zdravstvenih problema. Veruju da je brutalno pretučena.

Iranski mediji su preneli da su se protesti raširili na 15 gradova, a policija je koristila suzavac kako bi rasterala grupe ljudi.

Kamere nisu radile

Otac preminule devojke, Amdžad Amini, rekao je da mu nije bilo dozvoljeno da vidi izveštaj o autopsiji, a vlasti je optužio da lažu. Osim toga, iako su policajci opremljeni kamerama, u vreme hapšenja nisu radile "jer su im se istrošile baterije".

Profimedia
Mahsa Amini

Amini kaže i da mu doktori nisu dozvolili da vidi telo svoje ćerke nakon što je preminula.

- Želeo sam da vidim ćerku, ali me nisu pustili unutra - rekao je.

Kada je zatražio da vidi izveštaj o autopsiji, doktor mu je kazao: "Napisaću šta god želim i to nema nikakve veze sa vama".

Telo je video tek kada je bilo spremno za sahranu, a moglo se videti samo lice i stopala.

- Na stopalima su bile modrice - naveo je. Kako je dodao, doktori nisu hteli da se pozabave njenim povredama i da objasne kako su nastale.

Nove sankcije

Sjedinjene američke države uvele su nove sankcije Iranu, odnosno, takozvanoj iranskoj policiji za moral, optužujući je za zlostavljanje žena i za kršenje prava mirnih iranskih demonstranata, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

AP photo
 

Ministarstvo finansija dodalo je da su sankcije usmerene i na šefove kopnenih snaga iranske vojske, kao i na ministra obaveštajnih službi.

Navodi se da se policija za moral smatra odgovornom za smrt Mahse Amini (22), koja je umrla u pritvoru prošle nedelje nakon što je uhapšena u Teheranu, jer je nosila "neprikladnu odeću".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike