Brisel uznemiren zbog novog vlasnika Tvitera: Kako je Ilon Mask zbog jednog poteza postao prioritetni problem EU

03.12.2022

08:11

0

Milijarder je uneo pometnju među evroparlamentarce, koji pokušavaju da nađu način da ga obuzdaju

Brisel uznemiren zbog novog vlasnika Tvitera: Kako je Ilon Mask zbog jednog poteza postao prioritetni problem EU
Ilon Mask / Ilustracija - Copyright Profimedia

Odluka Tvitera da prestane da sprovodi svoju politiku blokiranja dezinformacija o kovidu 19 navukla je bes zvaničnika iz Evropske unije na Ilona Maska.

Veliki broj evropskih parlamentaraca pobunio se zbog ove odluke, koja je podigla veliku prašinu, naročito zato što iz mnogih država ponovo stižu vesti o sve većem broju novozaraženih.

- Prema mom mišljenju, Tviter sada skače u prvi red problema regulatora - rekla je Vera Jourova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost na pitanje o stavu Komisije o odluci Tvitera da ne uklanja neistine o tekućoj pandemiji i dodala:

- Čini se da gospodin Mask želi da privuče veliku pažnju. Mislim da je uspeo da privuče pažnju regulatora.

U sredu je komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton održao video-razgovor sa izvršnim direktorom Tvitera kako bi mu rekao da njegova kompanija nije spremna za predstojeću reformu moderisanja sadržaja u bloku, poznatu kao Zakon o digitalnim uslugama.

Obojica su se složili da Evropska komisija sprovede test početkom 2023. u sedištu platforme društvenih medija.

- I dalje je veliki posao pred nama, jer će Tviter morati da primeni transparentne korisničke politike, značajno pojača moderisanje sadržaja i zaštiti slobodu govora, odlučno se uhvati u koštac sa dezinformacijama i ograniči ciljano oglašavanje - navodi se u saopštenju Komisije povodom Bretonovog razgovora sa Maskom.

Patrick Pleul/Pool via AP
Ilon Mask

Francuski komesar je takođe rekao da je Tviteru potreban dovoljan lični i tehnički kapacitet da bi se uskladio sa predstojećim evropskim pravilima, dodajući da će se njegov napredak u sprovođenju propisa pratiti.

Otkad je Mask u oktobru preuzeo platformu društvenih medija, skoro svi timovi kompanije za moderisanje sadržaja i javne politike ili su otpušteni ili su napustili kompaniju. Regulatori EU i nacionalni regulatori zabrinuti su da Mask više nema dovoljno osoblja da sprovodi trenutna i buduća pravila o bloka o sadržaju koji se plasira na društvenim mrežama.

Regulatore dodatno frustrira to što je ovaj najnoviji potez u vezi sa dezinformacijama o kovidu 19 Maskova svesna odluka, a ne nuspojava otpuštanja i talasa ostavki koja se može nadoknaditi novim zaposlenima.

To je još jedan korak ka pretvaranju Tvitera u raj za „apsolutiste slobode govora“, nakon što je milijarder rođen u Južnoj Africi takođe vratio ranije zabranjene naloge, uključujući i nalog bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Ne mogu mu ništa

Uprkos oštroj retorici, kreatori politike trenutno imaju malo ovlašćenja na osnovu kojih bi mogli da nateraju platformu društvenih medija da preduzme mere protiv obmanjujućih informacija o tekućoj pandemiji, a Zakon o digitalnim uslugama počeće da se primenjuje najkasnije početkom 2024.

AP Photo/Jae C. Hong, File
Ilon Mask

Glavno sredstvo Evropske unije u borbi protiv dezinformacija, Kodeks prakse, bio je dobrovoljan. Dezinformacije o kovidu 19 u većini slučajeva nisu nezakonite, tako da Tviter ne krši trenutna pravila bloka koja regulišu onlajn platforme.

Međutim, Jourova, koja je igrala ključnu ulogu u pokušajima EU da spreči širenje laži na mreži, rekla je da očekuje da će Tviter „u potpunosti poštovati zakon EU i svoje obaveze“ prema Kodeksu prakse o dezinformacijama, koji je prvi put potpisan 2018. i ažuriran ove godine - uključujući izdvajanje resursa i izveštavanje o lažnim vestima.

- Tviter je bio veoma koristan partner u borbi protiv dezinformacija i nelegalnog govora mržnje i to ne sme da se promeni - rekla je ona.

Pre promene politike u vezi sa kovidom 19 Tviter je dobrovoljno uklanjao sadržaj i naloge koji su objavljivali „demonstrativno lažan ili obmanjujući“ materijal koji bi mogao „dovesti do značajnog rizika od štete“, uključujući profile koji su bili posvećeni protivnicima vakcinaije. Do maja 2022. Tviter je, pored Mete, Alfabeta i drugih, takođe objavljivao redovne novosti unutar EU o svojim akcijama na uklanjanju laži o kovidu 19 sa svoje platforme.

- Žalimo zbog koraka koji je preduzeo Tviter - rekao je portparol Komisije komentarišući promenu politike, pošto su proaktivni koraci koje je preduzela platforma društvenih medija „bili efikasne mere za smanjenje širenja dezinformacija“.

Profimedia
 

Prema ažuriranom kodeksu, obećanja koja je kompanija dala pre nego što ju je preuzeo Mask „uključuju obaveze izveštavanja o merama koje se preduzimaju, adekvatnim finansijskim i ljudskim resursima, kao i o odgovarajućim internim procesima kako bi se obezbedilo sprovođenje obaveza“, upozorio je portparol. Naredni izveštaj očekuje se tek u januaru.

Komešanja u zemljama članicama

Nije samo Brisel taj koji je uznemiren. Francuski ministar za digitalne tehnologije Žan-Noel Baro, koji je redovno slao upozorenja na svom nalogu na Tviteru, kritikovao je promenu politike o dezinformacijama u vezi sa kovidom 19.

- Dezinformacije o kovidu 19 i vakcinaciji sada su besplatno dostupne na Tviteru. Još jedna prekretnica je dostignuta u neodgovornosti - napisao je on na svom profilu.

Prethodni francuski ministar za digitalnu tehnologiju Sedrik O već je označio Tviter, još pre Maska, kao jednu od platformi sa najmanje saradnje nakon što je ova kompanija poslednja uklonila RT Francuska i Sputnjik sa platforme.

Za Anu Brakus, izvršnu direktorku Faktografa, hrvatske organizacije za proveru činjenica koja je potpisnica novog kodeksa EU o dezinformacijama, sposobnost Maska da promeni pravila o sadržaju Tvitera iz hira jasan je primer kako regulatori ne mogu da drže kompaniju za reč o načinu na koji se bave potencijalno štetnim sadržajem na mreži.

- To je zaista opomena da regulatori ponekad reaguju presporo, posebno u poređenju sa ovim platformama. Kada rukovodstvo kompanije poželi da sprovede velike promene, može to jednostavno da uradi - zaključila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike