Novi potez Ilona Maska podigao prašinu: Tviter odustao od blokiranja dezinformacija o kovidu 19

29.11.2022

15:13

0

Tviter je 2020. razvio opsežan skup pravila koja su imala za cilj da spreče širenje „štetnih dezinformacija“ o virusu i vakcinama, ali je sada toj praksi kraj

Novi potez Ilona Maska podigao prašinu: Tviter odustao od blokiranja dezinformacija o kovidu 19
Tviter Ilona Maska - Copyright Profimedia

Tviter je saopštio da više neće sprovoditi svoju politiku blokiranja dezinformacija o kovidu 19, što je još jedan od pokazatelja načina na koji Ilon Mask planira da transformiše kompaniju društvenih medija koju je kupio pre mesec dana.

Tviter je 2020. razvio opsežan skup pravila koja su imala za cilj da spreče širenje „štetnih dezinformacija“ o virusu i vakcinama.

U periodu od januara 2020. do septembra 2022. Tviter je suspendovao više od 11.000 naloga zbog kršenja pravila o dezinformacijama i uklonio skoro 100.000 postova koji su kršili ta pravila, prema statistikama koje je objavio Tviter. Ova politika je dobila priznanje od medicinskih profesionalaca - u savetovanju tehnoloških platformi američki generalni hirurg doktor Vivek Murti naveo je pravila Tvitera kao primer šta kompanije treba da urade u borbi protiv dezinformacija.

Čini se da Tviter nije zvanično objavio promenu pravila. Umesto toga, neki korisnici Tvitera primetili su u ponedeljak uveče belešku dodatu na stranicu na Tviterovoj veb-stranici koja opisuje njegovu politiku u vezi sa kovidom.

- Od 23. novembra 2022. Tviter više ne primenjuje politiku sprečavanja širenja obmanjujućih informacija o kovidu 19 - navodi se u belešci.

Mask je obećao da će vratiti mnoge ranije zabranjene Tviter naloge već ove nedelje. Moguće je da će među obnovljenim nalozima biti i neki od 11.000 zabranjenih prema bivšim pravilima o dezinformacijama o kovidu na Tviteru.

Profimedia
 

Generalni direktor Tvitera, Tesle i SpejsIksa testirao je granice prethodne politike Tvitera u prvim danima pandemije. U martu i aprilu 2020. Musk je koristio društvenu mrežu da umanji ozbiljnost krize i izrazi frustraciju načinom na koji je pandemija rešena. On je više puta pozivao na ukidanje politike ostanka kod kuće, uprkos insistiranju zvaničnika javnog zdravlja u to vreme da je socijalno distanciranje neophodno kako bi se izbegao talas infekcija koji bi mogao da preplavi bolnice.

U razgovoru o Teslinoj zaradi sa analitičarima sa Volstrita u aprilu 2020. Mask je odstupio od scenarija i usprotivio se politici vezanoj za epidemiološke mere.

- Ja bih to nazvao prisilnim zatvaranjem ljudi u njihove domove protiv svih njihovih ustavnih prava, prema mom mišljenju, i kršenjem ljudskih sloboda na način koji je užasan i pogrešan, rekao je Mask tada.

Milijarder je otkrio da je dva puta imao kovid. Uprkos skepticizmu prema javnoj zdravstvenoj politici, on je rekao da podržava vakcinaciju, čak i ako ne smatra da vakcine treba da budu obavezne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike