Evropska unija uznemirena zbog sukoba Italije i Francuske: Komisija traži hitno rešenje konflikta

12.11.2022

14:28

0

Pariz je osudio „neprihvatljivo ponašanje” Rima, iz kog su zatim stigle još oštrije kritike

Evropska unija uznemirena zbog sukoba Italije i Francuske: Komisija traži hitno rešenje konflikta
Đorđa Meloni Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Evropska unija hitno pokušava da pronađe način da reši eskalirajuću svađu oko tražilaca azila spašenih na moru koji su posvađali Francusku sa Italijom, otkrio je visoki zvaničnik u Briselu. Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je medijima da Brisel želi da sazove vanredni ministarski sastanak u nadi da će dve zemlje članice izgladiti odnose.

U intervjuu za Politiko objavljenom u petak Šinas je rekao da EU „ne može da dozvoli da se dve zemlje članice međusobno svađaju u javnosti i da stvore još jednu ogromnu političku krizu zbog migracija“.

Kako bi ublažila situaciju, Evropska komisija „preuzima inicijativu“ i poziva na sastanak ministara unutrašnjih poslova u narednim nedeljama, dodao je zvaničnik.

Prema Šinasu, bolje bi bilo sveobuhvatno rešenje koje se bavi celom centralnom mediteranskom rutom migranata. Ono bi trebalo da uključi „razvojnu pomoć i susednsku pomoć tranzitnim zemljama“, što je oblast u kojoj još ima prostora za poboljšanje, istakao je potpredsednik Evropske komisije.

Tenzije između Pariza i Rima rasplamsale su se nakon što je nova italijanska vlada odbila da pusti brod „Ocean Viking", kojim upravlja francuska nevladina organizacija, da pristane u njenim lukama. Plovilo je prevozilo oko 230 migranata koji su spašeni na moru.

Francuska vlada je brzo osudila „neprihvatljivo ponašanje” Italije i nepoštovanje svojih evropskih obaveza.

AP Photo/Vincenzo Circosta
 

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je u četvrtak da će francuske vlasti dozvoliti brodu da se usidri u Tulonu.

Međutim, Pariz je takođe najavio da će zamrznuti svoj prethodni plan da primi 3.500 tražilaca azila koji se trenutno nalaze u Italiji i pozvao druge zemlje članice EU da učine isto.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u međuvremenu je kritikovala Francusku zbog izdaje „evropske dinamike, solidarnosti i deljenja” i opisala stav Pariza kao „agresivan”.

Uzastopne italijanske vlade insistirale su da je zemlja morala da primi nesrazmerno veliki broj pridošlica i pozvale druge zemlje članice EU da podele teret.

Novoizabrani kabinet obećao je da će suzbiti ilegalnu imigraciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike