Skoro cela Ukrajina ostala bez struje! Donjeck opet na meti ukrajinskih raketa, a da li će Nemačka rasporediti "Patriot"?

23.11.2022

17:39

1

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Skoro cela Ukrajina ostala bez struje! Donjeck opet na meti ukrajinskih raketa, a da li će Nemačka rasporediti "Patriot"?
Rusija-Ukrajina rat - Copyright AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko, File/Leo Correa/Kostiantyn Liberov

Sukob u Ukrajini je ušao u 273. dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Skoro cela Ukrajina je u mraku nakon ruskih raketnih napada. Bez električne energije je ostalo i pola Moldavije.

Ukrajina traži hitan sastanak SB UN.

Najvažnije činjenice

U toku je 273. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.00 - Donjeck opet na meti ukrajinskih raketa.

 

 

22.44 - "Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je nepromišljen i za osudu čin"

Ovo je izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo.

- Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Zaporoškoj nuklearki, najvećoj u Evropi. Granatiranje stanice, koje se dogodilo tokom vikenda, nepromišljeno je i za osudu - rekla je ona na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajina.

21.42 - "Patriot" u Ukrajini?

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak predlaže Nemačkoj da rasporedi svoje protivvazdušne raketne sisteme "Patriot" u Ukrajinu, a ne u Poljsku.

- Nakon još jednog ruskog raketnog napada, obratio sam se nemačkoj strani sa predlogom da baterija "Patriota" bude predata Ukrajini, da bude raspoređena na zapadnoj granici. To će vas zaštititi od novih žrtava, nestanka struje i povećati bezbednost na našoj istočnoj granici - napisao je Blaščak na Tviteru.

21.13 - Kličko: 80 odsto Kijeva bez struje i vode

Osamdeset odsto Kijeva i dalje je bez struje i vode, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko. Remont energomreže može trajati od nekoliko do desetak sati.

AP/Markus Schreiber
 

21.10 - Uspeh specijalne vojne operacije se ne dovodi u pitanje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

19.42 - Tokajev: Vreme je za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je danas da je vreme za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini.

- Što se tiče Ukrajine, verujem da je došlo vreme za zajedničko kolektivno traženje formule mira. Svaki rat se završava mirovnim pregovorima - rekao je Tokajev nakon samita šestočlane Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.

Kako je naveo, mora se iskoristiti svaka šansa da se postigne barem primirje.

19.17 - Zalužnji: Ukrajinske snage oborile 51 od 67 ruskih raketa

Ukrajinske odbrambene snage oborile su 51 od 67 ruskih krstarećih raketa koje su danas lansirane, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

On je na Telegramu napisao da je samo na Kijev lansirano 30 projektila, dodajući da je 20 oboreno.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Kijev

18.39 - Ukrajina će traziti hitnu sednicu SB UN zbog ruskih napada

Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi tema bila najnoviji ruski udari na objekte za proizvodnju električne energije, izjavio je danas predsednik Vladimir Zelenski.

- Ubistva civila i uništavanje civilne infrastrukture su akti terora. Ukrajina će nastaviti da zahteva odlučan odgovor sveta na ove zločine - napisao je Zelenski na Tviteru.

17.45 - Hakeri izvršili napad na sajt Evropskog parlamenta

Hakerska grupa bliska Kremlju izvršila je danas napad na sajt Evropskog parlamenta, samo nekoliko sati nakon što su poslanici osudili rat u Ukrajini, saopštio je portparol parlamenta Žom Duš Žilo.

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju kojom je Rusija označena kao država sponzor terorizma i u kojoj se navodi da su vojni udari na civilne mete "kršenje međunarodnog prava".

17.38 - SAD odobrile još 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su odobrile dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, u kojoj će se naći oružje, municija i oprema za protivvazdušnu odbranu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Artiljerijska municija, rakete protivvazdušne odbrane i taktička vozila koje pružamo najbolje će služiti Ukrajini na bojnom polju - naveo je Blinken.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

16.25 - Moskva: Oslobođeno 35 ruskih vojnika nakon pregovora

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se 35 ruskih vojnika vratilo sa teritorije koju kontroliše Kijev, što je rezultat pregovora.

- Ruski vojnici, njih 35, koji su se suočavali sa smrtnom opašnošću dok su bili u zarobljeništvu, vratili su se sa teritorije koju kontroliše kijevski režim - navelo je ministarstvo u saopštenju.

Ruski transportni avion će prebaciti vojnike u Moskvu na medicinski tretman i oporavak.

15.40 - Švajcarska uvodi embargo na izvoz robe vojne namene Rusiji i Ukrajini

Švajcarska zabranjuje izvoz svog oružja u Ukrajinu i u Rusiju, uvodeći embargo protiv tih zemalja, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo ekonomije.

- Federalni savet je, takođe, uveo embargo na robu vojne namene protiv Rusije, delimično ga proširivši i na Ukrajinu, s obzirom na neutralni status Švajcarske - navedeno je u saopštenju.

15.33 - Ukrajina gasi nuklearke nakon ruskog raketiranja

Nekoliko blokova ukrajinske nukelarne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno je danas zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine, saopštila je ukrajinska državna atomska agencija Energoatom.

- Sve je u redu sa stanicom, ali nema gde da se proizvede struja - naveo je portparol Energoatoma za oblast Nikolajev, prenosi Rojters.

15.25 - Zaharova: Evropski parlament je sponzor idiotizma

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašavanju Rusije državom-sponzorom terorizma, predložila je da se EP proglasi sponzorom idiotizma.

15.18 - Pola Moldavije ostalo bez struje

Ruski raketni napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine izazvali su nestanak struje u pola Moldavije, izjavio je danas zamenik premijera Andrej Spinu.

- Moldelektrika radi na obnavljanju napajanja više od 50 odsto zemlje na električnu energiju - naveo je Spinu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Kijev

14.51 - Švajcarska se priključila i osmom paketu sankcija EU

Švajcarska vlada donela je danas odluku da se priključi i osmom paketu sankcija EU protiv Rusije.

Ministarstvo za privredu, obrazovanje i nauku preduzelo je izmenu sankcija i unela na spisak još 30 osoba i organizacija.

Preuzete su i druge mere kao što je uvođenje gornje granice cene ruskog gasa i nafte, ograničenja za proizvode od čelika i gvožđa, delove za avio-industriju, kao i svemirski program.

14.49 - Ubijene tri osobe u raketiranju Kijeva

Najmanje tri osobe ubijene su u današnjem ruskom raketiranju Kijeva.

Eksplozije su se čule i u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, a prijavljeno je nekoliko udara, dok je ukrajinska PVO uspela da uništi pojedine projektile.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se dogodio napad na ključnu civilnu infrastrukturu, a nakon eksplozija došlo je do nestanka električne energije u pojedniim mestima.

13.35 - Skoro cela Ukrajina ostala bez struje

Ukrajinski mediji javljaju da je nakon današnjih napada u skoro celoj Ukrajini nestalo struje.

13.32 - Kadirov: Likvidirano do 200 ukrajinskih nacionalista u pravcu Hersona

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je ruska vojska uspešno odbila napad protivnika u pravcu Hersona, likvidiravši do 200 militanata i nekoliko jedinica teške tehnike.

- Usled nepromišljenih dejstava neprijatelj je pretrpeo teške gubitke. Pre svega, likvidirano je do 200 nacionalista, kao i nekoliko jedinica teške borbene tehnike i vozila predviđenih za transport vojske. Momci su otklonili opasnost maksimalno brzo i bez gubitaka, što potvrđuje visoki profesionalizam boraca iz puka "Sever" - napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, među ubijenim militantima je mnogo američkih i poljskih vojnika.

Profimedia
Ramzan Kadirov

- Smatram da tamo nema ni govora o takozvanim "plaćenicima", a cela ta legenda o međunarodnoj legiji je izmišljena samo da bi se sakrilo prisustvo vojnika NATO-a u Ukrajini - napisao je Kadirov.

13.24 - Evropski parlament označio Rusiju kao državu sponzora terorizma

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju kojom je Rusija označena kao država-sponzor terorizma i u kojoj se navodi da su vojni udari na civilne mete "kršenje međunarodnog prava".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta navodeći da Rusija mora da bude izolovana na svim nivoima, preneo je Rojters.

Jedan od autora predloga evroposlanik Vladimir Bilčik, naveo je na Tviteru da je rezolucija usvojena većinom glasova.

- Ukupno je 494 poslanika glasalo za rezoluciju, 58 je bilo protiv, a 44 je bilo uzdržano. Parlament poziva članice EU da razviju pravne mehanizme da i dalje sankcionišu Rusiju - naveo je Bilčik.

On je ocenio da glasanje bilo "za nezaborav" i dodao da je ponosan što je bio jedan od autora predloga.

13.14 - Eksplozije u Kijevu

 

 

U Kijevu se čuju eksplozije, pišu lokalni mediji.

Na levoj obali Kijeva su nakon eksplozija prekidi u snabdevanju vodom i strujom.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u Kijevu pogođen infrastrukturni objekat.

12.10 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena i u Kijevu, saopštili su u gradskoj administraciji.

11.55 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u nekoliko ukrajinskih oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, objavile su lokalne vlasti.

Ukrajinski mediji takođe javljaju o eksplozijama u Odesi.

11.46 - EU i G7 razmatraju ograničenje cena ruske nafte

Evropska unija u koordinaciji sa G7 razmatra mogućnost utvrđivanja ograničenja cena ruske nafte na nivo od 65 do 70 dolara po barelu, prenela je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

AP Photo/Eric Gay, File
 

10.45 - Istanbul: Sastanak IAEA i Rusije o bezbednosti nuklearke Zaporožje

Prvi čovek Međunarodne agencije za nuklearnu energiju pri UN (IAEA) Rafael Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom kako bi razgovarali o bezbednosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija, saopšteno je iz IAEA.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, koju je Rusija zauzela ubrzo nakon pokretanja vojne operacije 24. februara, ponovo je protekog vikenda bila cilj artiljerijskih napada, zbog čega je IAEA ponovo apelovala da se uspostavi zaštitna zona oko ovog nuklearnog postrojenja i tako spreči nuklearna katastrofa, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane u poslednjih nekoliko meseci i oštetećenja zgrada i dalekovoda koji strujom snabdevaju elektranu i ključni su izvor iz kojeg se napajaju postrojenja koja hlade nuklearno gorivo u šest reaktora.

- Generalni direktor IAEA Rafael Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom koju predvodi generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov, radi konsultacija o operativnim aspektima u vezi sa bezbednošću u nuklearnoj elektrani Zaporožje i hitnom uspostavljanju zaštitne zone nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane - objavila je IAEA na svom Tviter nalogu.

10.26 - Kličko: Ovo bi mogla biti najgora zima od Drugog svetskog rata

Zbog restrikcija struje u Kijevu ova zima mogla bi biti najgora od Drugog svetskog rata, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko u intervjuu za nemački „Bild“.

Profimedia
Vitalij Kličko

On je priznao da bi u najgorem slučaju moglo doći do evakuacije pojedinih delova grada.

- Moramo se pripremiti za najgori scenario - istakao je Kličko.

10.10 - Ukrajinski parlament hoće da zrabrani Rusku pravoslavnu crkvu

U ukrajinskom parlamentu podnet je nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve i verskih organizacija koje su u njenom sastavu u Ukrajini.

9.00 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo napad na stari manastir u Kijevu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas Ukrajinu kao "bezbožnu, divlju i nemoralnu" zbog upada ukrajinskih bezbednosnih snaga u stari pravoslavni manastir u Kijevu.

Ukrajinska služba bezbednosti i policija izvršile su juče raciju u 1.000 godina starom kompleksu Kijevsko-pečerske lavre u okviru serije operacija protiv sumnjivih "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", saopštila je SBU, prenosi Rojters.

Ovaj manastirski kompleks spada u ukrajinsko kulturno blago, nalazi se na listi Svetske kulturne baštine UNESCO i sedište je krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija, a koje potpada pod Moskovsku patrijaršiju.

8.42 - Džonson: Nemačka je htela brz poraz Ukrajine

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Nemačke vlasti su pre početka specijalne vojne operacije smatrale da bi brz poraz Ukrajine bio najbolja opcija sa ekonomskog gledišta, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za „Si-En-En“.

- Nemački stav je u nekom trenutku bio da bi, ako se to dogodi, to bila katastrofa i da bi bilo bolje da se sve završi brzo i da se Ukrajina preda - objasnio je Džonson.

Prema njegovim rečima, Berlin je kao osnovu za ovakav pristup naveo „sve moguće ekonomske razloge“.

8.35 - CIA vrbuje Ruse

Profimedia
 

Američka Centralna obaveštajna agencija namerava da vrbuje Ruse koji su nezadovoljni specijalnom operacijom ruske vojske u Ukrajini, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na zamenika direktora CIA Dejvida Marloua.

- Po celom svetu tražimo Ruse koji osećaju prema tome (specijalnoj operaciji) gađenje kao i mi. Otvoreni smo za saradnju - navodi list deo onoga što je Marlou govorio tokom obraćanja u analitičkom centru pri Univerzitetu „Džordž Mejson“.

8.20 - U celoj Ukrajini planirana isključenja struje

U sredu će u celoj Ukrajini biti planirana isključenja struje, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.

8.00 -  Ukrajina otvara skloništa s grejanjem, strujom i vodom

Širom Ukrajine će biti otvorena javna skloništa, tzv. Centri nepobedivosti u kojima će najugroženijim građanima 24 sata besplatno biti obezbeđena električna energija, grejanje, voda, internet, mobilna konekcija i lekovi, izjavio je u svom sinoćnjem video obraćanju naciji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Ako se masivni ruski napadi ponavljaju i bude jasno da struje neće biti satima, Centri nepobedivosti otvoriće vrata građanima - rekao je Zelenski.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Ukrajinska vlada juče je obećala da će ova skloništa uskoro biti izgrađena uz apel građanima da štede el. energiju tokom predstojeće zime, prenosi Rojters.

Ruski napadi prekinuli su na duže vreme snabdevanja strujom za 10-ak miliona potrošača što je ukrajinski operater nacionalne elektro-mreže nazvao "kolosalnom štetom".

07.10 - Osvanuo nov snimak gasovoda "Severni tok" posle eksplozija

Nov video-snimak nastao na mestu eksplozije na gasovodu „Severnog toka" pojavio se na društvenim mrežama.

07.00 - Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht: Verujem da će borbe u Ukrajini još dugo trajati

- Ne bih da dajem lažne nade da bi ovaj rat mogao da se završi uskoro - u narednim danima ili nedeljama. Moramo polaziti od činjenice da će ovaj rat još dugo trajati, i stoga moramo da se pripremimo za to da ćemo morati da podržimo Ukrajinu - rekla je Lambrehtova na nemačkoj Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike