Bivši francuski nadbiskup pod istragom zbog neprimerenog ponašanja prema ženi: Oproštaj od nje zatražio poslavši joj pismo

17.11.2022

11:27

0

Obratio se javnosti, ali nije hteo da otkriva detalje slučaja

Bivši francuski nadbiskup pod istragom zbog neprimerenog ponašanja prema ženi: Oproštaj od nje zatražio poslavši joj pismo
Copyright Profimedia

Penzionisani francuski nadbiskup našao je se pod istragom pravosuđa i Crkve zbog "neprimerienih gestova" prema mladoj ženi krajem 1980-ih godina.

Monsinjor Žan Pjer Grale (81), bivši nadbiskup Strazbura, kazao je juče da je informaciju o prijavi žene dobio prošloga leta.

- Neću se obraćati javnosti dok se ne završe crkvena i civilna istraga - rekao je Grale i dodao da se kaje zbog svojih postupaka.

On je izjavio i da je oproštaj od žrtve tražio pismenim putem, ali nije hteo da otkrije o kakvim tačno neprimerenim gestovima se radi.

Prošlog leta Francusku je potresao još jedan slučan slučaj kada je kardinal Žan-Pjer Rikard javno priznao da je pre nekoliko decenija seksualno zlostavljao devojčicu staru 14 godina.

U Francuskoj je trenutno zbog optužbi za zlostavljanje pod istragom 11 biskupa ili bivših biskupa, rekao je prošle sedmice Eril de Mulins-Bofor, čelnik Francuske biskupske konferencije.

Prema podacima nezavisnog istraživanja objavljenim prošle godine, francusko sveštenstvo je tokom poslednjih 70 godina zlostavljalo više od 200.000 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike