Borci „Vagnera“ zauzeli ukrajinske pozicije kod Artjomovska; Kuleba: Pomažu Ukrajini da "izdrže zimu"

14.11.2022

15:48

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Borci „Vagnera“ zauzeli ukrajinske pozicije kod Artjomovska; Kuleba: Pomažu Ukrajini da "izdrže zimu"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko/Khalil Hamra/Sam Mednick/Efrem Lukatsky

U toku je 264.dan sukoba u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je objavio da su nastavljene intenzivne borbe u oblasti Donjecka, ističući da ruski napadi ne prestaju.

Restrikcije struje u Kijevu i više oblasti.

Vašington najavljuje novi vojni paket pomoći Kijevu.

Najvažnije činjenice

U toku je 264. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz te oblasti 

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.43 - Medvedev: UN da pozovu SAD da plate odštetu mnogim zemljama

Nakon što je donela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija sada treba da pozove SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

21.40 - Sada i Rusi s dvostrukim drzavljanstvom mogu biti mobilisani

Od danas i građani Rusije koji imaju državljanstvo ili boravišnu dozvolu neke druge zemlje mogu biti pozvani u rusku vojsku, navodi se u ukazu predsednika Vladimira Putina koji je stupio na snagu.

Ranije su samo građani Rusije koji nemaju dvojno državljnstvo mogli biti regrutovani, a strani državljani su i do sada mogli da služe u ruskoj vojsci pod ugovorom.

21.00 - Generalna skupština UN usvojila rezoluciju: Rusija da plati odštetu Ukrajini - Nebenzja poručio: Legalizacija pljačke!

20.45 - Najavljene misije u nekoliko nuklearki

Međunarodna agencija za atomsku energiju uputiće tokom narednih nekoliko nedelja misije u nekoliko nuklearnih elektrana u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo, File
 


Iz te agencije je saopšteno da će u Ukrajinu biti upućene misije čiji je cilj zaštita nuklearne bezbednosti u tri nuklearne elektrane i objektu u Černobilju.

- Na zahtev Ukrajine, ukrajinska vlada i Međunarodna agencija za atomsku energiju postigle su sporazum da se upute grupe eksperata u Južno-ukrajinsku, Hmeljnicku i Rovensku nuklearnu elektranu. Prema sporazumu, Međunarodna agencija za atomsku energiju će, takođe, uputiće i eksperte u Černobilj - navedeno je u saopštenju.

19.33 - Borci „Vagnera“ zauzeli ukrajinske pozicije kod Artjomovska

Borci grupe „Vagner“ jurišom su zauzeli pozicije ukrajinske vojske kod Artjomovska (Bahmuta).
Ranije je dopisnik Sputnjika saopštio da grupa „Vagner“ prebacuje dodatne snage ka Artjomovsku.

Na kadrovima se vide četiri borca grupe kako se približavaju rovovima ukrajinskih vojnika i nakon kratke borbe zauzimaju poziciju i hvataju zarobljenika.

19.19 - Kuleba: Pomažu Ukrajini da "izdrže zimu"

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da će jačanje energetskih sankcija i isporuke oružja Kijevu pomoći Evropskoj uniji i Ukraijini da „izdrže zimu“.

Prema njegovim rečima, da bi EU i Ukrajina izdržale zimu, neophodne su finansijska i humanitarna pomoć Kijevu, koja podrazumeva, pre svega, dostavljanje energetske opreme.

16.47 - Peskov: Rusko-američki pregovori u toku u Ankari

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da su u toku pregovori između Rusije i SAD u Ankari, javila je agencija RIA Novosti.

Prethodno je ruski Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

16.00Bela kuća razjasnila: Direktor CIA nije u Ankari da bi pregovarao sa Rusijom, već iz jednog drugog razloga

15.30 - Kremlj objasnio zašto Putin ne učestvuje na samitu G20

Situacija zahteva da predsednik Rusije Vladimir Putin bude u Rusiji, zato je doneo odluku da ne učestvuje na samitu G20 na Baliju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podvukao, da lideri G20 mogu, ako žele, da organizuju sastanke sa ruskom stranom.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

14.26 - Turska bez komentara o navodnim razgovorima SAD i Rusije

Turski zvaničnici nisu hteli da komentarišu izveštaje medija o razgovorima između ruskih i američkih predstavnika koji su navodno vođeni u Ankari, prenela je danas turska TV 100, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ruski list Komersant tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da se danas u Ankari održavaju pregovori ruske i američke delegacije.

13.28 - Zelenski u Hersonu: Povlačenje Rusa početak kraja rata

Povlačenje ruskih snaga iz Hersona je početak kraja rata, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dok je odlikovao vojnike i pravio selfije sa njima u gradu na jugu zemlje koji je nedavno oslobođen.

Zelenski je danas prošetao ulicama Hersona, samo nekoliko sati nakon što je u svom noćnom video obraćanju upozorio na mine koje su Rusi ostavili u gradu pre povlačenja.

Zelenski je uručio medalje ukrajinskim vojnicima na centralnom trgu i pozirao za selfije sa njima, a na video snimku se vidi i kako maše stanovnicima koji ga pozdravljaju s prozora i uzvikuju „Slava Ukrajini“.

AP Photo/Bernat Armangue
 

13.26 - Stoltenberg: Uloga NATO je da podrži Ukrajinu

Na Ukrajini je da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi za pregovore o okončanju rata koji Rusija vodi protiv te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i poručio da je uloga NATO da podrži zvanični Kijev.

- Na Ukrajini je da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi, a na nama je da ih podržimo - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima holandske vlade u Hagu.

Stoltenberg je upozorio da Rusija ne bi trebalo da se potcenjuje.

AP Photo/Virginia Mayo
 

11.54 - Komersant: U Ankari pregovori predstavnika Rusije i SAD

Ruski "Komersant" tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da se danas u Ankari održavaju pregovori ruske i američke delegacije.

Medij dodaje da je njegov izvor odbio da pruži detalje razgovora, ali navodi da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje informacije o razgovorima u Ankari.

11.51 - Kremlj o Zelenskom u Hersonu:To je teritorija Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas komentarisao vest o poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ukrajinskom gradu Hersonu, koji su ruske snage nedavno napustile.

Na pitanje novinara kako Kremlj ocenjuje posetu Zelenskog Hersonu, Peskov je kratko odgovorio:

- Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije - prenosi Interfaks.

10.53 - Zelenski posetio Herson

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je posetio strateški važan ukrajinski grad Herson, koji su pre nekoliko dana napustile ruske okupacione trupe.

Predsednik Zelenski je zahvalio NATO i drugim saveznicima za njihovu pomoć u ratu protiv Rusije.

- Idemo napred - rekao je Zelenski postrojenim ukrajinskim trupama. "Spremni smo za mir, mir u celoj zemlji", kazao je on.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

10.34Zaharova: Lažna vest da je Lavrov u bolnici, upravo sedimo i čitamo vesti!

10.07 - Borelj: Ukrajina odlučuje kada će pregovarati s Rusijom

Na Ukrajini je da odluči kada će ući u pregovore sa Rusijom, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, komentarišući spekulacije da bi Zapad mogao da podstakne Kijev da započne pregovore sa Moskvom.

- Ukrajina će sama odlučiti šta da radi. Naša dužnost je da ih podržimo - rekao je Borelj po dolasku u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

10.04 - Slovenija obučava ukrajinske borce

Slovenija će učestvovati u misiji Evropske unije (EU) za obuku boraca Oružanih snaga Ukrajine, ali ne na svojoj teritoriji, izjavila je šefica Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.
"Prema mojim informacijama, ne govorimo o razmeštanju ukrajinske vojske u Sloveniji. Verovatno će se obuka odvijati u Poljskoj ili negde drugde. Sporazum o tome će biti zaključen unutar Evropske unije", rekla je Fajon.

9.59 - Makron za razgovore sa Putinom

Pariz treba da sačuva kontakt sa Vladimirom Putinom, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Treba nastaviti razgovore - odgovorio je šef francuske države na pitanje medija da li treba nastaviti dijalog sa predsednicima Irana i Rusije.

tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

9.43 - Oko 40-50.000 ljudi ostalo je na desnoj obali Dnjepra i odbilo evakuaciju koju su predložile vlasti, saopštio je gradonačelnik Hersona Aleksandar Kobec.

9.31 - Kijev hoće da se Rusija isključi iz G20

Kijev namerava da se obrati G20 sa molbom da se Rusija isključi iz sastava grupe. O tome će danas raspravljati Vrhovna rada.

7.30 - Zelenski optužio ruske snage za ratne zločine u Hersonu

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da su počinili ratne zločine i ubijali civile u Hersonu, gradu čije je delove prošle nedelje ponovo zauzela ukrajinska vojska nakon ruskog povlačenja.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

- Istražitelji su već dokumentovali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tela mrtvih civila i vojnika. Ruska vojska je iza sebe ostavila tragove divljaštva, kao i u drugim regionima zemlje kroz koje je prošla - izjavio je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao da proveri navode Zelenskog, a Rusija poriče da su njene trupe namerno ugrožavale civile.

7.15 - UN danas glasa o predlogu da Rusija plati ratnu odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas, na inicijativu zapadnih zemalja, o rezoluciji kojom bi se Rusija smatrala odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega bi morala da plati ratnu odštetu.

U nacrtu rezolucije, u koju je AP imao uvid, zaključuje se da je potrebno uspostaviti "međunarodni mehanizam reparacije za štetu, gubitke ili povrede'''' nastale zbog ''''nepravednih postupaka'''' Rusije protiv Ukrajine.

Rezolucijom se predlaže da 193 države članice Generalne skupštine UN, u saradnji s Ukrajinom, formiraju ''''međunarodni registar'''' kojim bi se dokumentovale tvrdnje i informacije o šteti, gubicima i povredama koje je Rusija nanela Ukrajincima i njihovoj vladi, navodi Asošiejted pres.

- Zapadne zemlje pokušavaju, uz pomoć Generalne skupštine UN, da daju neki privid legitimiteta pokušajima prisvajanja zamrznute ruske imovine - naveo je u nedelju uveče na Telegramu zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Agencija RIA Novosti dodaje da je Poljanski istakao da "čak i nestručni ljudi razumeju da je u pitanju politizacija, kao i da bi usvajanje takvog dokumenta bilo bezvredno".

- Generalna skupština čak ni nema ovlašćenja da se uključi u reparacije. Precizno rečeno, rusku imovinu zamrznutu na Zapadu - rekao je Poljanski.


 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike