Uz poštovanje njihovih pravila: SAD saopštile Indiji pod kojim uslovima može da kupuje rusku naftu

12.11.2022

23:16

0

Dženet Jelen je predstavila svoj plan indijskoj ministarki finansija

Uz poštovanje njihovih pravila: SAD saopštile Indiji pod kojim uslovima može da kupuje rusku naftu
Nirmala Sitharaman i Dženet Jelen - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Vašington je dao svoj blagoslov Indiji da nastavi da kupuje onoliko ruske nafte koliko želi, čak i po cenama koje su veće od onih koje je postavio mehanizam ograničenja koji nametne G7 - ali samo ako se uzdrži od korišćenja zapadnih usluga osiguranja, finansija i pomorstva za ispunjenje transakcija.

Ruska nafta „će se prodavati po povoljnim cenama, a mi smo srećni što Indija, Afrika ili Kina imaju te povlastice“, rekla je za Rojters američka sekretarka finansija Dženet Jelen u Nju Delhiju, gde se u petak sastala sa indijskom ministarkom finansija Nirmalom Sitharaman.

Jelen je tvrdila da će, kada Evropska unija sledećeg meseca zaustavi sav morski uvoz ruske nafte, Moskva biti prinuđena da prihvati ograničenu cenu ili značajne popuste.

- Rusiji će biti veoma teško da nastavi da isporučuje onoliko nafte koliko je isporučivala kada EU prestane da je kupuje. Oni će biti u velikoj meri u potrazi za kupcima, a mnogi kupci se oslanjaju na zapadne službe - rekla je Jelen.

Sankcije će ograničiti dostupnost tih usluga kupcima koji se pridržavaju ograničenja cena.

Mehanizam će dati Indiji i drugim zemljama koje posluju van granica ograničenja priliku da smanje cene nafte koju kupuju, objasnila je Jelen. Cilj je da se ruska nafta zadrži na tržištu uz kažnjavanje Moskve zbog njene vojne ofanzive u Ukrajini i drastično smanjenje njenih energetskih prihoda.

Indian Finance Ministry via AP
Dženet Jelen i Nirmala Sitharaman

Ruski zvaničnici rekli su da zemlja neće prodavati naftu ili druge proizvode po ograničenim cenama. Prošlog meseca zvaničnik američkog ministarstva finansija procenio je da će čak 90 odsto ruske nafte nastaviti da pritiče kupcima van mehanizma ograničenja.

Indija, treći najveći svetski uvoznik nafte, ove godine je povećala kupovinu ruske sirove nafte, a u oktobru je Moskva pretekla Saudijsku Arabiju i Irak i postala najveći dobavljač nafte u Nju Delhiju, navodi Vorteka.

Nju Delhi traži stabilne energetske veze sa Moskvom i nastaviće da kupuje rusku naftu u korist Indije, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

- Naša je osnovna obaveza da osiguramo da indijski potrošač ima najbolji mogući pristup međunarodnim tržištima, pod najpovoljnijim uslovima - rekao je Džajšankar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike