Generalna skupština UN usvojila rezoluciju: Rusija da plati odštetu Ukrajini - Nebenzja poručio: Legalizacija pljačke!

14.11.2022

19:40

0

Autor: M. Vu.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju: Rusija da plati odštetu Ukrajini - Nebenzja poručio: Legalizacija pljačke!
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu, sledi iz rezultata glasanja.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, ona „preporučuje da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima... nastalim kao rezultat međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje, kao i da promoviše i koordinira prikupljanje podataka“.

Rusija je bila protiv usvajanja dokumenta, izjavivši da nacrt rezolucije nema pravnu težinu i da predstavlja „ništavni pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalizovati sa stanovišta međunarodnog prava“.

"Očigledna pljačka"

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da zapadne zemlje nastoje da iskoriste blokirana suverena sredstva Rusije kako bi nastavile sa isporukama i otplatom oružja koje je već dostavljeno Kijevu i nazvao je ovu mogućnost „očiglednom pljačkom“.

AP Photo/Seth Wenig
 

Predstavnik Rusije je upozorio da bi usvajanje rezolucije moglo da se kao „bumerang“ vrati njenim inicijatorima i upozorio da će „takva odluka samo dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svetu“.

Zemlje koje su bile uzdržane ili su glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog pravnog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne dobijaju nadoknadu za pretrpljenu štetu zbog dejstava Zapada.

Ruski diplomata: Zapad pokušava da prisvoji rusku imovinu preko Generalne skupštine UN


Zapadne zemlje pokušavaju preko Generalne skupštine UN da daju „neki privid legitimiteta“ pokušajima da se prisvoje zamrznuta sredstva Moskve, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
AP Photo/John Minchillo, Pool
 


- Ovog puta oni guraju nacrt rezolucije Generalne skupštine da se Rusija poziva na odgovornost, uključujući reparacije Ukrajini... Čak i oni koji nisu stručnjaci shvataju politizaciju i pravnu ništavnost ovog dokumenta: Generalna skupština ni izbliza nema takva ovlašćenja. Pozadina zapadne inicijative vidljiva je golim okom – naši bivši Zapadni partneri pokušavaju preko Generalne skupštine da daju neki privid legitimiteta svojim pokušajima da prisvoje (ili tačnije jednostavno ukradu) rusku imovinu zamrznutu na Zapadu - napisao je Poljanski na svom Telegramu.

On je naglasio da će „ovako ukradeni novac ići pre svega za kupovinu novog naoružanja ili otplatu odgovarajućih dugova Ukrajine“. Prema njegovim rečima, svaki pravnik shvata „komičnost ovakvih pokušaja sa stanovišta međunarodnog prava“, ali „Zapadnjaci, zaslepljeni rusofobijom, očigledno su spremni da se raspomame“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike