Ukrajinci beže iz mesta Opitno, Rusi pokrenuli ofanzivu na desnu obalu Dnjepra

10.11.2022

23:27

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajinci beže iz mesta Opitno, Rusi pokrenuli ofanzivu na desnu obalu Dnjepra
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 261. dan sukoba u Ukrajini.

Ruska vojska saopštila da se povlači iz Hersona i da će se sada fokusirati na Zaporožje.

Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, a sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje.

Vlada Velike Britanije je saopštila da je zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 20,5 milijardi dolara na osnovu sankcija uvedenih zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 260. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz te oblasti 

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.27 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

00.18 - Zajedničke vežbe tri vojne sile na tlu Amerike

SAD, Velika Britanija i Australija održavaju zajedničke vojne vežbe koje simuliraju borbene operacije protiv ruske vojske na teritoriji Evrope, piše britanski list „Tajms“.

Manevri pod nazivom „Projekat konvergencija“ održavaju se u američkoj pustinji Mohave.

Profimedia
Američka vojska

23.53 - UN: Ubrzajte sa uklanjanjem prepreka za izvoz ruskog đubriva

Ujedinjene nacije pozvale su sve zemlje da ubrzaju sve procese kako bi se uklonile prepreke za izvoz ruskog đubriva, saopšteno je iz kabineta generalnog sekretara UN.

„Svet ne može da dopusti da se nedostatak đubriva pretvori u globalni nedostatak hrane“, navedeno je u saopštenju.

Inače, kako se očekuje, prva isporuka ruskog đubriva trebalo bi da bude organizovana sledeće nedelje u Malavi.

22.00 - Ukrajinska vojska pobegla iz mesta Opitno

Ukrajinska vojska pobegla je iz mesta Opitno nakon dugotrajne opsade ruskih snaga, saopštio je zamenik komandanta prve Slavjanske brigade Oleg Gorlenko.

- Naše jedinice ušle su u grad i učvrstile položaje oko Opitnog i trenutno se sprovodi čišćenje od neprijateljskih jedinica.

Takođe je rekao i da ukrajinska vojska nije se samo povukla, već je zapravo pobegla jer su ruske jedinice na tim položajima našli napuštene i radio stanice i dokumenta što se obično ne dešava prilikom povlačenja.

19.43 - Makron: Međunarodna saradnja odgovor na izazove

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas na Pariskom mirovnom forumu, na panelu posvećenom univerzalizmu u vreme rata u Ukrajini, da je u aktuelnom trenutku kada se svet suočava sa brojnim izazovima, jedini odgovor na rešavanje svih problema međunarodna saradnja.

- Ne može biti mira ako se ne poštuje nečija autonomija, suverenitet i teritorijalni integritet. Univerzalizam ima zajedničke principe, a jedini način za rešavanje problema je da međunarodna zajednica ima ujedinjen odgovor - poručio je Makron.

On je pozdravio i lidere Zapadnog Balkana, koji su prisustvovali Forumu, među kojima je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

16.57 - Ruska vojska granatira ukrajinske trupe preko Dnjepra

16.41 - LNR: Pronađeno oružje kojim su planirani teroristički napadi

U samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici pronađena je određena količina oružja kojim su planirani teroristički napadi na tom području, rekao je danas portparol bezbednosnih snaga LNR za TASS.

- U jednom okrugu LNR, ruske bezbednosne službe su pronašle sakriveno oružje ukrajinskih sabotera koji su planirali da izvedu terorističke napade u severnim oblastima LNR - naveo je portparol bezbednosnih snaga.

Prema njegovim rečima, uklonjena je pretnja od terorističkih napada u toj oblasti a snage reda identifikuju one koji su učestvovali u organizovanju nabavke oružja.

16.05 - Moskva: Ukrajinska vojska krsi međunarodno humanitarno pravo

AP Photo
 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjanom Špoljarić Eger da ukrajinska vojska krši međunarodno humanitarno pravo, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Veršinjin je sa Špoljarić Eger razgovarao juče u Ženevi o glavnim prioritetma i naporima da se civilima obezbede humanitarne potrebe i da se zaštite ratni zarobljenici u sklopu specijalne vojne operacije.

- Mirjani Špoljarić Eger je skrenuta pažnja na česte provokacije i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u režiji ukrajinske vojske - ističe se u saopštenju, preneo je TASS.

15.32 - Erdogan i Orban pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i mađarski premijer Viktor Orban pozvali su danas na hitan prekid vatre i početak pregovora između Rusije i Ukrajine radi postizanja mira.

Erdogan i Orban su se sastali na marginama samita Organizacije turkofonih država koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, rekao je Orbanov portparol.

Erdogan i Orban su takođe naglasili potrebu da se situacija u Ukrajini reši mirno i pozvali lidere ostalih zemalja da preduzmu zajedničke napore radi postizanja toga cilja.

15.19 - Kijev: Ukrajinske jedinice usle u Herson

AP Photo/LIBKOS
 

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je danas da su ukrajinske jedinice ušle u Herson i da se taj južni grad, koji su ruske snage osvojile u martu, vraća pod kontrolu Ukrajine.

Glavni direktorat obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine naveo je da, ukoliko ima ruskih vojnika koji su i dalje u Hersonu, da se odmah predaju.

Ovo je prvi put da Kijev zvanično potvrđuje da su ukrajinske snage u Hersonu, prenosi Rojters.

14.37 - Peskov: Pitajte ministarstvo odbrane o povlačenju trupa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo danas da komentariše odluku ministarstva odbrane da se ruske trupe povuku iz regiona Herson na levu obalu reke Dnjepar i dodao je da je to pitanje za njih.

- Nemam šta da dodam, kažem na ovu temu. Obratite se za ovo pitanje ministarstvu odbrane za neki dodatni komentar - rekao je Peskov novinarima na konferenciji, preneo je TASS.

14.05 - Program UN za hranu: Svetu su potrebni rusko žito i đubrivo

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je danas da sve zemlje treba da sarađuju u sprovođenju sporazuma o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, jer su, kako je rekao, svetu potrebne rusko žito i veštačko đubrivo.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

- Ovaj dogovor je apsolutno neophodan. Sve zemlje moraju da sarađuju po ovom pitanju, sve zemlje moraju da igraju ulogu. Voleli Rusiju ili ne, svetu su potrebne ruske žitarice i đubriva. U suprotnom, ceo svet će morati da plati za to. Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da ugovor o isporuci žitarica preko Crnog mora ostane na snazi i da bude produžen - rekao je Bizli za RIA Novosti.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

13.54 - Eksplozije odjekuju na nebu iznad Nove Kahovke

Oko pet eksplozija odjeknulo je na nebu iznad Nove Kahovke. Prema preliminarnim podacima, dejstvovala je PVO, javlja reporter Sputnjika.

13.41 - Kahovska hidroelektrana na udaru ukrajinskih snaga

Ukrajinska vojska intenzivirala je raketne udare na Kahovsku hidroelektranu i civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, saopštio je predstavnik administracije Ruslan Agajev.

13.07 - Ruske snage drže Ukrajince na 30 kilometara od prelaza na Dnjepru

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ruske trupe drže ukrajinske snage potisnute na udaljenosti od 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general poručnik Igor Konašenkov.

On je na brifingu za novinare rekao da ruske trupe koriste artiljeriju, avijaciju i mine da bi držale ukrajinske snage na 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, preneo je TASS.

12.32 - Vazdušna opasnost proglašena je u nekoliko oblasti Ukrajine - Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj oblasti i u delovima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

12.13 - Peskov otkrio na koja dva načina se borbe u Ukrajini mogu završiti

Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavlja jer Moskva ne vidi znakove da su kijevske vlasti spremne za pregovore, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas ogovarajući na pitanja novinara.

11.54 - U Hersonu je ostalo 80.000-100.000 civila, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Kobec.

11.46 - Do kraja godine nove sankcije EU protiv Rusije

AP photo
 

Nove sankcije protiv Rusije mogu biti uvedene do kraja godine, rekao je novinarima u Briselu izvor iz EU. Taj izvor je precizirao da se na sastanku ministara spoljnih poslova Unije u ponedeljak, međutim, ne očekuju odluke u vezi s tim.

U pripremi je i novi paket sankcija protiv Belorusije zbog situacije u zemlji i podrške Rusiji.

Podsetimo, EU je početkom oktobra uvela osmi paket antiruskih sankcija.

11.22 - Moskva: Završeno prebacivanje vojske na levu obalu Dnjepra

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

10.53 - Peskov: Hersonska oblast ostaje u okviru Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov isključio je danas bilo kakve promene statusa Hersonske oblasti u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona na levu obalu Dnjepra.

Peskov je na brifingu, na pitanje da li je moguće promeniti status te oblasti, čije je pripajanje Rusija proglasila krajem septembra, odgovorio da je Hersonska oblast subjekt Ruske Federacije i da je taj status zakonski definisan i fiksiran.

- Tu nema i ne može biti nikakvih promena - rekao je Peskov, prenosi agencijas Interfaks.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Na pitanje da li je situacija kada Rusija povlači snage na levu obalu Dnjepra ponižavajuća za predsednika Rusije, Peskov je odgovorio: „Ne”.

10.41 - Srušen most koji povezuje Herson i istočnu obalu Dnjepra

Antonovski most, najbliži prelaz koji povezuje ukrajinski grad Herson i istočnu obalu reke Dnjepar srušen je, javila je danas ukrajinska državna televizija citirajući lokalne stanovnike.

Televizija je objavila i fotografiju na kojoj se vide srušeni delovi mosta, prenosi Rojters.

Sledeći najbliži putni prelaz preko Dnjepra udaljen je više od 70 kilometara od Hersona.

Uzrok rušenja nije saopšten.

10.27 - Antonov: SAD da predoče Kijevu da je sukob sa Rusijom fatalan

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvao je danas SAD da jasno predoče svojim saveznicima u Ukrajini da je vojni sukob sa Rusijom fatalan.

Moskva poziva Vašington da prekine destabilizaciju situacije u sukobu Rusije sa Ukrajinom, istakao je Antonov u intervjuu za Izvestija.

Antonov je ocenio da su odnosi Rusije i SAD trenutno u dubokoj krizi, bez nagoveštaja poboljšavanja, preneo je TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

10.07 - Sve istorijske dragocenosti izvezene iz Hersona

Sve istorijske dragocenosti i spomenici prebačene su sa desne obale Dnjepra, izjavio je predsednik Vlade Hersonske oblasti Sergej Jelisejev.

- Trenutno razmatramo gde bi na levoj obali mogli da budu izloženi - rekao je Jelisejev novinarima.

9.26 - Veliki gubici ukrajinske vojske

U prethodna 24 sata ukrajinska vojska je pretrpela značajne gubitke - poginulo je 90 vojnika, uništeno šest oklopnih transpotera, dron i dve artiljerijska oruža, saopštila je Narodna milicija LNR.

9.19 - Rusi napali položaje ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska izvela je preventivne napade na položaje ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

9.15 - Kijev: Vanredna isključenja struje zbog novih ruskih napada

U Kijevu će danas biti uvedena vanredna isključenja električne energije zbog novih napada ruskih snaga na energetske objekte, saopštio je generalni direktor energetskog operatera YASNO Sergij Kovalenko.

- Noćas je došlo do novih napada na energetske objekte Ukrajine - naveo je Kovalenko, prenosi Unian.

AP Photo/LIBKOS
 

Dodao je da će zato danas u Kijevu biti vanrednih isključenja u značajnom obimu.

U glavnom gradu Ukrajine poslednja tri dana primenjivana su samo planska isključenja u cilju stabilizacije, a broj potrošača koji su bili isključeni smanjivao se iz dana u dan.

Tako je u utorak sa mreže bilo isključeno 904.000 potrošača, a u četvrtak njih 746.400, navodi Interfaks Ukrajina.

8.00 - Zelenski: Nisam zalupio vrata mirovnim pregovorima sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da nije „zalupio vrata“ potencijalnim mirovnim pregovorima sa Ruskom Federacijom.

- Nisam zalupio vrata. Rekao sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom - ali sa drugom Rusijom. Onom koja je zaista spremna za mir. Onom koja je spremna da prizna da su okupatori... Ali samo ako vrate sve. Zemlju, prava, slobodu, novac. I što je najvažnije, pravdu - rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En koji je objavljen juče.

Dodaje da za sada, osim ultimatuma, nije čuo ništa drugo od aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- I do sada nisam čuo da su spremni da prihvate uslove Ukrajine - ni od Putina ni od bilo koga drugog ruskog zvaničnika - naveo je Zelenski.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

7.20 - SAD produžile transakcije nekoliko ruskih firmi do 14. maja

SAD će dozvoliti nastavak transakcija vezanih za energente sa nekoliko ruskih firmi, uključujući Sberbanku, VTB banku i Alfa-banku, do 14. maja, saopštilo je danas američko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je u obaveštenju na svom sajtu navelo da produžava licencu koja bi trebalo da istekne sledećeg meseca, preneo je Rojters.

Na listi firmi je i ruska centralna banka.

Ova odluka je doneta nekoliko nedelja pre stupanja na snagu odluke G7 o ograničavanju cene ruske nafte, a što je će se dogoditi 5. decembra.

07.10 - Oglasio se Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da "ne zatvara vrata" za pregovore sa Moskvom.

- Govorio sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom, ali sa drugom Rusijom, onom koja će zaista biti spremna za mir - rekao je Zelenski televiziji Si-En-En.

07.00 - Reznikov o Putinu, nuklearnoj bombi, odnosima...

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike.

On je kazao da se nada da su Indija i Kina - zemlje sa kojima Moskva želi da posluje - jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila "crvena linija".

Vladimir Putin je i ranije odbacivao ovakve navode, kao i Sergej Lavrov, Šojgu...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike