Ruske snage će se sada fokusirati na Zaporožje, Španija i SAD šalju PVO sisteme Ukrajini

10.11.2022

18:58 >> 23:06

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ruske snage će se sada fokusirati na Zaporožje, Španija i SAD šalju PVO sisteme Ukrajini
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

U toku je 260. dan sukoba u Ukrajini.

Ruska vojska saopštila da se povlači iz Hersona i da će se sada fokusirati na Zaporožje.

Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, a sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje.

Vlada Velike Britanije je saopštila da je zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 20,5 milijardi dolara na osnovu sankcija uvedenih zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 260. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz te oblasti 

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.05 - Hvala na poverenju!

Čitamo se i narednog dana od ranih jutarnjih sati.

23.50 - Oglasio se Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da "ne zatvara vrata" za pregovore sa Moskvom.

"Govorio sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom, ali sa drugom Rusijom, onom koja će zaista biti spremna za mir", rekao je Zelenski televiziji Si-En-En.

22.19 - Reznikov o Putinu, nuklearnoj bombi, odnosima...

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike.

On je kazao da se nada da su Indija i Kina - zemlje sa kojima Moskva želi da posluje - jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila "crvena linija".

Vladimir Putin je i ranije odbacivao ovakve navode, kao i Sergej Lavrov, Šojgu...

21.37 - Novi vojni paket pomoći SAD

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivaće sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- SAD će danas objaviti još jedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje važna sredstva protivvazdušne odbrane, kao što su rakete za PVO sisteme Havk, kao i četiri američka PVO sistema Avenger, opremljena raketama Stinger - rekao je na brifingu.

Prema rečima portparola Bele kuće, vojna oprema koju će predati Vašington biće „kritično važna” u borbi protiv dronova.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Ukrajinska vojska

21.33 - SAD više neće tretirati rusku ekonomiju kao tržišnu

Sjedinjene Američke Države više neće tretirati rusku ekonomiju kao tržišnu u svojim antidamping postupcima, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine SAD.

Ova odluka daje vlastima u Vašingtonu otvorenu mogućnost za punu primenu zakona o antidampingu kako bi regovale na ono što je Ministarstvo trgovine okarakterisalo kao "tržišne deformacije izazvane sve većim mešanjem ruske vlade u njihovu ekonomiju“.

21.16 - Reznikov: Ne verujem da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike.

19.57 - SAD otkrile znake da ruske snage planiraju povlačenje iz Hersona

SAD su otkrile neke naznake da ruske snage možda planiraju da se povuku iz ukrajinskog grada Hersona, saopštila je danas Bela kuća.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih oblasti u Ukrajini ne znači da se rat u Ukrajini završava.

On je naveo da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da diplomatskim putem nađe rešenje sa Rusijom oko rata.

AP Photo/Susan Walsh
 

19.07 - Španija šalje jos dva sistema HAWK u Ukrajinu

Španija će poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje HAWK u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije i zašti oštećenu infrastrukturu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

- Mogu da vam kažem da će biti poslata još dva lansera. Ovo je odgovor na veoma konkretan zahtev koji su nam uputili NATO i Ukrajina - rekla je Robles novinarima u Madridu.

18.46 - Saldo: Preraspoređivanje ruskih trupa bila je teška odluka

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je danas na sastanku sa delegacijom iz frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) u Državnoj dumi, da je preraspoređivanje ruskih trupa na levu obalu Dnjepra bila teška odluka.

Istovremeno, on je dodao da će u budućnosti biti ponovo preuzeta kontrola nad čitavom teritorijom novih ruskih regiona.

- Ponovo je naša zemlja, natopljena krvlju mnogih generacija, u previranju. Ponovo moramo da donosimo teške odluke. Ali znamo sigurno: pravda će biti zadovoljena, jer se za nju vredi boriti. I znamo sigurno da ono što radimo radimo za pravedan cilj - istakao je Saldo.

AP Photo, File
 

17.35 - Zvaničnik SAD: Rusija će mozda testirati nuklearni torpedo

Amerika je posmatrala brodove ruske ratne mornarice zbog potencijalnog testa novog nuklearnog torpeda narednih nedelja, rekao je visoki američki zvaničnik za "CNN".

Američka medijska kuća navodi da, među plovilima koji su učestvovali u pripremama, bio i "Belgorod", podmornica sa krstarećim raketama koja može da lansira i podvodna vozila, uključujući i torpedo "posejdon".

Prošle nedelje primećeni su brodovi kako napuštaju oblast za testiranje u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez sprovođenja testa.

17.16 - Sunak i Zelenski o povlačenju ruskih snaga iz Hersona

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saglasili su se danas tokom telefonskom razgovora da bi rusko povlačenje iz grada Hersona predstavljalo "snažan napredak ukrajinskih snaga", saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera.

Dvojica lidera su, međutim, navela da treba biti oprezan u vezi sa povlačenjem "sve dok se ukrajinska zastava ponovo ne zavijori nad gradom".

AP Photo/Frank Augstein
Sunak

16.11 - Erdogan: Povlačenje ruskih snaga iz Hersona pozitivno

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas kao važnu odluku Rusije da povuče svoje snage iz južnog ukrajinskog regiona Hersona.

- Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna - rekao je Erdogan.

- Nastavićemo da održavamo telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspešni u posredovanju, da ćemo omogućiti tranziciju iz sveta u kojem dominira rat u svet u kojem dominira mir - dodao je Erdogan.

AP Photo/Khalil Hamra
 

16.00 - Putin dao hitan zadatak Mišustinu i Šojguu 

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je premijeru Mihailu Mišustinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu da usklade standarde logistike Oružanih snaga sa stvarnim potrebama.

- Koordinacioni savet treba da završi definisanje ciljnog zadatka kako bi vojska Ruske Federacije bila svim obezbeđena. Mišustin je odgovoran za to. Vlada takođe treba da predloži način kontrole trošenja budžetskih sredstava za sprovođenje operacije;

- Mišustin i Šojgu, po nalogu Putina, treba da, između ostalog, formiraju efikasan mehanizam za prenos informacija između jedinica i proizvođača naoružanja, vojne i specijalne opreme i sredstava;

- Treba standarde uskladiti sa stvarnim potrebama koje se javljaju tokom specijalne operacije u Ukrajini, „uzimajući u obzir intenzitet korišćenja i habanja materijalnih sredstava“.

Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

15.49 - Rogov: Ukrajinske snage sada će se fokusirati na Zaporošku oblast

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi danas da će se ukrajinske oružane snage sada fokusirati na oblast Zaporožje, nakon povlačenja Rusije sa desne obale reke Dnjepar.

- Zaporoški pravac postaje prioritet. Naš neprijatelj tamo šalje snage, a takođe će prerasporediti snage koje će biti dostupne u oblasti Hersona. Jedan od ciljeva je zauzimanje nuklearne elektrane - rekao je Rogov.

15.12 - EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije

EU je danas saopštila da neće da prihvata ruske putne isprave izdate licima sa prebivalištem u regionima pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcepljenim teritorijama u Gruziji.

Ove isprave neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobijanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

15.11 - Zalužnji: Oslobođeno 12 naselja za 24 sata

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji izjavio je danas da su snage te zemlje napredovale sedam kilometara u dva pravca na jugu i oslobodile 12 novih naselja u poslednja 24 sata.

Zalužnji je u objavi na Telegramu rekao da su ukrajinske snage napredovale u pravcu od Pervomajske ka Hersonu i od Petropavlivke ka Novorajsku, otprilike paralelno sa rekom Dnjeprom.

- Još ne možemo da potvrdimo ili demantujemo informaciju o takozvanom povlačenju ruskih okupacionih trupa iz Hersona. Nastavljamo da vodimo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom - napisao je on.

13.41 - Stoltenberg: Rusija pod velikim pritiskom u Ukrajini

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je Rusija pod velikim pritiskom u Ukrajini, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio da se ruske trupe povuku iz južnog ukrajinskog grada Hersona.

- Ono što je jasno, to je da je Rusija pod velikim udarom i ukoliko napuste Herson, to će biti velika pobeda za Ukrajinu - rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta sa italijanskom premijerkom Ðorđom Meloni, preneo je Rojters.

13.13 - Rusija spremila inicijative za hranu i energente za G20

Rusija će saopštiti brojne inicijative vezane za snabdevanje hranom i energentima na samitu lidera G20 koji se održava sledeće nedelje u Indoneziji, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Isplaniran je broj specifičnih inicijativa, među kojima je i povećane saradnje u oblasti gasa sa Turskom i organizovanja velikih isporuka žita i đubriba - navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

12.50 - Borelj: Prepraviti celokupnu drumsku i železničku strukturu EU zbog brzog transporta vojne tehnike na istok kontinenta

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

Kompletna drumska i železnička infrastruktura Evropske unije treba da se prepravi za brzi transport vojne tehnike na istok, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je takođe dodao da će EU u projekte povećanja vojne mobilnosti za brzo raspoređivanje borbenih snaga uključiti zemlje Balkana, Moldaviju i Ukrajinu.

12.26 - Pregrupisavanje ruskih trupa na levoj obali Dnjepra

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da se na pravcu Nikolajev - Krivi Rog ruska vojska grupiše na odbambene položaje, na levoj obali Dnjepra.

- Jedinice ruskih trupa manevrišu na pripremljene položaje na levoj obali reke Dnjepar, u skladu sa planom - navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

12.05 - Zelenski ne ide na samit G20

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće ići na samit G20 koji se održava na Baliju 15. i 16. novembra, saopštio je ministar-koordinator za pomorske poslove i investicije Indonezije Luhut Binsar Pandžaitan, koji je zadužen za pripremu samita.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Ministar je rekao da Zelenski neće prisustvovati jer će biti zauzet unutrašnjim državnim pitanjima.

11.41 - Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar

Predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da Rusija verovatno gomila zalihe raketa, da bi kasnije mogla da izvede masovni udar na Ukrajinu.

Ignat je ocenio da su ruske snage uvidele da efekat pojedinačnih napada nije veliki, jer ako je ispaljen mali broj projektila, oni će biti oboreni, prenosi Unian.

Prema oceni Ignata, Rusija nije odustala od namere da uništi vitalni infrastrukturu Ukrajine.

11.12 - London: Zamrznuto 20,5 milijardi dolara ruske imovine

Vlada Velike Britanije je saopštila da je zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 20,5 milijardi dolara na osnovu sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

U pitanju je imovina ruskih oligarha i drugih fizičkih i pravnih lica koji su po mišljenju vlade Velike Britanije povezani sa režimom u Rusijom, prenosi Rojters.

Za sada je Velika Britanija uvela sankcije protiv više od 1.200 fizičkih i više od 120 pravnih lica, a na listi su veoma uticajni biznismeni i kompanije, kao i prominentni političari.

10.45 - Zaharova: Rusija spremna da prevaziđe krizu u odnosima sa EU

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Rusija je spremna da razgovara o rešenjima krize sa EU, ali svaki predlog treba da uzme u obzir situaciju na terenu i da ima dodatnu vrednost za Moskvu, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- EU izgleda nastoji da potpuno potkopa svoju ekonomiju, da bi umirila SAD pre nego što svoje pozive na dijalog proprati konkretnim potezima. Što se nas tiče, mi smo otvoreni za razgovor o načinima izlaska iz trenutne krize", rekla je ruska zvaničnica u intervjuu za ruski list "Argumenti i fakti - prenosi TASS.

Ona je još naglasila da bi svaki predlog trebalo da uzme u obzir situaciju na terenu i da ima dodatnu vrednost za Rusiju.

10.39 - U Berdjansku sprečen teroristički napad

Na omladinskom forumu u Berdjansku sprečen je teroristički napad većih razmera, proizlazi iz svedočenja ukrajinskih diverzanata osumnjičenih za pripremu napada koje su priveli pripadnici snaga bezbednosti Rusije.

Forum je trajao od 6. do 9. novembra.

10.36 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vojne administracije.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

9.45 - Erdogan: Turska i dalje posrednik između Moskve i Kijeva

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Ankara nastaviti da ulaže napore u posredovanju između Rusije i Ukrajine radi početka pregovora o okončanju konflikta.

Turska neprekidno obavlja ulogu posrednika i to će nastaviti, a trenutno nije moguće pomenuti određeni datum kada će ta uloga Ankare dati rezultate, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari pre nego što je otputovao na samit Organizacije turkofonih država koji se održava u Uzbekistanu, preneo je Rojters.

9.34 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalni razvoj Ukrajine.

9.00 - Gađano 11 naselja DNR

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 138 granata iz artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, kao i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi 11 naselja republike. U napadu su poginula tri civila, a šest je ranjeno.

Oštećeno je osam zgrada i tri civilna objekta.

AP Photo/LIBKOS
 

U borbama je ubijeno više od 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan višecevni bacač raketa „Grad“, tri tenka, deset oklopnih vozila i automobila i oboreno pet bespilotnih letelica.

8.55 - Italija prestaje sa isporukama oružja Kijevu

Italija ne priprema nove isporuke naoružanja Ukrajini, izjavio je za izdanje „Mesađero“ ministar odbrane Italije Gvido Krozeto.

- Ne spremamo šesti paket (međuresorski dekret sa spiskom oružja za Kijev) i ne govorimo o isporukama raketa Ukrajini. Ne isključujem mogućnost da će u budućnosti biti nova odluka u okviru NATO i Evropske unije o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini, ali mi za sada završavamo sa isporukama oružja, koje je obećala prethodna Vlada - rekao je on.
Pored toga, on je nazvao pregovore jedinim pravim rešenjem za regulisanje sukoba.

8.26 - SAD odbile da Kijevu pošalju napredne dronove

Sjedinjene Američke Države neće isporučiti Ukrajini napredne dronove "Grey Eagle MQ-1C", kako bi izbegle eskalaciju sa Rusijom, navedeno je u izveštaju lista Vol Strit Džurnal, a prenosi Gardijan.

Kijev insistira na ovom oružju, a administracija predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je da bi zbog isporuke tog oružja rat mogao da eskalira, navodi britanski list.

Kako se navodi, s ovim dronovima Ukrajina bi imala mogućnost da gađa ciljeve u Rusiji.

8.12 - Erdogan pozdravio najavu povlačenja ruskih trupa iz Hersona

AP Photo/Burhan Ozbilici, File
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da odluka Rusije da se povuče trupe iz područja južnoukrajinskog grada Hersona pozitivan korak.

7.50 - SAD: I Rusija i Ukrajina izgubile više od 100.000 vojnika

Više od 100. 000 ruskih vojnika poginulo je od početka rata u Ukrajini, a slične gubitke su doživele i snage pod kontrolom Kijeva, saopštio je predsednik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Milej.

Dodao je da je prema podacima Pentagona u Ukrajini poginulo i oko 40.000 civila, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Uprkos velikom broju žrtava, američki zvaničnik kaže da Moskva nije bila u stanju da postigne svoje ciljeve u Ukrajini i da se postavilja pitanje koliko dugo će Rusija biti u stanju da održi invaziju koja je desetkovala i veći deo njenih mehanizovanih kopnenih snaga.

Upitan o izgledima za diplomatsko rešenje u Ukrajini, Milej je rekao da je rano odbijanje pregovora u Prvom svetskom ratu pogoršalo ljudsku patnju i prouzrokovalo milione žrtava.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Dakle, kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir... iskoristite trenutak - rekao je Milej tokom svog govora na pozornici Ekonomskog kluba Njujorka, američke neprofitne i nestranačke organizacije posvećene diskusiji o društvenim, ekonomskim i političkim pitanjima.

Milej je rekao i da svi pokazatelji ukazuju da Rusija nastavlja sa svojim povlačenjem iz Hersona.

- Neće im trebati dan ili dva, trebaće im dani, a možda čak i nedelje da povuku snage južno od reke Dnjepar - rekao je Milej, prenosi britanska agencija

7.10 - Putin posthumno odlikovao Kirila Stremousova

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao zamenika načelnika administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova Ordenom za hrabrost.

07.00 - UN: U petak u Ženevi nastavak razgovora o izvozu žita

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike