Đorđa Meloni: Italija snažno podržava NATO i Ukrajinu

10.11.2022

17:18

0

Njena vatrena podrška Ukrajini nije uvek u skladu sa stavovima njenih glavnih koalicionih partnera

Đorđa Meloni: Italija snažno podržava NATO i Ukrajinu
Đorđa Meloni - Copyright AP Photo/Alessandra Tarantino

Italijanska premijerka Ðorđa Meloni danas se sastala sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i izjavila da je Italija "snažno posvećena" Alijansi i naporima da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu.

Najbolji način da se sačuva evropska bezbednost je očuvanje jedinstva, naglasila je Melonijeva.

- Imajući u vidu najvažniji izazov današnjeg vremena, Italija snažno podržava teritorijalni integritet, suverenitet i slobodu Ukrajine. Političko jedinstvo NATO-a i naša puna podrška Ukrajini su po nama najbolji mogući odgovor NATO saveznika - rekla je.

Predsednica stranke Braća Italije u oktobru je postala prva italijanska premijerka, ali i prvi predvodnik vlade posle Drugog svetskog rata koji potiče iz redova krajnje desnice.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

Njena vatrena podrška Ukrajini nije uvek u skladu sa stavovima njenih glavnih koalicionih partnera iz Napred Italija Silvija Berluskonija i Lige Matea Salvinija, koji su mnogo uzdržaniji po tom pitanju.

Berluskoni je u oktobru izjavio da je ponovo uspostavio kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da su jedno drugom poslali rođendanske poklone i "lepe reči".

- Za rođendan mi je poslao 20 flaša votke i pismo puno lepih reči. Odgovorio sam flašama vina Lambrusko i takođe napisao veoma ljubazno pismo - rekao je tada Berluskoni.

Melonijeva je tada oštro reagovala na izjave Berluskonija, upozoravajući ga da u njenoj vladi neće biti mesta za bilo koga ko podržava Rusiju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike