Objavljen identitet napadača na Imrana Kana: Policija tvrdi da je u pokušaju atentata na bivšeg premijera učestvovao samo jedan čovek

09.11.2022

16:02

0

Policija je saopštila da je osumnjičeni strelac uhapšen nakon što ga je pristalica Kana Ibtesam Hasan savladao

Objavljen identitet napadača na Imrana Kana: Policija tvrdi da je u pokušaju atentata na bivšeg premijera učestvovao samo jedan čovek
Imran Kan - Copyright Carl Court/Pool Photo via AP, File

Pakistanska policija je u utorak otvorila krivičnu istragu o neuspelom atentatu na bivšeg premijera Imrana Kana i saopštila da je u njega umešan samo jedan strelac.

Kan (70) je sugerisao da su verovatno dve osobe pucale na njega na antivladinom skupu u istočnom gradu Vazirabadu prošlog četvrtka.

Bivša zvezda kriketa, koja je pozivala na održavanje vanrednih izbora otkako je svrgnuta s mesta premijera nakon što joj je u aprilu izglasanu nepoverenje u parlamentu, oporavlja se od rana na nozi u svom domu u gradu Lahoreu.

Policija je identifikovala osumnjičenog kao Mohameda Navida, muškarca u 30-im godinama.

U kopiji policijskog izveštaja, koju je video Rojters, navodi se da je muškarac iz mase u blizini Kana izvadio pištolj i počeo da puca, ranivši bivšeg premijera i još 10 ljudi, od kojih je jedan kasnije umro.

Policija je saopštila da je osumnjičeni strelac uhapšen nakon što ga je pristalica Kana Ibtesam Hasan savladao i osujetio njegov cilj.

AP Photo/Anjum Naveed, File
Imran Kan

Šef regionalne policije Aktar Abas rekao je za Rojters da je krivična istraga pokrenuta nakon registrovanja zvaničnog slučaja.

Ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaula rekao je u utorak da je osumnjičeni sam bio motivisan na ubistvo.

- Stvari koje smo našli u njegovom mobilnom telefonu pokazale su da je bio potpuno motivisan, potpuno posvećen - rekao je on na konferenciji za novinare.

Napadač bio izraziti vernik

Mohamed Navid se, prema rečima komšija, ove godine vratio iz Saudijske Arabije, gde je nekoliko godina radio kao vodoinstalater.

Opisali su ga kao tihu osobu i rekli su da je njegovo učešće u napadu bilo iznenađenje za njih, iako je pokazao neke znake religioznosti od povratka u Pakistan.

Twitter/Asad Ali Toor
Mohamed Navid

- Poznavao sam ga od detinjstva, nije imao loših navika, njegov čin nas je prosto šokirao - rekao je komšija Mohamed Sadik, dodajući da mu je Navid nedavno pričao o izgovaranju molitvi.

Išao je u džamiju u kraju i nedavno se usprotivio muzičkom događaju u obližnjoj školi, tražeći da se garantuje da se muzika neće puštati u vreme molitve.

Kan je na Tviteru u utorak rekao da je policijski slučaj „farsičan“.

On je optužio premijera Šehbaza Šarifa, ministra unutrašnjih poslova Ranu Sanaulu i obaveštajnog zvaničnika general-majora Fejsala Nasera ​​da planiraju da ga ubiju. Vlada i vojska su ovo demantovali.

Kan je 28. oktobra pokrenuo ono što je poznato kao dugotrajni protestni skup od Lahorea do glavnog grada, za koji je njegova stranka rekla da če se nastaviti u četvrtak na istom mestu gde je napadnut.

Pristalice Kana blokirale su u utorak puteve u blizini glavnog grada Islamabada, ometajući saobraćaj i zatvarajući škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike