Sastali se Šolc i Si Đinping: O čemu su razgovarala dva lidera u vreme velikih svetskih tenzija

04.11.2022

09:51

0

Autor: 24sedam

Tokom njihovog prvog sastanka otkako je nemački kancelar stupio na dužnost kineski lider je poručio da velike države sa uticajem, poput Kine i Nemačke treba još više da rade zajedno u vreme "promena i previranja“ u korist svetskog mira

Sastali se Šolc i Si Đinping: O čemu su razgovarala dva lidera u vreme velikih svetskih tenzija
Olaf Šolc i Si Đinping - Copyright Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

Predsednik Kine Si Ðinping istakao je danas na svom prvom sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom potrebu za većom saradnjom između Kine i Nemačke u "vreme promena i previranja“.

Poseta nemačkog lidera je prvi dolazak jednog lidera države G7 u Kinu u poslednje tri godine, i predstavljaće, prema mišljenju analitičara, test za odnose između Pekinga i Zapada posle dužeg perioda rastućih tenzija, prenosi Rojters.

Tokom njihovog prvog sastanka otkako je nemački kancelar stupio na dužnost Si je poručio da velike države sa uticajem, poput Kine i Nemačke treba još više da rade zajedno u vreme "promena i previranja“ u korist svetskog mira, izvestila je kineska državna televizija.

Nemački kancelar je, na sastanku u Velikoj dvorani naroda, takođe rekao Siju da je dobro što je organizovan direktan susret dva lidera u napetim vremenima, dok traje rat u Ukrajini koji stvara probleme za globalni poredak.

Želja za bližom saradnjom

Si Đinping je na sastanku istakao potrebu za većom saradnjom Kine i Nemačke u "vremenima promena i previranja", za dobrobit svetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Rojters.

Kay Nietfeld/Pool Photo via AP
Olaf Šolc i Si Đinping

- Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna. Kao velike i uticajne zemlje, u vremenima promena i previranja, Kina i Njemačka trebalo bi još više da sarađuju kako bi dale veći doprinos svetskom miru i razvoju - rekao je Si.

Šolc je na to uzvratio rekavši da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istakavši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak.

Nemački kancelar je napomenuo da će njih dvojica razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Evrope i Kine i borbom protiv klimatskih promena i globalne gladi, kao i o tome kako razviti kinesko-nemačke privredne veze.

Kay Nietfeld/Pool Photo via AP
Olaf Šolc i Si Đinping

Uoči Šolcove posete stigao je određeni broj kritika iz Evropske unije i stranaka koje su u koaliciji sa kancelarovom Socijaldemokratskom partijom, uglavnom iz redova Zelenih i liberala.

Delegaciji Nemačke, u kojoj su i privredni lideri ove zemlje, po sletanju u Peking jutros su rađeni testovi na kovid 19, a kinesko medicinsko osoblje u epidemiološkim odelima ušlo je u avion da izvrši testiranje, navodi britanska agencija.

Stroga kineska politika nulte tolerancije na kovid 19 i rastuće tenzije sa Zapadom uticale su da lideri velikih zapadnih sila ne posećuju Kinu u prethodnom periodu, dok je Si tek nedavno nastavio sa putovanjima u inostranstvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike