Stoltenberg izneo širi plan NATO: SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, ne samo zbog Rusije, nego i zbog Kine!

29.10.2022

15:09

0

Generalni sekretar Alijanse otkrio je šta stoji iza upornosti Vašingtona u finansiraju produžetka sukoba na istoku Evrope

Stoltenberg izneo širi plan NATO: SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, ne samo zbog Rusije, nego i zbog Kine!
Jans Stoltenberg - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Sjedinjene Američke Države treba da nastave da podržavaju Ukrajinu jer bi ruska pobeda u sukobu osnažila Kinu, tvrdi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Pobeda Rusije „bila bi loša za sve nas u Evropi i Severnoj Americi, u celom NATO, jer će to poslati poruku autoritarnim liderima, ne samo Putinu, već i Kini, da upotrebom brutalne vojne sile, oni mogu da ostvare svoje ciljeve“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Politiko, čiji su delovi objavljeni u petak.

- Važno je da saveznici u NATO stoje zajedno i da se pozabave posledicama uspona Kine – i da se složimo oko toga, što upravo i radimo - istakao je on govoreći o tome da je Peking ovog leta označen kao „izazov ” bloku.

Saopštenje dolazi pred međuizbore u SAD 8. novembra, na kojima se očekuje da će republikanci ostvariti značajan napredak i povratiti kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa. Dok su demokrate bile ujedinjene u podršci Ukrajini, mnogi republikanci, uključujući lidera manjine u Predstavničkom domu Kevina Makartija, nedavno su nagovestili da bi priliv pomoći Kijevu mogao značajno da se smanji ili čak potpuno zaustavi nakon glasanja.

Međutim, šef NATO je rekao da je uveren da će „i nakon međuizbora i dalje postojati jasna većina u Kongresu, u Domu i u Senatu, za nastavak značajne podrške Ukrajini“.

AP Photo/Bernat Armangue
Jens Stoltenberg

Pomoć Vašingtona Kijevu mora da se održi „delimično zato što, ako Putin pobedi u Ukrajini, to će biti katastrofa za Ukrajince“, dodao je on.

Prema Stoltenbergu, kontinuirano vojno prisustvo SAD, a takođe i Kanade u Evropi, bilo je, sveukupno, „od suštinskog značaja za snagu i kredibilitet te transatlantske veze“.

SAD su bile najsnažnija podrška Ukrajine od izbijanja njenog sukoba sa Rusijom krajem februara, obezbeđujući Kijevu oružje, sredstva i obaveštajne podatke. Vašington je već pružio više od 17 milijardi dolara vojne pomoći vladi Zelenskog - mnogo više nego što su se evropske zemlje zajednički obavezale. Isporuke američkog oružja uključivale su sofisticirani hardver kao što su višecevni raketni bacači Himars, haubice M777 i borbene bespilotne letelice.

Moskva je dosledno kritikovala zapadnu pomoć Kijevu, rekavši da ona samo produžava borbe i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike