Si krenuo Maovim stopama i zacementirao svoju vlast: Ovih 7 muškaraca će vladati Kinom narednih pet godina (FOTO)

24.10.2022

07:00

0

Autor: N. Pavlović

Kineski lider osigurao i treći mandat

Si krenuo Maovim stopama i zacementirao svoju vlast: Ovih 7 muškaraca će vladati Kinom narednih pet godina (FOTO)
si-đinping - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Si Đinping eliminisao je ključne rivale i učvrstio je svoju vlast tokom 20. kongresa Komunističke partije Kine na kome je treći put proglašen za generalnog sekretara stranke što je pre njega učinio samo Mao Cedung.

Kongres je završen Sijevim trijumfom jer je izvesno da je postao najmoćniji kineski lider, a dva visoka zvaničnika su penzionisana - premijer Li Kećijang kao i reformator Vang Jang.

Ono što je najvažnije - početkom naredne godine Si će dobiti i treći predsednički mandat što bi trebalo da signalizira da bi mogao doživotno da bude predsednik Kine.

"Kina je potrebna svetu"

Završnicu Kongresa je obeležio i iznenadni odlazak bivšeg lidera Hu Đintaoa iz dvorane, u pratnji obezbeđenja, što su zapadni mediji shvatili kao "izbacivanje" jer se iz nekog razloga zamerio Siju. Ipak, Peking se kasnije oglasio rekavši da je Hu lošeg zdravlja, što se moglo i videti na određenim snimcima. Sa druge strane, bilo je primetno i odsustvo još jednog bivšeg vođe, Đijang Cemina. Doduše, on ima 96 godina.

Čim je Hu, koji je navodno nameravao da se obrati okupljenima, izašao iz dvorane, Si je započeo svoj govor i dominaciju.

- Prepuni samopouzdanja krećemo na put na kojem ćemo od Kine napraviti još moderniju socijalističku zemlju u svim pogledima. Želimo da osvežimo kinesku naciju na svim frontovima i krenemo u još veću modernizaciju. Kina mora ostati na visokom stepenu pripravnosti kao student na ispitu koji nikad neće završiti - rekao je Si.

On je istakao da je Kina bila i da će ostati vrlo važna za napredak čitavog sveta i da neće odstupiti od svojih načela, a to su brz ekonomski rast i dugogodišnja stabilnost.

Kako je rekao Si, partija će postati nepobediva samo ako dopusti da se i ona može menjati.

Poručio je da se Kina ne može razvijati bez sveta, a da je svetu takođe potrebna Kina.

Novi premijer Kine biće Li Ćijang, a osim njih za članove Stalnog komiteta izabrani su i Džao Leđi, Vang Huning, Cai Ći, Li Si, Ding Suesijang.

AP Photo/Ng Han Guan
 

Stalni komitet je najmoćnije kinesko političko telo, zaduženo za donošenje najvažnijih odluka u zemlji, koja je proteklih godina postala druga po snazi svetska ekonomija.

Članovi Stalnog komiteta biraju se glasovima 205 članova Centralnog komiteta, ali se to glasanje smatra formalnošću, pošto se odluke o sedmočlanom sastavu donose mesecima ranije, na sastancima vodećih partijskih funkcionera iza zatvorenih vrata.

Centralni komitet je izabrao i članove Politbiroa kojih je 24, uključujući sedam članova Stalnog komiteta.

U novom Politbirou nema nijedne žene, posle 72-godišnje zamenice premijera Sun Ćunlan, koja je bila jedina žena u prethodnom sastavu Politbiroa i sada odlazi u penziju.

Ko je ko u vrhu vlasti?

Analitičari smatraju da bilo koji preostali viši zvaničnik najverovatnije neće biti kritičan prema Siju. Predsednik je u govoru poručio delegatima: "Usudite se da se pomučite, usudite se da pobedite, zakopajte svoje glave i naporno radite. Budite usredsređeni da idete napred".

AP Photo/Ng Han Guan
 

Njegova vizija Kine podrazumevaće i više državnog mešanja u ekonomiju.

Delegati su odobrili izmene Ustava čime Si praktično postaje stub partije, a većina starijih mogućih rivala je poslata u penziju.

Stalni komitet je sada popunjen muškarcima koji su dugogodišnji prijatelji Sijeve porodice ili saradnici koji su se istakli u poslednje vreme.

Si Đinping (69)

Si je preuzeo vođsto partije, a samim tim i Kine, krajem 2012. godine. Tokom ovog Kongresa je zacementirao svoju vlast i dobio još pet godina na vlasti, a po svemu sudeći, ni tu neće biti kraj. Obnovljene su mu funkcije generalnog sekretara partije, kao i predsedavajućeg centralne vojne komisije. U martu bi trebalo da osvoji treći predsednički mandat.

AP Photo/Ng Han Guan
Si Đinping

Li Ćijang (63)

Sijev bliski saveznik, Li Ćijang, partijski je sekretar Šangaja što je tradicionalno plodno tlo za najviše nacionalne lidere. Kada se Li Kećijang bude zvanično povukao sa premijerskog mesta u mart, on će ga naslediti.

Li je rukovodio lokdaunima u Šangaju početkom ove godine, ne odstupajući od stroge strategije "nula kovida" koju Si i dalje favorizuje uprkos ekonomskim gubicima. 

Njegov uspon analitičari vide kao znak da Si ceni lojalnost i poznata lica kao prednost u odnosu na kompetenciju.

AP Photo/Ng Han Guan
Li Ćijang

Kada je Si od 2004. do 2007. bio glavni partijski čovek u provinciji Žeđijang, Li je služio kao njegov šef osoblja, a posle ga je novi predsednik unapredio u guvernera pomenute provincije. Potom je Li postao partijski sekretar provincije Đijangsu što mu je dalo potrebno iskustvo kako bi u budućnosti obavljao još veće uloge.

Džao Leđi (65)

Džao korene vuče iz dve osiromašene zapadne provincije - Šensi (njegov zavičaj) i Ćinghaj, gde je 2000. godine postao najmlađi guverner u istoriji zemlje.

Nalazi se na čelu najvišeg antikorupcionaškog tela, Centralne komisije za inspekciju discipline, koja služi kao ključni instrument za jačanje partije i lične kontrole Sija Đinpinga.

AP Photo/Ng Han Guan
Džao Leđi

Džao je predsedavao i moćnim Departmanom za organizaciju gde je nadgledao postavljanje svih viših zvaničnika širom Kine. Na taj način je i on pokazao svoju lojalnost.

Vang Huning (67)

Vang, takođe veliki Sijev saveznik, jedini među starijim komunističkim kadrom nema administrativnog iskustva u vođenju provincije ili većeg grada. Umesto toga, služi kao politički teoretičar, ideološki savetnik i stručnjak zadužen za propagandu i spoljnu politiku.

Nekadašnji akademik poznat je po svojim teorijama o "neoautoritarijanizmu", a zagovara snažnu, centralizovanu državu koja se tako odupire stranim uticajima. Veruje i u snažno vođstvo, odbacujući tako zamisao o kolektivnom vođstvu koja se pojavila nakon Maove smrti.

AP Photo/Ng Han Guan
Vang Huning

Cai Ći (66)

Partijski sekretar Pekinga iznenađujući je član Stalnog komiteta. Nalazio se na nekoliko dugačkih lista potencijalnih kandidata, ali nije dobio veliki vetar u leđa.

Njegovo postavljanje na funkciju treba da pokaže kako Si poštuje ljude koji se penju na lestvici. 

Cai je veći deo života proveo u provinciji Fuđijan, gde je i radio. Potom se preselio u obližnju provinciju Žeđijang, gde je Si služio kao guverner, pre nego što je 2017. godine postao prvi čovek Pekinga.

AP Photo/Ng Han Guan
Cai Ći

Takođe je veliki zagovornik politike "nula kovida", a tokom njegovog mandata ove godine su održane Zimske olimpijske igre.

Ding Suesijang (60)

Ding Suesijang je stari Sijev saveznik od poverenja. Služio je kao njegov politički sekretar kada je Si vodio Šangaj 2007. godine, a zajedno sa njim se penjao na lestvici, pa je postao privatni sekretar današnjeg lidera.

Mašinski je inženjer, a karijeru je započeo kao istraživač na Šangajskom institutu za istraživanje materijala pre nego što se u potpunosti posvetio politici.

Najmlađi je član Stalnog komiteta i jedini koji bi mogao na to mesto da bude reizabran 2027. godine.

AP Photo/Ng Han Guan
Ding Suesijang

Ipak, Si je već podigao lestvicu za odlazak u penziju što bi značilo da bi i mnogi drugi mogli da ostanu u ovom najmoćnijem telu u Kini.

Li Si (66)

Li Si je dugo u Sijevim uskim krugovima. Navodno, njih dvojica su prijatelji već skoro 40 godina, otkad je Li radio za partijskog veterana bliskog Sijevom ocu.

Dosledno je napredovao tokom karijere širom Kine, a studirao je kineski jezik i literaturu. Nedavno je dobio zvanje mastera na Univerzitetu Cinghua.

AP Photo/Ng Han Guan
Li Si

Trenutno rukovodi provincijom Guangdong gde je odgovoran za razvoj Velike zalivske oblasti, Sijevog plana da se devet gradova integriše sa Hongkongom i Makaoom, kako bi se stvorio moćan ekonomski centar.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike