Oštar odgovor Kine Americi: Nuklearna ucena neće delovati na nas!

29.10.2022

10:18

0

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da novoobjavljeni Pregled nuklearnog položaja SAD „mnogo miriše na hladni rat i mentalitet nulte sume“

Oštar odgovor Kine Americi: Nuklearna ucena neće delovati na nas!
Ilistracija - Copyright Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP

Kina je saopštila da će svaki pokušaj „nuklearne ucene“ Sjedinjenih Američkih Država propasti, optužujući Vašington da podstiče konfrontaciju nakon što je objavio svoj najnoviji Pregled nuklearnog položaja (NPR).

Upitan o nedavno objavljenom dokumentu, koji izlaže politiku SAD o nuklearnom oružju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da NPR „mnogo miriše na hladni rat i mentalitet nulte sume“ i „koristi nuklearno oružje kao oruđe za uspostavljanje geopolitičkog dnevni red."

- Moram da naglasim da su u ovom najnovijem NPR SAD iznele neodgovorne primedbe i optužbe, kao i neosnovane spekulacije o kineskoj normalnoj modernizaciji svojih nuklearnih snaga - rekao je Vang novinarima u petak, dodajući da su Sjedinjene Američke Države posebno „skrojile“ „strategiju nuklearnog odvraćanja“ protiv Pekinga.

- Kina je ozbiljno zabrinuta i čvrsto se protivi takvom potezu. Dozvolite mi da pojasnim da imamo sposobnost i samopouzdanje da zaštitimo interese naše nacionalne bezbednosti. Američka nuklearna ucena neće delovati na Kinu - dodao je on.

Nova američka strategija, sa koje je oznaka tajnosti skinuta u četvrtak, krši obećanja iz kampanje predsednika Džozefa Bajdena, ostavljajući otvorena vrata za nuklearni odgovor na nenuklearni napad. Dok je Bajden insistirao da je „jedina svrha“ američkog nuklearnog arsenala da odvrati ili uzvrati na prvu upotrebu bombe, NPR koji je odobrila Bela kuća zaključio je da bi takav pristup „rezultirao neprihvatljivim nivoom rizika, u svetlu niza nenuklearnih sposobnosti koje razvijaju i postavljaju konkurenti”.

AP Photo/Liu Zheng, File
Vang Venbin

Vang je dalje rekao da ažurirana američka politika „smanjuje prag za korišćenje nuklearnog oružja“, dok istovremeno „povećava takozvanu nuklearnu pretnju iz određenih zemalja“.

- SAD imaju najveći nuklearni arsenal na svetu i nastavljaju da unapređuju svoju „nuklearnu trijadu" i selektivno unapređuju međunarodni proces kontrole nuklearnog naoružanja samo kada to služi za suzbijanje zemalja koje vide kao rivale. Ono što stoji iza politike SAD je njena hegemonistička logika traženja apsolutne vojne nadmoći, što bi moglo da izazove trku u nuklearnom naoružanju - kazao je Vang.

Bajdenova administracija je više puta proglašavala Kinu za najvećeg konkurenta Vašingtona i najveću brigu, a Pentagon je rekao da Peking predstavlja „najsveobuhvatniji i ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost SAD“ u svojoj novoj Strategiji nacionalne odbrane, koja je takođe objavljena u četvrtak zajedno sa novim NPR i Pregledom raketne odbrane.

Tenzije između dve sile su naglo porasle od avgusta, kada je predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan uprkos glasnim primedbama Pekinga, koji ostrvo smatra delom svoje teritorije. Iako je ovo putovanje izazvalo nezapamćenu rundu kineskih vojnih vežbi u vazduhu i vodama oko Tajvana, zapadne delegacije su ipak nastavile da posećuju Tajpej u mesecima od tada, a Nemačka je ranije ove sedmice tamo poslala zakonodavce.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike