Nebenzja "udario" na SAD kao retko ko, Rusija se vraća sporazumu o žitu uz posredovanje Turske!

02.11.2022

20:47 >> 22:23

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Nebenzja "udario" na SAD kao retko ko, Rusija se vraća sporazumu o žitu uz posredovanje Turske!
Ilustracija - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo

U toku je 252. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu. Tokom jučerašnjeg dana eksplozije su odjekivale u Harkovskoj, Kijevskoj i Hersonskoj oblasti.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, dok ruske specijalne službe imaju dokaze da su pripadnici britanske ratne mornarice umešani u sabotažu gasovoda Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Kremlj.

Britansko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, a Međunarodna agencija za atomsku energiju počela je inspekciju u Ukrajini zbog ruskih navoda o "prljavoj bombi".

Najvažnije činjenice

U toku je 252. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.22 - Hvala na poverenju!

Toliko za danas u blogu o specijalnoj operaciji, čitamo se i narednog dana od ranih jutarnjih sati, kao i svakog od početka sukoba.

22.44 - Ukrajinski mediji javljaju da se čuju eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

Takođe, dronovima su pogođeni ciljevi u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Deo grada ostao je bez struje.

21.48 - Kambodža šalje deminere da obučavaju Ukrajince

Kambodža će obezbediti svoje stručnjake za deminiranje koji će obučavati sapere, ukrajinske vojne inženjere.

Premijer Kambodže Hun Sen je rekao da će poslati svoje specijalce u Ukrajinu u saradnji sa Japanom, prenela je ukrajinska "Pravda".

Generalni direktor Kambodžanskog centra za uklanjanje mina Heng Ratana rekao je da će njegova agencija poslati prvu grupu u Ukrajinu početkom decembra, a druga bi mogla biti poslata u prvom kvartalu 2023.

21.25 - Erdogan: Šolc za nalaženje zajedničke pocizije s Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, nakon što je Rusija objavila da će nastaviti sa učešćem u Sporazumu o žitaricama, da je nemacki kancelar Olaf Šolc promenio mišljenje i kaže da sada treba naći "zajedničku poziciju sa Putinom", preneo je turski javni servis ATV.

20.00 - Nebenzja: Sankcije SAD intrument kojim ce pokoravati oponente

Ruski ambasador u Ujedinjenim Nacijama Vasilij Nebenzja, izjavio je danas da SAD nastoje da pretvore svoje nelegitimne unilateralne sankcije u instrument kojim će naterati oponente da se pokoravaju njihovoj volji.

- Vašington pokušava da pretvori ozloglašenu doktrinu Monro globalnom i da svoje oponente nateraju da se pokore njihovoj volji - rekao je Nebenzja na sastanku Generalne skupštine UN, posvećene nacrtu rezolucije o ukidanju embarga SAD prema Kubi.

AP Photo/Seth Wenig
 

19.45 - Erdogan: Važno je za ceo svet da Ukrajina i Rusija prodaju žito

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom lideru Zelenskom da je sposobnost Ukrajine i Rusije da prodaju žito od ključne važnosti za ceo svet.

Kako je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, Erdogan je kazao da treba povećati diplomatske napore da se rat okonča pravednim rešenjem.

19.30 - Zelenski zahvalio Erdoganu na očuvanju sporazuma o žitu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovom, kako je rekao, aktivnom učešću u očuvanju sporazuma o izvozu žitara iz crnomorskih luka.

Zelenski je na Telegramu objavio da je sa Erdoganom takođe razgovarao o daljim koracima za povratak zatvorenika, rekavši da je podrška Turske važna.

AP Photo/Leo Correa
 

18.44 - Rudenko: Ostanak Rusije u Sporazumu zavisiće od implementacije dogovora

Produžetak ruskog učešća u Sporazumu o žitaricama nakon 18. novembra zavisiće od implementacije tog dogovora, bez obzira na trenutnu odluku Moskve da nastavi sa učešćem, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

- Što se tiče odluke o produžetku, to je pitanje o kojem će se odlučiti u skladu sa pratećim faktorima. A glavni faktor je činjenica da sporazum postignut sa UN, Turskom i Ukrajinom bude implementiran u potpunosti, što znači i sa ruske i sa ukrajinske strane. Nažalost, vidimo veliku disproporciju, jer se odredbe sporazuma koje se tiču ruskog izvoza žitarica i đubriva slabo implementiraju, tako da ćemo i tu činjenicu uzeti u obzir - objasnio je Rudenko.

17.01 - Kompanija Nord Strim prikupila podatke o oštećenju gasovoda

Kompanija Nord Strim je završila sa prikupljanjem podataka o lokaciji oštećenja gasovoda u Švedskoj, izjavio je operater gasovoda Severni tok.

- Prema preliminarnim rezultatima uviđaja na mestu oštećenja, na morskom dnu pronađeni su krateri dubine od tri do pet metara na udaljenosti od oko 248 km jedan od drugog - saopštila je kompanija i dodala da je deo cevi između kratera uništen, kao i da stručnjaci nastavljaju sa analizom prikupljenih podataka.

Profimedia
 

16.35 - Gutereš pozdravio nastavak učešća Rusije u sporazumu o žitu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je danas nastavak učešća Rusije u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, saopštio je portparol UN Stefan Dužarik.

On je naglasio da se Gutereš i dalje zalaže za obnovu sporazuma pre mogućeg isteka 19. novembra.

16.30 - Putin: Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o žitu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o isporuci žita, ali da ukoliko to učini, to neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku.

15.30 - Ukrajinske snage ispalile su 18 raketa na Herson

Protivvazdušna odbrana oborila je 12 raketa, a šest „Himarsa“ palo je kod Antonovskog mosta, saopštile su hitne službe grada.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

15.25 - Putin: Spremni smo da besplatno obezbedimo žito najsiromašnijima

Predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa predsednikom Indonezije Ðokom Vidodoom potvrdio je spremnost zemlje da besplatno obezbedi značajnu količinu žita najsiromašnijim zemljama, saopštila je danas pres služba Kremlja.

- U kontekstu podrške globalnoj prehrambenoj bezbednosti, Vladimir Putin je naveo fundamentalne ruske pristupe implementaciji istanbulskih sporazuma, koji se odnose na izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokadu ruskih poljoprivrednih proizvoda i izvoza đubriva na svetska tržišta - navodi Kremlj u saopštenju, a prenosi agencija TASS.

15.12 - Putin: Rusko naoružanje treba stalno unapređivati

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da rusko naoružanje treba stalno unapređivati.

Putin je, na sastanku sa članovima Koordinacionog saveta za snabdevanje Oružanih snaga, rekao da je potrebno da se osigura konkurencija između proizvođača tehnike i opreme za vojsku.

- To se odnosi i na samo oružje koje se mora stalno, kontinuirano usavršavati i ostati efikasno. Za to je, ponavljam, važno da se obezbedi aktivna konkurencija između proizvođača i konstruktora - rekao je Putin.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

15.02 - Rusija: Prioritet je izbegavanje nuklearnog sukoba svetskih sila

Rusija je u potpunosti posvećena sprečavanju nuklearnog rata i njen prioritet je izbegavanje nuklearnog sukoba između svetskih nuklearnih sila, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- U potpunosti potvrđujemo našu posvećenost zajedničkoj izjavi lidera pet država koje poseduju nuklearno oružje, o sprečavanju nuklearnog rata i izbegavanju trke u naoružanju - navodi se.

U zajedničkom saopštenju Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije i Francuska, koje je objavljeno 3. januara, ukazuje se na njihovu odgovornost za izbegavanje nuklearnog rata.

14.47 Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, to će posebno koristiti zemljama Afrike

14.21 - SAD: Nema znakova da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje

SAD ne primećuju nijedan znak da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je naveo da nema poseban komentar na pisanje Njujork tajmsa da Rusija navodno priprema nuklearne napade.

SAD kontinuirano prate korake Moskve nakon što je Rusija pomenula moguću upotrebu nuklearnog oružja, a trenutno nema indikacija da se takvo nešto priprema, istakao je Kirbi.

AP Photo/Evan Vucci
 

14.05 - UKR zahvalna Turskoj, UN zbog odluke Rusije o sporazumu

Ukrajinske vlasti zahvalile su danas Turskoj i Ujedinjenim nacijama na njihovoj ulozi u odluci Rusije da nastavi učešće u sporazumu o izvozu žita iz Ukrajine.

Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov posebno je izrazio zahvalnost za uloge koje su odigrali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Jedan od visokih zvaničnika, koji nije želeo da bude imenovan rekao je za Rojters da je odluka Moskve uglavnom rezultat turskog pritiska na Rusiju.

13.30 - SAD pozdravile povratak Rusije sporazumu o žitu

Rusija ne može da bude prepreka za svetsku proizvodnju hrane, izjavila je danas američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild nakon što je Moskva saopštila da će se ponovo priključiti sporazumu koji omogućava izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Rusija ne može da sprečava globalno snabdevanje hranom, rekla je Tomas-Grinfild.

13.06 - Britanija uvela sankcije četvorici ruskih biznismena

Velika Britanija uvela je sankcije četvorici ruskih biznismena čije se kompanije dovode u vezu sa ratom u Ukrajini, saopštilo je danas britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Sang Tan
Roman Abramovič

Među sankcionisanima su Aleksandar Abramov i Aleksandar Frolom, koje Britanija povezuje sa ruskim biznismenom Romanom Abramovičem, kome je London uveo sankcije ranije ove godine.

- Od danas sankcionišemo još četiri oligarha koji su stekli privilegije zbog poznanstva sa Putinom, a zauzvrat finansiraju njegovu vojnu mašineriju - rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli.

12.51 - Zelenski: Ukrajina 30 godina nije gradila snažan bezbednosni sistem

Ukrajina tokom 30 godina nezavisnosti nije gradila snažan bezbednosni sistem i to je glavna greška ukrajinske politike, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Upitan da li je moguć nuklearni rat, Zelenski je rekao: „Nisam siguran, ne želim da iznosim procene. Smatram da se ne treba plašiti toga, ne treba se plašiti Rusije“.

12.44 - Berbok: Nastavićemo da šaljemo brodove za ukrajinsko žito

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas da međunarodna zajednica može postići rezultate ignorisanjem "ruskih laži", komentarišući najavu Moskve da će nastaviti učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

AP Photo/Manu Fernandez
Analena Berbok

- Rusija je još jednom pokušala da koristi glad kao oružje, da koristi žito kao oružje. A svetska zajednica predvođena Ujedinjenim nacijama je jasno stavila do znanja da ne veruje u ruske laži i da će nastaviti da šalje brodove - rekla je Berbok za nemačku TV Velt, prenosi Rojters.

12.25 - Zaharova: Rusija je voljna da pregovara sa Ukrajinom

Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu o Ukrajini, spremna je za sve vrste kontakata, ali će se istovremeno voditi nacionalnim interesima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

12.04 - Rusija: Poziv na razgovor ambasadorki Velike Britanije zbog napada dronom

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će pozvati na razgovor britansku ambasadorku u Moskvi Deboru Broner zbog, kako navodi, umešanosti britanskih specijalaca u ukrajinski napad dronom na rusku flotu na Krimu.

Predstavnica za medije ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da je taj napad izveden pod vođstvom specijalaca iz britanske mornarice i da će zbog toga ambasadorka Broner biti pozvana na kratak razgovor u ministarstvo, objavio je Rojters.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Velika Britanija je negirala te navode.

10.49 - Šojgu: Kijev spreman da rasporedi nuklearno oružje

Rusiji su poznati pokušaji Ukrajine da stvori prljavu nuklearnu bombu i njenu spremnost da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

9.50 - Kuleba: Oko 16.000 domova bez struje, vratićemo snabdevanje

Regionalni guverner Kijeva Oleksij Kuleba saopštio je da je 16.000 domova ostalo bez struje, prenosi Gardijan.

On je u poruci na Telegramu poručio građanima da ukrajinski „inženjeri već treći dan rade bez prestanka”.

- Tokom dana vratićemo snabdevanje strujom za sve pretplatnike - naglasio je Kuleba.

9.42 - Poljska diže ogradu na granici sa Kalinjingradom

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak izdao je naredbu za izgradnju privremene barijere duž granice sa ruskom teritorijalnom ekklavom Kalinjingradskom oblasti.

9.39 - Italija zamrznula slanje šestog paketa vojne pomoći Kijevu

Profimedia
Đorđa Meloni

Italija je zamrznula slanje šestog paketa vojne pomoći Kijevu, piše "Mesađero", pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

Operacija vojne pomoći Ukrajini stavljena je na pauzu „samo zato što je prvo potrebno usaglasiti sa NATO i detaljno razmotriti vojne zahteve Ukrajine“, rekli su izvori.

- Tek tada ćemo videti šta je potrebno Kijevu i kakvo oružje možemo da isporučimo - saopštili su u italijanskoj vladi.

Ključni za ovu diskusiju biće razgovori između generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i italijanske premijerke Đorđe Meloni i italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta. Šef NATO bi trebalo narednih dana da stigne u Rim.

9.20 - Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna uzbuna je objavljena u Černigovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgorodskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj oblasti Ukrajine, javljaju lokalne vlasti.

AP Photo/LIBKOS
 

9.17 - Štrahe planira konferenciju o Ukrajini

Bivši austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe radi na organizovanju konferencije o ratu u Ukrajini.

Nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO), koji je morao da se povuče sa svih političkih funkcija usled korumpcionaške afere "Ibica", prema pisanju bečkog dnevnika "Standard", namerava da 12.decembra održi konferenciju koja ima za cilj da analizira rat u Ukrajini, a kako tvrdi list, između ostalog i da li se radi o agresiji Rusije.

"Standard" navodi da lista učesnika ukazuje da Štrahe želi da okupi desničare i rusofile.

Tako su među onima koji su već potvrdili dolazak ili su pozvani Andreas Melcer iz FPO, političar Zelenih Austrije Efgani Denmec, Frank Kreelman iz belgijskog "Vlams Belanga", a pozvani su i poslanici desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

8.21 - Očekuje se normalizacija u prehrambenom dogovoru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavešten je stavu Ukrajine povodom prehrambenog sporazuma, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar u intervjuu listu "Milijet".

Profimedia
Šojgu i Akar

- Sinoć sam razgovarao sa gospodinom Šojguom telefonom. On je bio zabrinut. Prihvatili smo njegovu zabrinutost. Razgovarali smo i sa ukrajinskim ministrima. Nakon što smo obavili neophodan posao, preneli smo Šojguu da nema razloga za zabrinutost, očekujemo da se situacija normalizuje - rekoa je Akar.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora je pokrenuto pitanje važnosti nastavka ove inicijative za rešavanje globalne prehrambene krize.

7.50 - Sirene za vazdušni napad oglasile se širom Ukrajine

U pojedinim ukrajinskim regionima proglašeno je jutors upozorenje za vazdušne napade , prema internet servisu „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TASS.

U Dnjepropetrovsku proglašena je uzbuna za vazdušni napad kao i u Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, a takođe i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva.

Sirene za vazdušni napad oglašavale su se tokom noći u Kijevskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, navodi TASS.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.30 - Šolc i Erdogan osuđuju nuklearnu retoriku Moskve

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su u telefonskom razgovoru da je "nuklearka retorika" Rusije neodgovorna, saopštio je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt.

Šolc je razgovarao sa Erdoganom o aktuelnoj situaciji u regionu.

Šolc je pohvalio tursko zalaganje za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnomorske inicijative.

Optužbe Rusije da Ukrajina priprema primenu takozvane „prljave bombe", Šolc je odlučno odbacio kao neosnovane.

Šolc i Erdogan su dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu u vezi sa aktuelnom bezbendosnom situacijom.

7.20 - Zelenski: Svet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka i istakao da "svet mora da da čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti".

AP Photo/Leo Correa
 

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka sa teretom zahvaljujući naporima Turske i Ujedinjenih nacija da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Rojters.

- Rusiji mora biti jasno stavljeno do znanja da će dobiti adekvatan odgovor od sveta na bilo kakve korake da poremeti naš izvoz hrane. Ovde su očigledno u pitanju životi desetina miliona ljudi - poručio je Zelenski.

Ministarstvo odbrane Rusije 29. oktobra je saopštilo da je "nakon terorističkog napada koji je izvršio kijevski režim uz učešće specijalaca iz Ujedinjenog Kraljevstva protiv ruske Crnomorske flote i civilnih brodova angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, ruska strana odlučila da obustavi svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka".

7.15 - UN očekuju nastavak izvoza ukrajinskog žita

Koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za sporazum o izvozu žita Amir Abdulah izjavio je da UN očekuju da će natovareni brodovi hranom isploviti u četvrtak, 3. novembra iz ukrajinskih luka.

- Izvoz žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine treba da se nastavi. Iako za 2. novembar nije planiralo kretanje plovila u okviru crnomorske inicijative za žito, očekujemo da će natovareni brodovi isploviti u četvrtak - naveo je Abdulah na Tviteru, a preneo Rojters.

7.10 - Nastavljaju se borbe u Ukrajini. 

Tokom jučerašnjeg dana eksplozije su odjekivale u Harkovskoj, Kijevskoj i hersonskoj oblasti, a prekinuto je i napajanje reaktora Zaporoške nuklearke.

Ruska vojska pokrenula je ofanzivu na Mariniku i u pravcu Bahmuta i Avdejevke u Donbasu, na istoku, a prema Nikolajevu, na južnom frontu. U ruskom vazdušnom napadu na Nikolajev nastradala je jedna osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike