Putin: Rusija ne stvara probleme, već stabilnost na svetskom energetskom tržištu; Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti

11.10.2022

19:37

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Putin: Rusija ne stvara probleme, već stabilnost na svetskom energetskom tržištu; Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti
rat-ukrajina - Copyright AP Photo/Roman Hrytsyna/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool/Leo Correa

U toku je 230. dan sukoba u Ukrajini.

U jučerašnjim napadima na brojne gradove stradalo je najmanje 12 civila, a desetine ljudi su povređene.

Ruski predsednik poručio da će na bilo kakve nove napade Ukrajine odgovori biti oštri. Napade osudili lideri UN, NATO-a, EU.

Ukrajina obustavila izvoz struje kako bi stabilizovala svoj energetski sistem.

Šta znamo do sada?

U  toku je 230. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.35 - U centru Kijeva srušen spomenik Puškinu

 

 

Kako pišu ukrajinski mediji, demontaža spomenika posvećena je pripadniku Oružanih snaga Ukrajine sa nadimkom „Buk“ koji je likvidiran u maju 2022. godine.

21.17 - Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti

U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je „žuti“, viši stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksjonov.

- Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazi - napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Profimedia
 

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne agencije, organi izvršne vlasti i organi samouprave preduzimaju dodatne mere kako bi obezbedili bezbednost pojedinaca, društva i države, preneo je TASS.

20.53 - Panika zbog mogućeg pogoršanja situacije u Ukrajini

Ministarstva spoljnih poslova Alžira, Bahreina, Egipta, Jordana, Iraka, Saudijske Arabije, Sudana, Libana, UAE, Omana i Palestine pozivaju svoje građane da što je pre moguće napuste teritoriju Ukrajine zbog mogućeg pogoršanja situacije u ovoj zemlji.

19.15 - Akar i Šojgu razgovarali o situaciji u Ukrajini

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov ruski kolega Sergej Šojgu razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita iSiriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

- Razgovarano je o situaciji u Ukrajini, sprovođenju sporazuma o hrani, sirijskom rešenju, bilateralnim i regionalnim pitanjima odbrane i bezbednosti - navodi se u saopštenju, prenela agencija TASS.

Kako se navodi, strane su konstatovale važnost brzog prekida vatre u Ukrajini kako bi se sprečilo dalje povećanje broja poginulih, kao i uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu.

19.11 - Putin: Rusija ne stvara probleme, već stabilnost na svetskom energetskom tržištu

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Rusija ne postupa tako da nekome stvara probleme, njena dejstva su usmerena na stvaranje stabilnosti na svetskom energetskom tržištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom u Sankt Peterburgu.

19.03 - Kirbi: Prvi PVO sistemi Nasams biće isporučeni Kijevu u najskorije vreme

Prvi sistemi PVO „Nasams“ biće isporučeni Ukrajini „u najskorije vreme“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

- Usrdno radimo na tome da im isporučimo prva dva sistema „Nasams". Smatramo da smo na putu da ih predamo u najskorije vreme - rekao je Kirbi, ne navodeći tačan datum.
Takođe je dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti isporuka „dodatnih sredstava PVO“ Ukrajini.

18.57 - Medvedev: Isporuka MLRS oružja Kijevu put do svetskog rata

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da bi snabdevanja Kijeva višecevnim raketnim sistemima dugog dometa (MLRS) bio najbrži način eskalacije sukoba do nivoa svetskog rata.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

- Najbrži način za eskalaciju sukoba u Ukrajini do nepovratnih posledica svetskog rata je snabdevanje Kijeva višecevnim sistemima dugog dometa - napisao je Medvedev na objavi na društvenoj mreži Telegram.

Komentarisao je i izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga “da bi pobeda Rusije u Ukrajini značila poraz za Alijansu”.

- Primedba generalnog sekretara NATO da će pobeda Rusije značiti poraz Severnoatlantske alijanse direktna je potvrda da blok učestvuje u ratu protiv naše zemlje… Pošteni Norvežanin je konačno priznao - napisao je Medvedev u objavi.

18.40 - Nemačka isporučila Ukrajini PVO sistem IRIS-T

Ukrajina je danas dobila prvi od četiri PVO sistema IRIS-T, koje joj je Nemačka ranije obećala, rekao je izvor iz nemačkog Ministarstva odbrane i tako potvrdio pisanje nemačkog Špigla.

Isporuka je obavljena ranije nego što je planirano, dodao je izvor, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas, tokom virtuelnog sastanka idera G7, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za to što je, kako se navodi, ubrzao isporuku PVO sistema.

18.35 - Putin i Grosi o situaciji oko nuklearke u Zaporžju

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastao se danas sa Generalnim direktorem Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marianom Grosijem i tom prilikom istakao da će rado razgovarati o svim pitanjima, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane.

18.24 - Američka ambasadorka: NATO ne treba da postane strana u sukobu u Ukrajini

NATO ne treba da postane strana u sukobu, jer ovo je sukob Ukrajine i Rusije, izjavila je danas američka ambasadorka u Alijansi Džilijan Smit.

Ona je novinarima u Briselu rekla da će sutrašnji sastanak ministara odbrane NATO biti fokusiran na potrebe Ukrajine oko naoružanja i da se nada da će zemlje članice kazati kako mogu da pomognu sa vojnom, ekonomskom i humanitarnom podrškom na terenu.

Istakla je da NATO ne treba da bude deo ovog rata i dodala da je to i zahtev Kijeva od od početka rata, da se zatvori nebo nad Ukrajinom.

- Saveznici su jasni, generalni sekretar je jasan, stav je jedinstven da NATO ne treba da postane strana u ovom sukobu, ovo je sukob Ukrajine i Rusije, NATO je odbrambeni vojni savez, a Ukrajina ima puno pravo da brani. svoju teritorij - rekla je Smit.

17.58 - Francuski ministar kritikovao SAD: Sukob u Ukrajini ne sme da se završi američkom dominacijom i slabljenjem EU

AP Photo/Olivier Matthys, file
Bruno le Mer

Francuski ministar finansija Bruno le Mer istakao je da ne bi trebalo dozvoliti da SAD dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok EU pati od posledica sukoba u Ukrajini.

17.47 - Stano: Put Sijarta u Moskvu je odgovornost Mađarske

Portparol za spoljne poslove Evropske komisije Peter Stano saopštio je danas da je najavljeni put mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Moskvu odgovornost Mađarske.

Sijarto je najavio da će u četvrtak putovati u Moskvu na konferenciju posvećenu svetskim energetskim tendencijama, kao i da će razgovarati sa predstavnicima Gazproma i kompanije Rosat.

AP Photo/Darko Vojinovic, File
Peter Sijarto

- To je odgovornost zemlje članice koje same odlučuju o bilateralnim sastancima. Ipak, način na koji Unija razume ovo putovanje je da nema smisla ući u razgovore za Rusijom na visokom političkom nivou u periodu kada oni pokazuju, na svaki mogući način, da njih jedino interesuje eskalacije agresije u Ukrajini - rekao je Stano novinarima u Briselu.

17.27 - Zaharova: Moskva nije dobila predlog za pregovore u Turskoj

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da Moskva nije dobila nikakve konkretne predloge diplomatskim kanalima za razgovore u Turskoj između Rusije i Zapada.

- U ovom trenutku, dok sam se pripremala za brifing, Rusija nije dobila nikakve konkretne predloge diplomatskim kanalima da se u Turskoj održe razgovori između Moskve, Berlina, Vašingtona, Londona i Pariza - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

16.44 - Zelenski pozvao lidere G7 da Ukrajini daju dovoljno PVO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam (G7) da Ukrajini daju dovoljno sredstava protivvazdušne odbrane kako bi zaustavili Rusiju.

Zelenski je pozvao na nove oštre sankcije Moskvi i ponovo odbacio razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski lider, koji se pridružio virtuelnom sastanku lidera G7, takođe je zatražio od G7 da podrži međunarodnu misiju na granici Ukrajine i Belorusije.

16.12 - U Hersonskoj oblasti suzbijeni pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga

Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti su propali, izjavio je v. d. gubernatora ovog regiona Vladimir Saljdo.

- Svakom kontraofanzivom (Oružanih snaga Ukrajine) pokušavaju nešto da urade, ali ne uspevaju i jednostavno gube ljude. Šteta što bacaju ljude u takav masakr, a mi smo primorani da odgovaramo na njih - rekao je političar.

15.34 - Stoltenberg: Putin ne sme da pobedi, to bi bio poraz za sve

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi, u slučaju da u rusko-ukrajinskom ratu pobedi Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već "za sve nas" i da bi to "otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji".

- Ukrajina se nalazi u dobrom momentumu i ima mogućnost da napravi značajan napredak. Rusija pribegava užasnim napadima na civile i ključne infrastrukture. Putin dozivljava neuspeh u Ukrajini. Jučerašnji raketni napad na Ukrajinu i njegovi nedavni potezi predstavljaju najveću eskalaciju sukoba od početka rata. To je znak slabosti, pokazatelj da rat ne ide kako je planirao - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja NATO (12-13. oktobra).

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

On je istakao da NATO nije deo konflikta, ali da podrška Alijanse Ukrajini ima ključnu ulogu.

15.14 - Rusija: Kompanija "Meta" označena kao teroristička

Savezna ruska služba za finansijski nadzor Rosfinmonitoring stavila je danas američku kompaniju "Meta" na listu organizacija uključenih u terorizam i ekstremizam.

Zakon obavezuje banke da zamrznu sredstva građana i organizacija sa crne liste Rosfinmonitoringa i prestanu da ih servisiraju.

Aktivnosti "Mete", odnosno, društvenih mreža "Fejsbuk" i "Instagram" zabranjene u Rusiji 21. marta.

14.45 - Kanada šalje u Poljsku 40 vojnih inženjera za obuku ukrajinskih vojnika

Kanada će uputiti u Poljsku 40 pripadnika inženjerskih vojnih jedinica radi obuke ukrajinskih vojnika, saopštila je kanadska ministarka nacionalne odbrane Anita Anand novinarima u Varšavi.

- U narednih nekoliko sedmica Kanada će u Poljsku poslati 40 vojnih inženjera koji će obučavati Ukrajince - rekla je ministarka.

AP Photo/Andrew Kravchenko, File
 

14.03 - Peskov: Putin i Erdogan će se sastati u četvrtak u Astani

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u četvrtak u Astani sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini i bilateralnim odnosima, saopšteno je danas iz Kremlja.

Sastanak će se održati u glavnom gradu Kazahstana, na marginama regionalnog samita u Astani, dodao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

13.30 - Švedska ne može da podeli s Rusijom detalje iz istrage o Severnom toku

Švedska premijerka Magdalena Anderson je saopštila da njena zemlja ne može da podeli s Rusijom detalje iz istrage o prošlomesečnim podvodnim eksplozijama i pucanju cevi na dva ključna ruska gasovoda u Baltičkom moru, pozivajući se na poverljivost istražnog postupka.

- U Švedskoj postoji odredba o tajnosti preliminarne istrage i ona važi i u ovom slučaju - rekla je Anderson o eksplozijama i curenju gasa do kojeg je došlo u međunarodnim vodama pored švedske baltičke obale, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone te zemlje.

Profimedia
 

13.10 - Lavrov o pregovorima: Nećemo odbiti sastanak Putina i Bajdena

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija neće odbiti eventualni susret predsednika Vladimira Putina i američkog kolege Džozefa Bajdena na samitu G20 u Indoneziji polovinom novembra, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

12.49Kadirov: Šanse za prekid vatre izgubljene zbog akcija Kijeva

12.47 - U Belorusiji počela provera spremnosti oružanih snaga

U Belorusiji je danas počela provera spremnosti oružanih snaga, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane.

- Od 11. oktobra, Državni sekretarijat Saveta bezbednosti Belorusije, u skladu sa uputstvima predsednika, sprovodi proveru spremnosti oružanih snaga Belorusije. Provera je sveobuhvatnog karaktera i uključuje najvažnija pitanja provere spremnosti za izvršavanje zadataka - navodi se u saopštenju.

12.45 - Lavrov: Odgovornost onih koji spekulišu o nuklearnom ratu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi oni koji nastavljaju da spekulišu o pitanju nuklearnog rata i navodnoj nuklearnoj pretnji Rusije trebalo da budu svesni sopstvene odgovornosti.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

12.40 - Gradonačelnik: Oko 30 posto Lavova bez struje posle napada

Deo Lavova ponovo je bez struje nakon današnjeg ruskog raketnog napada na ključnu infrastrukturu u tom gradu, izjavio je gradonačelnik Andrij Sadovji.

Došlo je i do prekida snabdevanja vodom u dve gradske oblasti.

12.30 - Nastavlja se udar na mete u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije nastavile da izvode masovne napade na objekte vojne uprave i energetskog sistema Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi naznačeni objekti su pogođeni, navedeno je u saopštenju.

10.57 - Francuska: Važno je održati komunikaciju sa Rusijom i Putinom

Francuska smatra da je važno održavati kanale za dijalog sa Moskvom i protivi se pokušajima da se Rusija izoluje, izjavila je danas francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona.

- Veoma je važno imati kanale za komunikaciju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - rekla je ona za radio stanicu Frans Inter.

Francuska ministarka je istakla da su „napori da se održi kontakt omogućili slanje misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnu elektranu Zaporožje“ i da bi „izolacija bila najgora politička opcija".

Russian Presidential Press Service via AP
 

10.54 - Šolc: Popunjenost nemačkih skladišta gasa 95 odsto

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će Nemačka bezbedno proći kroz predstojeću zimu ako građani, kompanije i političari nastave da se prilagođavaju promenjenoj situaciji usled rata u Ukrajini.

Šolc je, u obraćanju na "Samitu mašinske industrije", kazao da je popunjenost nemačkih skladišta gasa 95 odsto, čime je postignut zadati cilj.

AP Photo/Jason DeCrow
 

10.53 - Lideri G7 danas na virtuelnom sastanku o Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden i ostali lideri članica G7 danas će održati virtuelni sastanak o pomoći Ukrajini.

Lideri G7 potvrdiće na sastanku nepokolebljivu podršku Ukrajini. Na sastanku će biti razmotreni i najnoviji raketni napadi ruskih snaga, a možda će učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

10.28Masovne dojave o bombama na Krimu: Evakuisane škole i bolnice

10.05 - Ukrajina: Više od 300 naselja i dalje bez struje posle napada

Više od 300 naselja u pet ukrajinskih regiona i dalje je bez struje, saopštila je državna služba za vanredne situacije.

- Čak 301 naselje u Kijevskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Hmeljničkoj oblasti i dalje je isključeno iz snabdevanja električnom energijom - navodi se u saopštenju.

Ukrajinski zvaničnici za vanredne situacije precizirali su da je ugašeno 30 požara koji su izbili nakon eksplozija u ponedeljak.

AP Photo/Roman Hrytsyna
 

9.45 - Ukrajina: Rusi ispalili 12 raketa na Zaporožje, jedna žrtva

Jedna osoba je poginula jutros u ruskom napadu na Zaporožje, gde je na javne ustanove ispaljeno 12 raketa S-300, objavila je na Telegramu regionalna vojna administracija tog ukrajinskog grada.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, dve rakete su pogodile auto-salon, usmrtivši jednu osobu, prenosi Ukrinform.

Druge rakete pogodile su jednu obrazovnu i jednu medicinsku ustanovu, kao i školu.

9.28 - Nemačka isporučuje Ukrajini sistem za vazdušnu odbranu

Posle masovnog raketnog napada na ukrajinske gradove, nemačka vlada odlučila da Ukrajini isporuči moderni sistem za vazdušnu odbranu „IRIS-T SLM“.

Već narednih dana će prvi, od ukupno četiri sistema, biti isporučen Ukrajini, najavila je ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht.

- Novo raketiranje Kijeva i drugih gradova pokazuje koliko je važna brza isporuka sistema za vazdušnu odbranu - kazala je ona.

AP Photo/Adam Schreck
 

9.28 - Štrak-Cimerman: Sa Putinom se ne može pregovarati

Predsednica Odbora za odbranu nemačkog Bundestaga, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, smatra da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ne može pregovarati.

- Sa Rusijom pod Putinom i njegovim sledbenicima nije moguće pregovarati - poručila je političarka Slobodarske partije (FDP).

To, smatra, pokazuju napadi raketama na Kijev i druge gradove, te dodaje da će kraj rata moći biti postignut samo uz materijalnu podršku Ukraine.

9.05 - Balonima sa bojom "napali" Ambasadu Rusije u Berlinu

Nepoznata lica bacila su crvenu boju na ambasadu Rusije u Berlinu.
Prema saopštenju policije, više nepoznazih lica bacilo je balone i flaše sa crvenom bojom u pravcu Ambasade.

Pogodili su samo ulaz i ogradu zgrade. U napadu niko nije povređen, a zaposleni su uspeli da uklone boju.

8.30 - Ukrajina: Sirene za vazdušnu opasnost, novi napadi u Zaporožju

Dan posle raketnih udara u Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i u više drugih regiona, javljaju ukrajinski mediji, prenoseći da je Zaporožje ponovo na meti ruskih raketnih napada, a u Vinici je termoelektrana pogođena dronovima kamikazama.

Regioni u kojima su se, pored Kijeva, oglasile sirene su Zaporožje, Černigov, Vinica, Odesa, Sumi i Dnjepar, navode ukrajinski mediji.
 

7.45 - Bajden obećao Zelenskom napredne vazdušne sisteme

AP Photo/Susan Walsh
 

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je ukrajinskom predsedniku Vladomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon ruskog razornog raketnog napada, saopštila je Bela kuća.

Bajden je u ponedeljak, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim,. izneo uveravanja o kontinuiranoj podršci SAD i osudio "besmislene napade" Rusije koji su pogodili civilne mete, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Predsednik SAD je rekao Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti da "isporučuju račun Rusiji", smatrajući je odgovornom za ratne i druge zločine i osiguravajući Ukrajini bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

7.40 - Ukrajinska vojska: Rusija raketama napala Zaporožje

Šef Zaporoške vojne administracije Oleksandr Staruh saopštio je da je Rusija pokrenula raketni napad na Zaporožje, prenosi Ukrinform.

"Okupator je raketama napao regionalni centar. Neprijateljski ciljevi bili su infrastrukturni objekti", napisao je jutros Staruh na Telegramu.

7.30  - Srbija glasala protiv ruskog predloga u UN

Generalna skupština odlučila je, sa 107 glasova za, da će održati javno glasanje, a ne tajno glasanje, o nacrtu rezolucije koja osuđuje ruske "takozvane nezakonite referendume" i "pokušaj nelegalne aneksije".

Diplomate su rekli da će glasanje o rezoluciji verovatno biti u sredu ili četvrtak.

I Srbija je među 107 zemalja koje su na Generalnoj skupštini UN glasale protiv inicijative Rusije da se tajno glasa za rezoluciju koja osuđuje nelegalne referendume i pokušaj aneksije delova Ukrajine.

Printscreen / Youtube / United Nations
 

7.20 - Nebenzja: Sednica GS UN radi promovisanja narativa protiv Rusije

Specijalna sednica Generalne skupštine UN sazvana je da namerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, „nikada u istoriji svetske organizacije nije bilo takvih razmera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada".

"To je posebno evidentno na ovoj sednici, čija politizacija proizilazi iz činjenice da je posebno stvorena kako bi promovisala narativ usmeren protiv jedne države - Ruske Federacije", ocenio je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija uložila oštar protest u vezi sa kršenjima u odlučivanju o proceduri glasanja u Generalnoj skupštini UN o američkoj rezoluciji kojom se Moskva osuđuje za održavanje referenduma na oslobođenim teritorijama.

Rusija je ranije predložila da se održi tajno glasanje o ovoj rezoluciji, ali se Albanija tome usprotivila i Generalna skupština UN je na kraju odobrila format javnog glasanja.

07:10 - Sirene u Kijevu

Od ranog jutra oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u glavnom gradu Ukrajine.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike