Putin nakon sastanka sa Bin Zajedom: Rusija ne stvara probleme, već stabilnost na svetskom energetskom tržištu!

11.10.2022

17:11

0

Putin je na početku sastanka rekao da će kolegu iz UAE detaljno izvestiti o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Putin nakon sastanka sa Bin Zajedom: Rusija ne stvara probleme,  već stabilnost na svetskom energetskom tržištu!
profimedia-0729796209 - Copyright Profimedia

Rusija ne postupa tako da nekome stvara probleme, njena dejstva su usmerena na stvaranje stabilnosti na svetskom energetskom tržištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom u Sankt Peterburgu.

- Aktivno radimo i u okvirima OPEK+. Znam vaš stav. Naša dejstva, naše odluke nisu usmereni ni protiv koga, ne nameravamo i ne radimo tako da nekome stvaramo probleme. Naša dejstva su usmerena na to da se stvori stabilnost na svetskom energetskom tržištu, kako bi se i potrošači energenata i oni koji se bave proizvodnjom, isporučioci na svetsko tržište, osećali mirno, stabilno i pouzdano - rekao je Putin.

Alijansa OPEK+ je na savetovanju u Beču 5. oktobra odlučila da od novembra smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. Vicepremijer Rusije Aleksandar Novak je rekao da je ta odluka neophodna za uravnotežavanje tržišta pred sezonsko sniženje potražnje.

Profimedia
 

Susret Putina i Nahjana je prvi lični susret dvojice lidera posle izbora El Nahajana za predsednika UAE, a poslednji put su razgovarali telefonom u maju ove godine.

Putin je na početku sastanka rekao da će kolegu iz UAE detaljno izvestiti o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i dodao da će se danas sastati s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

- Znam da ste zabrinuti u celini zbog razvoja situacije i da težite da doprinesete rešavanju svih spornih pitanja, uključujući i ovu krizu koja se događa danas (u Ukrajini) - rekao je Putin.

Poseta predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Rusiji usmerena je, kako je ranije saopštilo Ministarstvo inostranih poslova UAE, "na pomoć u postizanju efikasnih političkih rešenja“ krize u Ukrajini.

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je istakao da se kontakti Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata razvijaju se samo u pozitivnom smeru, a da su odnosi dveju država važan faktor stabilnosti u regionu i svetu.

- Tokom 50 godina naših diplomatskih odnosa kontakti su se razvijali samo pozitivno, samo po uzlaznoj putanji. Bez obzira na svu složenost današnjih odnosa u svetu, odnosi Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su važan faktor stabilnosti u regionu, a može se reći i u svetu u celini - rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da s predsednikom UAE namerava da razgovara o situaciji u regionu.

- Uloga i uticaj Ujedinjenih Arapskih Emirata na situaciju u samom regionu su, naravno, veoma visoki. I za mene je veoma važno da razgovaram s Vama o pitanjima u vezi sa situacijom u Siriji i oko nje - rekao je Putin kolegi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike