Francuski ministar kritikovao SAD: Sukob u Ukrajini ne sme da se završi američkom dominacijom i slabljenjem EU

11.10.2022

15:58

0

Le Mer je naglasio da je neprihvatljivo da Vašington prodaje svoj tečni prirodni gas po četiri puta većoj ceni od one koju postavlja sopstvenim industrijalcima

Francuski ministar kritikovao SAD: Sukob u Ukrajini ne sme da se završi američkom dominacijom i slabljenjem EU
AP22189555094047 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys, file

Francuski ministar finansija Bruno le Mer istakao je da ne bi trebalo dozvoliti da SAD dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok EU pati od posledica sukoba u Ukrajini.

- Sukob u Ukrajini ne sme da se završi američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU - rekao je on, govoreći u Narodnoj skupštini u ponedeljak.

Le Mer je naglasio da je neprihvatljivo da Vašington prodaje svoj tečni prirodni gas po četiri puta većoj ceni od one koju postavlja sopstvenim industrijalcima, dodajući da ekonomsko slabljenje Evrope nije ni u čijem interesu.

- Moramo postići uravnoteženiji ekonomski odnos po pitanju energije između naših američkih partnera i evropskog kontinenta - rekao je Le Mer.

Pre sukoba u Ukrajini Rusija je bila najveći snabdevač EU gasom, dostavljajući oko 45 odsto gasa u blok. Međutim, zbog sankcija uvedenih Moskvi poslednjih meseci isporuke ruskog gasa u EU su znatno smanjene.

Profimedia
 

Suočene sa energetskom krizom, zemlje EU su požurile da popune svoja skladišta – nivo rezervi u podzemnim skladištima u ponedeljak je bio blizu 91 odsto, prema neprofitnoj organizaciji "Gas Infrastructure Europe". Skladišta su uglavnom ispunjena tečnim prirodnim gasom (TPG) i trenutno su na najvišim sezonskim nivoima od 2016, prema podacima koje je prikupio Blumberg.

Međutim, uvoz TPG iz inostranstva košta mnogo više od gasa koji se isporučuje gasovodom iz Rusije po dugoročnim ugovorima, a cene energenata u bloku nastavljaju da rastu.

EU je razmatrala postavljanje ograničenja na cene prirodnog gasa za sve dobavljače, ali se brojne zemlje tome protive. Norveška, država koja nije članica EU, ali je partner u Evropskom ekonomskom prostoru i jedan od najvećih snabdevača EU gasom, nedavno je upozorila da bi korak poput ovog mogao da pogorša situaciju, primoravajući izvoznike da preusmere snabdevanje na druga tržišta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike