Putin apelovao na svetske lidere: Danas smo svedoci opasne politizacije nuklearnih aktivnosti u svetu, takvu retoriku treba smanjiti

11.10.2022

16:59

0

Autor: 24sedam

Ruski predsednik je još jednom istakao da je Moskva posvećena neširenju vojnih nuklearnih tehnologija

Putin apelovao na svetske lidere: Danas smo svedoci opasne politizacije nuklearnih aktivnosti u svetu, takvu retoriku treba smanjiti
AP22284572806269 - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na sastanku sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u Sankt Peterburgu predsednik Ruske Fedracije Vladimir Putin kazao je da postoje elementi prekomerne politizacije onoga što je povezano sa nuklearnim aktivnostima, kao i da ovu retoriku treba smanjiti.

- Vidimo da se danas primećuju elementi preterano opasne politizacije svega što je vezano za nuklearnu aktivnost - rekao je Putin.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući Grosijevim naporima uspeti da se ova retorika „smanji i ovu sferu našeg delovanja i saradnje vrati u normalno stanje, uprkos svim turbulencijama i složenim procesima koji se dešavaju svetskoj sceni“.

Ruski predsednik je istakao da je u svakom slučaju otvoren za taj dijalog i još jednom je podvukao da je Moskva posvećena neširenju vojnih nuklearnih tehnologija.

- Uvek smo se zalagali za to da sve države imaju jednak pristup prednostima mirnog atoma. I istovremeno smatramo i smatrali smo da se mora učiniti sve da se ograniči širenje vojnih nuklearnih tehnologija - ocenio je Putin.

Ruski lider je skrenuo pažnju na dostignuća Rusije u mirnom atomu.

- Prvi smo napravili reaktor na brzim neutronima, razvijamo brodogradnju, atomske pogonske sisteme, u Rusiji su se pojavile prve plutajuće nuklearne elektrane - nabrojao je šef ruske države.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Rafael Grosi i Vladimir Putin

Prema njegovim rečima, Rusija po mnogo čemu zauzima vodeću poziciju u svetu u oblasti nuklearnog razvoja.

Ruski predsednik je na sastanku rekao da će rado razgovarati o svim pitanjima, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearke.

- Rusija ne samo što je uvek podržavala, već je stajala na počecima rada Agencije od 1957. godine - podsetio je predsednik Rusije i uverio da Moskva pridaje veliki značaj radu IAEA.

Sa svoje strane, generalni direktor IAEA primetio je da je lično ulagao napore da bi se izbegla nuklearna havarija u Zaporoškoj nuklearki i rekao da se raduje razgovoru sa Putinom.

Grosi je naveo da je Rusija uvek bila jedan od glavnih aktera po tehničkim pitanjima IAEA i jedan od glavnih sagovornika Agencije.

On je napomenuo da su „sada sa nuklearnom energijom povezana pitanja energetike, globalnog zagrevanja i mnogo drugog u ovom ili onom obliku“.

Prema njegovim rečima, nuklearna energija je aktuelna i za sadašnjost i za budućnost, a aktuelna pitanja određuju značaj današnjeg razgovora.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike