Evropska unija prisiljena da hitno reaguje: Koje su opcije za rešavanje energetske krize i sme li blok da se igra sa Rusijom?

07.09.2022

19:23

0

Ambasadori i ministri energetike bacili su se na rešavanje gorućeg pitanja, svesni da neke stvari neće sebi moći da dozvole

Evropska unija prisiljena da hitno reaguje: Koje su opcije za rešavanje energetske krize i sme li blok da se igra sa Rusijom?
energetska kriza eu profimedia-0647221482 - Copyright Profimedia

Sve veći računi za gas i struju rizikuju da izazovu ekonomski i politički haos širom Evropske unije, zbog čega je blok pod sve većim pritiskom da reaguje.

Ambasadori EU sastali su se ovim povodom u sredu, a ministri energetike će u petak biti u glavnom gradu EU na hitnom samitu.

Od razgovora koje će oni voditi ove sedmice zavisi stabilnost Unije, a kako će se razrešiti situacija u koju je Evropa samu sebe dovela uvođenjem oštrih sankcija Rusiji videćemo u narednim danima.

U čemu je problem?

Cene električne energije porasle su širom kontinenta nakon serije sankcija od početka vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Cene gasa su usko povezane sa cenama električne energije u EU, a ona je odskoro počela da skače u nebo - fjučersi su u utorak dostigli 238 evra po megavat satu, više od osam puta više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Situaciju su pogoršale visoke temperature ranije ovog leta koje su smanjile kapacitet evropskih hidroelektrana.

Profimedia
Severni tok 1

Problemi održavanja primorali su Francusku da zatvori 32 od svojih 56 nuklearnih reaktora, narušavajući ulogu zemlje kao istorijskog izvoznika električne energije.

Zašto se situacija pogoršava?

Cene energenata donekle su stagnirale nakon što su krajem avgusta oborile rekorde, a zabrinutost zbog načina na koji će se kontinent ponašati tokom zimske grejne sezone sve je veća.

Ruski Gasprom saopštio je prošlog petka da će obustaviti isporuku gasa Evropi preko gasovoda Severni tok na neodređeno vreme, što je dodatno uznemirilo evropske vlade.

Zemlje članice sada su zabrinute da bi sve osim blage zime moglo da primora vlade da racionalizuju zalihe, posebno za industrijske korisnike.

Šta preduzima EU?

Zemlje Evropske unije napunile su skladišta gasa do 82 odsto kapaciteta, što je znatno više od cilja koji je zacrtan da se postigne do novembra, a koji je dogovoren ovog leta, zbog čega je strah od snabdevanja uoči zimske sezone za nijansu manji nego što je bio tokom leta.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Komisija sastavlja planove za „hitnu intervenciju“ na tržištu električne energije EU, a evropski ambasadori trebalo bi da dobiju novu procenu politike od Komisije pre ministarskog sastanka u petak, potvrdio je portparol Komisije u utorak.

Mnoge nacionalne prestonice takođe su preuzele stvari u svoje ruke i najavile mere podrške kako bi zaštitile korisnike od sve većih računa za energiju.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak da je Francuska spremna da isporuči više gasa Nemačkoj ove zime u zamenu za uvoz električne energije iz Berlina.

Zemlje EU, uključujući Nemačku, Italiju i Španiju, uvele su sveobuhvatne planove za uštedu koji uključuju temperaturna ograničenja za preduzeća, dok neki planiraju vanredne poreze na višak profita koje ostvaruju proizvođači energije koji ne koriste prirodni gas, od čega bi se novac preusmerio na podršku potrošačima.

Koje su opcije?

Iako Komisija još nije objavila nijedan formalni predlog, istakla je nekoliko opcija.

U svojoj preliminarnoj proceni Komisija je predložila napore za smanjenje potražnje za električnom energijom. Takođe je predloženo zemljama da ograniče cenu električne energije iz izvora koji nisu gas i preraspodele sredstva od visokoprofitnih proizvođača kako bi pomogli potrošačima.

Pixabay
 

Komisija je takođe iznela nekoliko ideja za ograničavanje cena gasa - utvrđivanje maksimalne cene za ruski gas ili snižavanje cena putem administrativnih radnji.

Španija i Portugalija, koje su u junu dobile specijalnu dozvolu od Komisije da uvedu privremeno ograničenje cena gasa, izvršile su probe kako bi se uvidelo da li bi slične mre mogle da se uvedu širom bloka. Međutim, analitičari su izrazili sumnju da bi se iberijski model, koji uključuje subvencionisanje proizvođača fosilnih goriva, mogao primeniti na drugim mestima - posebno u zemljama u kojima su fosilna goriva veliki deo energetskog miksa i da bi se njihovo subvencionisanje moglo pokazati skupim.

Da li zemlje EU podržavaju planove Komisije?

Mnoge zemlje EU sada su za tržišnu intervenciju, uključujući neku vrstu ograničenja cena struje, ali mišljenja su i dalje podeljena o drugim predlozima kao što je određivanje maksimalne cene za ruski gas.

Kremlj je upozorio da će u tom slučaju reagovati isključivanjem gasa, što je u nekim zemljama EU dovelo do panike.

Iako Nemačka sada dobija veoma malo gasa iz Rusije, i dalje je zabrinuta da bi zatvaranje gasa imalo kaskadni uticaj na blok.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

- Ostajemo skeptični kada je u pitanju ograničenje cene ruskog gasa - rekao je portparol nemačkog ministarstva ekonomije.

Sa druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak da „ako bi Komisija odlučila da primeni ograničenje cene prirodnog gasa koji stiže gasovodima iz Rusije, Francuska bi podržala takvu meru“.

Varšava ide korak dalje i predložiće ograničavanje cene celokupnog uvoza gasa u Evropu, rekao je poljski diplomata za „Politiko".

Takođe postoji oprez u vezi sa odvajanjem cena gasa i struje, iako se mišljenja počinju menjati. Nemački ministar ekonomije Robert Habek priznao je da je bloku potrebna „osnovna reforma tržišta električne energije“.

Šta će se dalje dešavati?

Ministri energetike EU otputovaće u Brisel u petak, ali nije jasno da će biti rezultat dogovora.

Česi, koji trenutno predsedavaju Savetom, sastavili su listu predloga, uključujući ograničenja cena gasa iz „specifičnih jurisdikcija” (Rusije), privremeno odvajanje cena gasa i struje, povećanje „likvidnosti na tržištu" i „ograničavanje prihoda od negasnih generatora".

Profimedia
 

Češki ministar industrije Jozef Sikela rekao je da će ministri razmotriti dva predloga: ukidanje veze između cena gasa i struje i postavljanje maksimalne cene za energiju koja se ne proizvodi gasom, kao što su nuklearna i obnovljiva.

Ali, prema rečima jednog diplomate EU, još nije predložen nijedan zakon i na samitu u petak biće više reči o nacionalnim gledištima, a formalni razgovori održaće se na sledećem Energetskom savetu u oktobru.

Visoki zvaničnik Komisije sugerisao je da će formalni predlog doći tek nakon govora o stanju Evropske unije koji će Ursula fon der Lajen održati 14. septembra.

Lideri EU takođe održavaju samit u oktobru, ali kako cene energenata divljaju, sve je veći pritisak za brzu akciju.

- Ako nađemo sopstveno rešenje, biće nam potrebne nedelje, a ne meseci - rekao je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike