Tajvan oborio kineski dron? Iz Pekinga ismejali priču, okarakterisali je kao pokušaj podsticanja sukoba

02.09.2022

16:22

0

Premijer Su Čžen-čan pomenuo je incident sa bespilotnom letelicom tokom konferencije za novinare u petak

Tajvan oborio kineski dron? Iz Pekinga ismejali priču, okarakterisali je kao pokušaj podsticanja sukoba
Tajvan profimedia-0718589582 - Copyright Profimedia

Tajvan je saopštio da je bio primoran da obori dron koji je leteo između kineske obale i ostrva koje kontroliše Tajpej, tvrdeći da je koristio svoje pravo na samoodbranu, sugerišući da Peking stoji iza navodnog upada.

Premijer Su Čžen-čan pomenuo je incident sa dronom tokom konferencije za novinare u petak, rekavši da je neidentifikovana "civilna" bespilotna letelica ušla u vazdušni prostor Tajvana dan ranije i da ju je vojska oborila.

- Oni su više puta ignorisali naša upozorenja da odu i mi nismo imali izbora osim da se odbranimo i pucamo. Ovo je najprikladnija reakcija - rekao je on i dodao da Kina treba da bude uzdržana.

Međutim, pekinška kancelarija za poslove sa Tajvanom brzo je odbacila Suovu izjavu, rekavši da je pokušaj ostrva da „podstakne sukob između dve strane krajnje smešan“.

Tačno poreklo drona ostaje nejasno, iako je tajvanska vojska saopštila da je na njega pucano nakon ulaska u vazdušni prostor u blizini ostrva Lav, koje se nalazi samo 4,8 kilometara istočno od kineske obale. Letelica je pala u more nakon što je pogođena, navodi Tajpej.

Profimedia
Ilustracija

Sličan incident dogodio se u utorak u blizini ostrva Erdan, tokom kojeg su tajvanske snage pucale na „seriju" civilnih dronova koji su ušli u to područje. Do još jednog ovakvog kontakta došlo je početkom avgusta, kada je Tajvan ispalio rakete kako bi odvratio kineske bespilotne letelice iznad ostrva Kinmen.

Pojačane aktivnosti u blizini tajvanskog vazdušnog prostora dolaze usred rastućih tenzija između ostrva i kontinentalne Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Nedavna poseta predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, kao i posete zvaničnika nižeg nivoa, izazvala je gnev Pekinga, koji je odgovorio opsežnim vojnim vežbama u blizini Tajvana, uključujući vežbu koja simulira blokadu ostrva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike